Deutsche Welle: Tragedia "euro-orfanilor" din Romania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 13:50
3683 citiri
Deutsche Welle: Tragedia "euro-orfanilor" din Romania
Foto: DW

Multe mame din Europa de Est isi lasa copiii acasa si isi cauta locuri de munca in strainatate, pentru a-si sustine financiar familiile. In vreme ce copiii se vad nevoiti sa se descurce singuri, mamele se lupta cu vina si depresia.

Intr-un amplu articol dedicat mamelor care si-au lasat copiii in urma, Deutsche Welle spune povestea mai multor romance.

Mariana a plecat din Romania in urma cu sapte ani, dupa patru ani de somaj, si si-a lasat trei copii acasa. Si-a gasit de munca in Italia printr-o cunostinta, insa a deprimat-o ca si-a lasat copiii in urma. S-a intors acum sapte luni pentru terapie, apoi a revenit in Italia pentru a-si relua munca si a-si intretine familia din tara, din putinii bani pe care ii castiga.

Mariana nu este singurul parinte care se lupta cu aceste probleme, arata publicatia citata. In special in zonele rurale din Europa de Est multi parinti isi lasa copiii in tara si pleaca in strainatate la munca.

De cele mai multe ori, viitorul acestor copii abandonati nu este luminos. Presa i-a numit "euro-orfani", pentru ca sunt nevoiti sa creasca fara parinti. In cele mai multe cazuri, copilul cel mai varstnic este lasat sa indeplineasca rolul parintelui plecat din tara.

ONG-urile estimeaza ca sunt pana la un milion de asa-zisi "euro-orfani" in statele membre UE Romania, Bulgaria si Polonia. In Ucraina, numarul lor s-ar ridica la noua milioane. Toti acesti copii traiesc fie cu rudele, fie in gospodarii conduse de un frate mai mare, si sufera deseori daune psihologice grave.

Intr-un raport UNICEF se arata ca "impactul absentei parintilor se resimte si de catre adolescenti, care se lupta fara a avea ghidajul parintilor; cu atat mai mult intr-o tara (Moldova in acest caz) unde exista o epidemie de HIV, temeri cu privire la abuzul de alcool si droguri si riscuri ridicate de trafic pentru tineri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania orfani parinti strainatate, #copii abandonati parinti strainatate , #romani