De la cititori: Saru' mana, mama! Sa traiesti!

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 23:24
2472 citiri
De la cititori: Saru' mana, mama! Sa traiesti!
foto: Cristina Nichitus

Trecutul si viitorul, batranii si copiii, ce am fost si ce vom fi - la noi, categoriile de populatie cele mai neglijate si umilite de autoritati. Ce conteaza? Prezentul vorbeste. Pentru autoritati, numai "azi" conteaza. De aceea bataia de joc porneste de sus, de la ei, de la alesi.

Intamplarea pe care o povestesc mai jos este reala si, in parte, s-a desfasurat sub ochii mei. La sfarsit, dupa ce o veti citi, va veti intreba poate, de ce nu am reclamat ce am vazut, ce am auzit. Cui sa reclam? Cui ii pasa? Si cine ar fi luat vreo atitudine? Stiu ca si lipsa de bun simt poate fi pedepsita, dar cum sa ceri asa ceva autoritatilor, "modele" pentru alti needucati care practica arta nesimtirii?

Era intr-o zi dintr-aia rece, cu vant subtire, de sfarsit de noiembrie, cu lapovita si ninsoare, cu flescaraie pe strada si oriunde intrai. Luasem salariul si cu lista in mana, am pornit dupa cumparaturi ca, dupa obicei, sa-mi fac aprovizionarea pe o luna.

Am zarit femeia aceea in varsta si a treia oara cand am intrat in alimentara. Trecuse mai mult de o ora de cand o vazusem prima data si mi s-a parut ciudat. Cat am asteptat sa fiu servita, am privit-o insistent.

Era imbracata saracacios, cu un palton vechi si legata la mijloc cu un cordon de la alta haina. La gat avea un fular lung, dat de mai multe ori pe dupa gat si pe cap avea o caciula, un fes, de fapt, peste care isi pusese un batic gros legat la spate cu nod mare, grosolan.

Nu avea nici cizme, nici ghete in picioare. Avea o incaltaminte usoara prin care apa trecuse lejer, dovada ciorapii uzi cam de vreo doua degete deasupra acelor incaltari. Statea rezemata de perete, parca resemnata si astepta rabdatoare cu ochii tristi, atintiti undeva, departe poate spre alte zile sau alte timpuri. Nu stiu!

Dupa ce am primit cumparaturile, m-am apropiat de ea cu gand s-o intreb daca o pot ajuta cu ceva. N-am apucat sa deschid gura pentru ca in clipa urmatoare una dintre vanzatoare a aruncat in directia ei un ban care a cazut in apa murdara de pe podeaua magazinului.

In hohotele de ras ale celorlalte vanzatoare, batrana s-a aplecat greoi, a cules banul din apa murdara si ridicandu-se i-a spus vanzatoarei: "Saru' mana, mama! Sa traiesti!".

Atunci am inteles ca biata femeie astepta un rest, banul acela fara de care stia ca a doua zi nu putea cumpara paine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#batrani romani, #pensionari Romania, #asistenta sociala Romania, #pensii scumpiri preturi , #romani