Editorial: Tara lui Bercea Mondialu. Cine mai e si Brancusi?

Luni, 21 Februarie 2011, ora 10:38
4146 citiri
Editorial: Tara lui Bercea Mondialu. Cine mai e si Brancusi?

Cand jurnalele de stiri incep cu Bercea Mondialu si mai la coada, sau deloc, in functie de cat s-a intins vreun analist la discutie pe acest subiect din cauza caruia tremura natiunea de sete, incape si aniversarea lui Constantin Brancusi, minutul pe care-l mai avem sa zabovim asupra destinului nostru se va fi pulverizat.

Pai sa faca televiziunile comerciale educatie? Fireste ca nu. Calitatea doare la audienta. Nu si in Franta, unde niste imbecili pe care-i injuram noi deoarece ne ironizeaza (pe nedrept?) au alocat spatii ample celor 135 de ani care s-au scurs de la nasterea, in Romania, a unui geniu universal.

Nu mai cred de multa vreme in teoria conform careia publicului i se da ceea ce cere. Daca ar fi asaltat de calitate, nu ar avea alternativa decat sa-si depaseasca apetenta pentru senzationalul de proasta factura.

Ca si Brancusi e senzational, o spune intreaga omenire cu exceptia noastra. Si ascultand vocea unui jurnalist care-i pune in unde povestea, privind spre teribila indeletnicire de a inlatura din piatra si lemn surplusul, spre a le arata fiinta (cam asa isi descria artistul metoda), am putea crede ca nu suntem atat de nerozi.

Eu insumi m-am intrebat adesea de ce suntem lenesi, smecheri si incompetenti. Dar de cate ori am mangaiat cu privirea Muza adormita, sau vreo Maiastra, sau minunata speranta iesita din mainile sculptorului sub forma de Coloana infinitului, am stiut ca avem doar un deficit de busola. Iar lasand sa-mi patrunda in ureche, fara sa o caut, Rapsodia 1 a lui Enescu, am stiut ca pot fi mangaiat.

Nu pot tasni din toti romanii Brancusi, Enescu sau Eliade numai gandind ca sunt ai nostri. Dar se pot naste niste tentative de a nu ne mai mangaia cu fatalitatea. Si tot exersand speranta, poate ne deprindem cu ea.

Ne trebuie doar o mana de ajutor. O mica picatura de energie, spre a o transforma in mai multa energie, in maini care cauta si minti care sfredelesc dupa solutii.

Exista generatii care nu mai au cum sa-si regaseasca echilibrul chiar daca le umpli ochii de Poarta sarutului, insa pentru cele care vin din urma are cineva vreun plan?

Nu exista nicio preocupare pentru a arata acestui popor ca nu poseda doar samanta ratarii. Este hranit numai cu nenorocire. E drept ca peisajul public este umplut de realitate, si aceasta este de natura sa doboare increderea fara ca "beneficiarii" angoasei sa aiba vreo contributie. Insa daca s-ar gasi resurse (mintale) pentru a-i arata ca avem, in filonul emotional, si succesul, nu doar deznadejdea, poate am incepe sa il cautam.

Campaniile indreptate impotriva Puterii au, fara doar si poate, o premisa consistenta. Multe se hranesc din incompetenta celor care ne conduc, dincolo de imboldul spre demolare al patronilor, agatat de un motor politic.

Dar pe lume exista si televiziunea publica. Si in loc sa-si framante naturelul cum sa imbrace mesajul spre a servi interesului guvernantilor, mai bine ar gasi intelepciunea sa strecoare in fiecare zi, la inceput un strop, ca sa nu doara, si pe urma vartos, cu bucuria descoperirii, cate-un citat din Brancusi, de pilda. "Noi ne jucam cu gama tuturor pasiunilor, asa cum se joaca unii copii de-a stafiile, pentru a-si izgoni spaima de strigoi", sau "Toate dilemele se rezolva prin unificarea contrariilor".

Cu un popor fara azimut cultural, fara dorinta de-a pricepe ca nu e idiot, orice stradanie de-a-l face partener se va izbi de stancile nepriceperii. Mai mult decat atat, il va secatui. Si chiar daca intr-o zi va descoperi ca are geniu, ca fenomen, nu ca exceptie, nu va avea pricepere sa-l recunoasca. Se va considera handicapat si se va obisnui cu aceasta stare, asa cum deprinde saracia eterna si se bucura ca o are, de vreme ce mult mai fara de iesire i-ar parea moartea.

Suna aproape cunoscut?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Bercea Mondial Brancusi, #Bercea Mondial arestat, #cultura Romania televiziuni , #romani