Dosarele istoriei: Ceausescu - "Strictly Secret" (II)

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 11:02
4075 citiri
Dosarele istoriei: Ceausescu - "Strictly Secret" (II)

Ultimul grup de documente privind subiectul Ceausescu este volumul 89 si se termina cu capitolul 12, mai exact, Craciunul din acel an.

In Vest, aproape toate activitatile se opresc de Craciun, iar masa de documente care venea din Romania, probabil n-a putut fi "prelucrata" decat peste cateva saptamani, din moment ce se stia ca Ceausescu era deja mort, cu mult inainte de executia formala.

Dosarele istoriei: Ceausescu - "Strictly Secret" (I)

Problema principala era "vidul" conducerii tarii si dura debandada creata de Ion Iliescu.

Un document obscur datat octombrie 1989, tradus din ruseste stabileste ca " - un numar de - sters - agenti ai KGB, au fost plasati in Sarbia, la granita cu Banatul, gata de a interveni sa-l inlature pe Ceausescu".

La data respectiva Uniunea Sovietica, sub conducerea lui Mihail Gorbachev, nu mai era preocupata de intrigile partidelor comuniste din tarile satelite. S-a inceput o operatie de o mica amploare care a atras furia securitatii ceausiste, dar agentii rusi au ramas fara instructiuni de la Moscova, si unii dintre ei s-au intors acasa, in timp ce altii, folosindu-se de fondurile alocate de KGB, au ales calea emigrarii.

Asa se face ca totul a degenerat intr-o directie neasteptata.

"Fortele de securitate romane au planuit un puci, dar s-au izbit de rezistenta armatei, care nu a fost consultata. Ion Iliescu, un comunist de cariera, a folosit securisti in uniforme de minieri pentru a intimida tara cu violanta, jafuri si ucideri la intimplare."

Filele Ceausescu se inchid cu o stampila: "Secret Clasificat" - "Se va deschide publicului la 01-01-2010" "Fara importanta"

Una dintre ultimele evaluari psiholgice facute de CIA asupra personalitatii lui Ceausescu, in septembrie 1989 arata ca o fisa de pacient de psihiatrie: "Actioneaza din ce in ce mai eratic, manifesta un cult al personalitatii extrem de virulent, osciland de la un punct de nationalism ilogic, la o filozofie personala de lider absolut." Se citeaza trei discursuri in care se bate cu mana pe piept declarand

ca: "... eu sunt partidul, eu sunt comunismul".

In volumul 54 se vad niste fise foarte slab pastrate, in care se citeaza un conflict intre tanarul Ceausescu, proaspat membru al CC PMR si Alexandru Draghici, in privinta lui Lucretiu Patrascanu, aflat in inchisoare, la Jilava, unde profesorul era batut zilnic pe un punct de a-si pierde bratele si picioarele.

" ... acest Lucretiu Patrascanu a cazut din gratia lui Stalin si trebuia lichidat imediat. Gheorghiu-Dej a fost obligat sa indeplineasca 'munca murdara'. Nu se poate preciza daca a fost de bunavoie, sau nu... " Ceausescu a intervenit pe langa mentorul sau din inchisoare care l-a dat de o parte, in mod sumar. Imediat s-a inceput o actiune, rezultand in eliminarea tuturor acelor agenti sovietici, care

au venit de la Moscova, Vasile Luca si Teohari Georgescu, - indescifrabil - sters - in posesia documentelor de transfer a unor sume de - sters - de catre Ana Pauker, - indescifrabil - la Banca -sters - prin intermediul - sters -

N-am putut intelege exact despre ce era vorba deoarece documentele scanate erau de o calitate inferioara, cu portiuni intregi ale paginilor rupte, lipsind.

Ceea ce am dedus este ca a existat o serioasa animozitate intre zelosul Ceausescu si acel grup de "activisti" sovietici veniti in tara la 23 august 1944.

Ce vreau sa se retina din toata incursiunea mea prin aceste arhive, este faptul ca intreg Vestul, nu numai SUA, urmarea cu mult interes ce se intampla in Romania, avand date extrem de detaliate despre totul, incluzand elemente absolut intime.

Intre altele, se vorbea de perioada petrecuta de Nicolae Ceausescu in aceiasi celula cu Gheorge Gheorghiu-Dej, si cu Gheorghe Gheorghiu-Marasesti, care nu stiu cine fusese. Intr-o insemnare pe marginea unui raport se mentiona activitatea homosexuala din aceste inchisori, langa care un lucrator de la arhive ar fi notat: "conform indicatiilor lui Stalin, care scuza toate metodele, atata timp cat bolsevismul e victorios!"

Va dati seama ca din cauza enormei cantitati de materiale aflate in arhive, pe tema "Ceausescu", e imposibil de redat esenta tuturor punctelor de vedere, cu atat mai mult cu cat trebuie de inteles ca CIA s-a fondat numai in 1947.

Majoritatea datelor din anii precedenti provin de la OSS (Office of Strategic Services, sau Biroul de Servicii Strategice) N.B.S.I. (National Bureau of Strategic Intelligence sau Biroul National de Inteligenta Strategica) si mai multe alte ramuri de inteligenta militara, care interceptau comunicatii in Romanaia, prin instalatiile lor din Grecia si Turcia, inainte de 1947, date devenite irelevante la data arhivarii..

In ciuda razboiului rece, poti deduce ca exista o camaraderie intre agentii puterilor opuse, care, de multe ori, se ajutau intre ei.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...