Editorial: Am intalnit si romani simpatici

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 09:49
2381 citiri
Editorial: Am intalnit si romani simpatici

Protestele organizate la benzinarii fata de majorararea pretului carburantilor au fost catalogate de multi drept "copilarii", iar initiatorii au fost considerati niste naivi, niste imaturi, in cel mai fericit caz.

Au fost trimisi sa se documenteze, sa afle cum au crescut accizele, cum Romania este pe locul al treilea in ceea ce priveste carburantii ieftini.

Mie, "imaturii" mi-au cazut cu tronc. Sunt singurele manifestari spontane ale romanilor fata de nedreptatilor care le umple viata, semn ca pe undeva mai palpaie speranta, deoarece exista persoane care nu se multumesc sa caraie si pot trece la fapte.

O furtuna intr-un pahar cu apa? Posibil, dar numai daca lasam evenimentul in categoria "insolit" si trecem mai departe, adnotand uneori realitatea cu imagini pe care le-am contamplat cu interes, dar care nu ne-au dat idei.

Nu putem sa renuntam la carburanti, si suntem nevoiti sa cantam cum joaca dumnealor, benzinarii, spuneau alti comentatori. Da si nu. De vreme ce am renuntat la resursele noastre si le-am pus austriecilor o redeventa de toata jena, care le permite sa aiba profituri mai mari decat in alte tari, probabil ca ne meritam soarta. Cu totii, nu numai politicienii care au instrainat Petrom-ul pe nimic? Asa-i, dar la ei nu se simte.

Pe de alta parte, nu ne pune nimeni cu forta benzina in rezervoare. Ne-am obisnuit cu masina sub fund si daca se mai intampla sa nu porneasca la prima cheie, devenim brusc nefericiti. Dar poate asta e salvarea. Putem adopta o forma de protest care nu le va folosi benzinarilor, dar pe noi ne va face mai sanatosi.

Haideti sa facem un experiment. Sa ne trezim cu o jumatate de ora, o ora, mai devreme si sa folosim transportul in comun. Si daca constatam, dupa o saptamana, ca n-am crapat de nervi, poate realizam si ca am facut putina miscare pana in statie si retur.

Unde mai pui ca pornind pe drumul opozitiei spontane, poate ne vin in minte si alte idei. Unii cumpara benzina numai de la rusi, care au reusit sa o mentina sub piata, dar cum diferenta de pret nu e prea mare, spun ca e o forma de-a lupta impotriva capitalismului. In fine, am alta parere despre politica lui Vladimir Putin.

Dar nu asta doream sa sugerez. Ce-ar fi sa incercam sa cumparam din hipermarketuri numai alimente romanesti? Sa intrebam sefii de raioane daca au cartofi de Rasca sau de Harghita, si sa nu cumparam pungile poloneze sau frantuzesti, chit ca aia vand barabule curate. Maine sa mearga altii si sa ceara branza de Covasna sau de Simleu, carnati de Buzau sau paine de Valcea.

Alte copilarii? Prea mici intr-un razboi atat de mare? Da si nu. Daca Uniunea Europeana ne-a tras la lontru ca sa-si vanda castravetii, inseamna ca avem potential. Ca, vorba lui Ion Iliescu, om fi noi prosti, dar suntem multi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#protest carburanti benzinarii, #protest benzina scumpa , #romani