Ei sunt Romania: Galeria de onoare - mesajul romanilor care ne fac cinste in strainatate (III)

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 13:18
4115 citiri
Ei sunt Romania: Galeria de onoare - mesajul romanilor care ne fac cinste in strainatate (III)

In ultimii ani, ne-am obisnuit sa vorbim despre ce ne supara, ce nu ne place, despre nedreptatile ori conflictele din aceasta tara, despre ce trebuie schimbat sau reparat in Romania.

De 1 Decembrie, insa, sarbatorim romanii care, oriunde s-ar afla, poarta Romania in suflet, au curajul de a se mandri cu tara lor si de a lauda aceasta fermecatoare tara.

Ei n-au uitat ca Romania este tara cu traditii inestimabile, pamantul lui "Numa' bine" si al lui "Doamne ajuta!", taramul de basm in care s-a nascut Fat-Frumos, meleagul fantastic al Mioritei si al teiului lui Eminescu.

Stefan Minovici, om de afaceri, unul dintre descendentii celebrei familii Minovici (Statele Unite)

"Draga si iubita mea Romanie,

De ziua ta iti doresc, din adancul sufletului, tot ce nu merita cei care te stapanesc si te conduc astazi spre adancul mizeriei si al disperarii. Adica iti doresc belsug, pace si bunastare, copilasi zambareti si sanatosi, imbracati bine si educati si mai bine, batranei la adapost care traiesc fara frica frigului, a bolii si a singuratatii si nepasarii.

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Sa iti idea bunul Dumnezeu dupa bogatia pamantului si a spiritului si sufletului pur romanesc - realizari dincolo de inaltimile Bucegilor si largului Marii Negre. Fie ca tot ce am avut si ce nu mai exista la noi sa renasca si se regasesca cumva din nou in tara, un Enescu, un Eminescu, un Brancusi sau un Palade, poate un Caragiale, Titulescu, Iorga, un Coanda si un Minovici sau un Babes, Rebreanu si alti sute ca ei.

La multi ani!"

Patricia Vincent, creatoare de moda (Austria)

"Ziua de 1 Decembrie reprezinta pentru mine un simbol al democratiei, dar si ceea ce Romania este astazi. Iubesc pamantul romanesc indiferent de data din calendar. Sunt constienta de resursele deosebite si frumusetea naturala a tarii mele si tot ce imi doresc este ca locuitorii ei sa o pretuiasca la adevarata valoare.

Citeste si Poveste romaneasca in tara lui Mozart: Despre moda, frumusete si business

Cu aceasta ocazie doresc sa transmit calduroase ganduri si energie pozitiva catre toti acei oameni care reprezinta Romania la un nivel de apreciat, indiferent de locul in care se afla".

Alexandra Balahur, doctor european in domeniul Procesarii Limbajului Natural (Italia)

"Ce inseamna Romania pentru mine? Romania e tara mea, unde e orasul meu si strada pe care am batut-o in lung si in lat pe care e casa 'mea'- 'acasa'. E mirosul de tei in serile dulci de inceput de vara, mirosul de primavara cu flori de cires, mirosul de iarna cu cosuri fumegande. E un vis, intr-un ibric de cafea aburinda, cu iz de poale-n brau. E bradul de Craciun, cu globuri colorate si raset de copii. E 'v-ati ascunselea' si '1,2,3, la perete stop!'

Citeste si Elite fara granite - Ei sunt Romania: O romanca, doctor european in inteligenta artificiala

Sunt extrem de multe diferente intre viata in Romania si cea in strainatate si poate multe feluri in care viata din 'afara' e mai 'buna' (mai usoara, mai cu impliniri, mai fara stres). Dar noi nu am mai fi cei ce suntem astazi fara ea, fara Romania noastra. Si de aceea cred ca a crede in viitorul ei nu inseamna sa o comparam, ci sa o acceptam pe ea si pe noi pentru ceea ce suntem si sa o ajutam sa creasca, tragand din seva tare pe care o purtam cu totii in vene, mai dreapta si mai puternica in fiecare zi. La multi ani, frumoasa mea Romanie!".

Mircea Goia, antreprenor, fondatorul romanianstartups.com (Statele Unite)

"Romania este o tara pe care nu am mai vizitat-o de 8 ani de zile (de cand am imigrat). Si totusi nu ma pot desprinde total de ea si de oamenii ei. De ce, nu as putea spune. Nostalgia nu e un motiv. Probabil ca locuind atata vreme afara, simtul de comunitate mi s-a dezvoltat mai mult si apreciez intr-o anume masura ceea ce am lasat in urma.

Citeste si De la miner in Romania, guru multimedia in America

Inca mai am incredere ca Romania poate ajunge la un nivel mai inalt de civilizatie, daca reuseste sa-si scuture pleava care o imbraca la toate nivelurile. Asta ii doresc de 1 Decembrie".

Mihai Cucuringu, doctor in matematici aplicate la Princeton (Statele Unite)

"Ii urez Romaniei sa aiba parte de conducatori care sa vada interesul tarii macar pe jumatate din cat isi vad dansii propriul interes. Si mai sper ca generatiile urmatoare sa aiba ocazia sa repare ceea ce comunistii distrug de mai bine de 60 ani!".

Citeste si Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctor in matematici aplicate la Princeton, despre intoarcerea in tara, plagiat si coruptie

Paul Ionescu, artist (Germania)

"Romania ramane pentru mine, intr-un fel sau altul, acasa. Este un tinut plin de contradictii si ca multe altele, dealtfel, are o sansa buna de a se transforma in ceva foarte frumos, intr-o combinatie intre traiul rustic, natural si comfortul oferit de civilizatia tehnologica. Multe sau chiar totul depinde de oameni, de romani, facand abstractie de politicieni (credinta mea ca e romanul ispraveste mai mult daca se pune singur pe treaba si-si pune capul la contributie decat daca asteapta ceva de la guvern, politicieni s.a.m.d.).

Citeste si Artist roman in Germania: Mi-e dor de Romania, nu mi-e dor de situatia de acolo

Directia 'intelectuala' sau culturala, nu stiu cum sa-i spun, pe care Romania ar trebui sa o urmeze e cea catre crearea de mentalitati sanatoase, individualizate si nu catre indobitocirea comerciala a maselor - cititul sa devina sport national: )) Nu am nici o teama ca romanii isi vor pierde vreodata specificul - eu i-am recunoscut fara gres oriunde i-am intalnit in lume".

Lucian Craciun, masterand in Matematica, Cercetari Operationale, Statistica si Economie la University of Warwick (Marea Britanie)

"Cu prilejul Zilei Nationale, consider ca este foarte important sa reflectam asupra a ceea ce inseamna Romania, dragostea de tara, de oamenii ei si de valorile deprinse aici, deoarece apartinem de locul in care am fost formati si ale carui coordonate si-au pus puternic amprenta asupra noastra.

Citeste si Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul masterand in matematica si economie la Warwick

In inima fiecarui roman, indiferent unde se afla, in tara sau in afara ei, exista aceasta urma mai mare sau mai mica de patriotism, iar tara natala va reprezenta mereu locul care starneste un sentiment aparte, unde fiecare se intoarce cu mare drag. 1 Decembrie e o sarbatoare a tuturor romanilor, iar pe aceasta cale as dori sa le adresez cele mai calduroase urari si la ceas aniversar, un sincer 'La multi ani!'".

Vlad Crosman, singurul roman care canta la Centrul de Muzica Baroca de la Versailles (Franta)

"As vrea sa le transmit tuturor romanilor 'La multi ani si multa pace!'. In momentele in care se gandesc urat la Romania si o hulesc, sa se calmeze cateva clipe, si sa se intrebe ce inseamna, de pilda, data de 1 Decembrie. Sa se gandeasca la oamenii care peste veacuri au murit si au luptat cu arma sau cu mintea ca un neam si un ideal sa se intregeasca si sa devina un intreg.

Citeste si Elite fara granite - Ei sunt Romania: Singurul roman care canta la Centrul de Muzica Baroca de la Versailles

Sa se gandeasca fiecare in parte ce ar putea face pentru Romania, pentru binele si pentru imaginea ei frumoasa si adevarata. Sa nu incetam niciodata sa credem in Dragoste si in Cultura, sa ne iubim unii pe altii si sa ramanem uniti indiferent de greutatile vremurilor pe care le traim. De 1 Decembrie am sa ma alatur romanilor ce vor incinge hora unirii la Trocadero, la Paris! La multi ani, Romanie Frumoasa!".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#urari Decembrie, #romani lume Decembrie, #ganduri Romania diaspora, #ei sunt Romania , #romani