Dosarele istoriei: Ceausescu - "Strictly Secret" (I)

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 16:34
4000 citiri
Dosarele istoriei: Ceausescu - "Strictly Secret" (I)

In 1966, presedintele SUA, Lyndon Baines Johnson, a semnat asa-numita lege FOIA (Freedom of Information Act) sau Actul Libertatii Informatiei, prin care cetatenii tarii aveau acces la toate documentele guvernului, cu anumite exceptii bine definite, printre care, nu se permite:

- divulgarea numelor persoanelor care mai traiesc; divulgarea unor date specifice, stabilite prin lege; secretele militare, de stat, comerciale; numele salariatilor guvernului, salariile si functiile lor; acte privind cercetarea sau aplicarea legii in cazuri penale; date geologice, geofizice, harti si schite ale unor instalatii militare sau de stat; comunicari intre serviciile de inteligenta ale tarii.

De aceea, multi cercetatori ai arhivelor federale, primesc documente care au fost scanate dupa ce o buna parte din paragrafe au fost sterse cu un marker cu tus negru.

Procedura e simpla. Se merge la o judecatorie federala, in sectia de biblioteca legala, si dupa ce platesti suma necesara, ti se acorda un calculator, cu parola necesara pentra a accesa subiectul dorit. Ti se atrage atentia ca fiecare pagina imprimata te va costa un dolar. Bani platiti iti permit o singura "sesiune" de cercetari, indiferent cat de lunga sau de scurta e sesiunea ta de cautare.

Daca esti dispus, poti sa stai de la orele 9:00 pana la 17:00. De indata ce nu ai folosit terminalul pentru o perioada mai lunga de 15 minute, esti "scos" de pe linie. Daca vrei sa continui, trebuie sa platesti din nou. Aceasta suma se percepe si de la avocatii care-si fac cercetari pentru cazurile lor, si de la jurnalistii care vor sa se documenteze.

Eu am inceput prin a pune, ca "subiect" al cercetarilor mele, cuvantul "Ceausescu". Masina a raspuns imediat, lasandu-ma sa stiu ca exista peste 9 milioane de pagini, asadar a trebuit sa reduc sfera de cercetari la unul dintre domeniile de pe ecran: Department of State, (Ministerul de externe), Department of Interior (Ministerul

de interne), Department of Commerce, (Ministerul comertului) Department of Agriculture, (Ministerul agriculturii) Pentagon (Date militare), C.I.A (Central Intelligence Agency) F.B.I (Federal Bureau of Investigations) si alte cateva zeci de agentii federale.

Am ales CIA. Urmatorul ecran m-a informat imediat ca toate documentele privind subiectul "Ceausescu" sunt impartite in volume, reprezentand ani, de la 14 la 89, si capitole, care coincid cu lunile anului, de la 1 la 12.

In lipsa de alta inspiatie, am pus in calculator 77-8 la care am fost anuntat ca existe peste 14 mii de pagini, privind subiectul, pagini care au fost compilate in august 1977. Am ales sa continui.

Prima pagina servita, reprezenta o comunicare din partea serviciului militar de inteligenta a Uniunii Sovietice, catre un "atasat militar" la ambasada lor de la Bonn. Fusese descifrata si tradusa in engleza. In antet avea o stampila cu un index de credibilitate, pentru sursa de informatii si pentru continutul informatiei.

Acest index de credibilitate, cum am aflat mai tarziu,se acorda de cel care lucra cazul, de la 0 la 9. Acest document era clasificat, in ambele privinte ca de maxima credibilitate: 9. Pagina avea cateva stersaturi, in negru, care nu se puteau citi, dar in rest era extrem de semnificativa. Rusii nu se temeau de deconspirarea agentilor lor, dupa cum tranteau numele acestora, peste tot.

Intregul continut al acestui document, datat 1 august 1977, se axa pe o cerere de supraveghere a comunicatiilor radio sau de telefon ale ambasadei romane din Bonn:

"Omul nostru de la Bucuresti, generalul Emil Macri, crede ca seful serviciul de informatii externe a Romaniei, generalul Nicolae Plesita ar fi fost recrutat de serviciul de spionaj vest german. Avem indicatii ca in Romania exista o miscare de a-l inlatura pe seful lor, Nicolae Ceausescu. E ceea ce vrea si Kremlinul. Agitatii si mari tulburari in randul minierilor, vor incepe, in orice moment. Faceti tot posibilul - sters - Confirmati primirea prezentei. Polkovnic (colonel) BZJ"

Urmatoarea pagina, datata 1 august 1977 venea de la un agent al CIA in Romania, persoana cu numele sters. Indexul de credibilitate a originatorului acestui document era 9 iar indexul de credibilitate a informatiei era 8. In nota se spunea ca "pe Valea Jiului, la Lupeni, Petroseni, Petrila minerii au intrat intr-o greva generala".

Pe marginea documentului cinea a notat: "Please verify that the - sters - meant exactly 'strike'. Something like that is impossible in Romania." ("Va rog sa verificati, ca - sters - vrea sa spuna exact 'greva'. Asa ceva e imposibil in Romania")

Raspunsul a venit a doua zi, 2 august 1977, de la acelasi om al agentiei C.I.A., cu indexul de crdibilitate pentru informatie, plasat la nivelul 9, de aceasta data. "Minerii din Valea Jiului sunt intr-o greva generala. Conducatorul lor este Constantin Dobre, un om la vreo 30 de ani, - sters -"

Nu uitati ca decalajul de timp intre Lupeni si Washington, DC era de opt ore.

Nu ratati continuarea materialului Dosarele istoriei: Ceausescu - "Strictly Secret", care va fi publicata miercuri pe Ziare.com

Eveniment Quarterly Report

Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Deputatul PNL Robert Sighiartău susține că ”secretul” din spatele scandalului diplomatic de la Washington generat de Ciolacu este că premierul vrea să îl schimbe pe actualul ambasador...
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
DNA a început miercuri, 6 decembrie, audierile în ”Dosarul vaccinurilor”, în care fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt...
#documente SUA Ceausescu, #documente clasificate Ceausescu , #romani