De la cititori: Un om grabit

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 23:41
2084 citiri
De la cititori: Un om grabit

Ca sa vorbesc despre lacomie, n-o sa deschid o carte de religie sau un manual de etica si nici s-o sa apelez la un psiholog. Voi povesti concret despre omul de langa mine, colegul de cancelarie cu care ani de zile am impartit si bune si rele acolo, in scoala in care am predat.

Cand am deschis calculatorul si am citit mesajul care ma anunta sec, fara amanunte, ca domnul Gonzo tocmai murise, am ramas minute lungi cu ochii pironiti undeva in trecutul destul de apropiat, in anul de dinainte ca domnul Gonzo sa iasa la pensie.

Si parca am auzit-o iar pe colega de biologie care a spus asa, numai pentru ea, ca omul asta nu face a bine vazand eforturile pe care le facea sa-i mai fie trecut cate un ban la salariu atunci, in ultimele luni, stiut fiind ca totul conteaza si nu salariul de incadrare.

Accepta si cerea sa mearga in orice comisie de unde se putea obtine un minim de plata, cu ziua, cu ora, pe lucrare, nu conta cum. Nu voia, nu accepta sa piarda niciun ban daca era vorba sa se plateasca ceva.

Nu conta colegul mai tanar cu salariul poate jumatate cat al lui. Fara jena, de fata cu toti colegii cerea sa mearga el si motiva si de ce. Ne priveam si parca ne intrebam unde era colegul nostru atat de respectuos candva, omul de bun simt si intelegator, manierat, educat, primul cand era nevoie ca cineva sa fie ajutat.

Cred ca se temea nu atat de faptul ca trebuia sa iasa la pensie, ci de cat va primi odata iesit la pensie si daca-i va ajunge cat va primi. Si voia sa primeasca mult, nu conta cum, pe ce cai.

Ne povestise, la un moment dat, ca vorbise cu niste colegi, cunostinte de ale lui mai vechi, care-i spusesera cam ce ar trebui sa faca si cum s-o-ntoarca pentru ca in ultimele luni de scoala salariul sa-i fie cat mai mare.

N-a spus ce fusese invatat sa faca, se temea de ceilalti trei colegi care, ca si el, urmau sa iasa la pensie, dar ceea ce facea, ceea ce cerea considerand ca merita si ca i se cuvine, ii determina adesea pe ceilalti sa-si dea coate, sa zambeasca ori sa schimbe priviri furise cu subintelesuri, sa dea din cap a lehamite ori sa-l trateze cateodata, cu intelegerea si atentia pe care i le acorzi unui om bolnav pentru ca asta ajunsese colegul - un om bolnav, obsedat sa prinda cat mai mult pentru ca pensia sa-i fie cat mai mare.

Colegul nostru de cancelarie ajunsese de nerecunoscut si noi ne straduiam sa-l intelegem desi adesea ne bufnea rasul chiar in fata lui ori, pur si simplu il ocoleam nevrand sa-i vorbim. Si daca-si permitea, de cele mai multe ori sa forteze nota, fiind catalogat si de obraznic, cand cu salariul de merit, cand cu activitati platite, era pentru ca avea cine sa-l sustina.

Devenise obositor si chiar cicalitor. Era totusi un om inteligent si nu se putea sa nu fi observat atitudinea rece, distanta, indiferenta a unor colegi care, pana la un punct, il intelegeau. Daca aveai ghinionul sa te prinda singur, atunci incepea sa se explice, obligandu-te parca sa-i aprobi actiunile si sa-i dai dreptate.

Si acum, la nici un an de cand iesise la pensie, colegul nostru, domnul Gonzo cum ii spuneau elevii, nu mai era. Murise... Si bietul de el, se zbatuse atat de mult pentru o pensie mare pe care nici nu stiu daca o primise mare asa cum si-o aranjase tinand cont de noile legi si de felul cum se calculeaza pensile in ultimul timp.

Ce-o fi stiut sau ce-o fi simtit colega noastra cand a spus ca omul asta nu face a bine? Intr-adevar, comportamentul lui, toate actiunile lui nu erau firesti, erau parca ale unui om grabit. Da, se potriveste, sigur ca da, in ultimul an inainte de a iesi la pensie colegul nostru a fost un om grabit...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pensie salariu Romania, #puncte pensie, #pensie minima, #profesori pensie salariu Romania , #romani