Ei sunt Romania: Galeria de onoare - mesajul romanilor care ne fac cinste in straintate (II)

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 11:10
5228 citiri
Ei sunt Romania: Galeria de onoare - mesajul romanilor care ne fac cinste in straintate (II)

In ultimii ani, ne-am obisnuit sa vorbim despre ce ne supara, ce nu ne place, despre conflictele si nedreptatile din aceasta tara, despre ce trebuie schimbat sau reparat in Romania.

De 1 Decembrie, insa, sarbatorim romanii care, oriunde s-ar afla, poarta Romania in suflet, au curajul de a se mandri cu tara lor si de a lauda aceasta fermecatoare tara.

Ei n-au uitat ca Romania este tara cu traditii inestimabile, pamantul lui "Numa' bine" si al lui "Doamne ajuta!", taramul de basm in care s-a nascut Fat-Frumos, meleagul fantastic al Mioritei si al teiului lui Eminescu.

Alexandra Dariescu - pianista, castigatoare a premiului "Women of the Future" 2013 (Marea Britanie)

"Transmit tuturor romanilor un gand muzical in acest ceas aniversar pentru o Romanie frumoasa si bogata in cultura!

Citeste si Povestea pianistei Alexandra Dariescu, copilul minune al muzicii internationale

Citeste si Romanca premiata la Londra - Pianista Alexandra Dariescu, "Femeia Viitorului" in Marea Britanie

Muzica uneste suflete, comunica orice sentiment si are o putere covarsitoare. Gandul si speranta mea este sa incercam sa fim mai buni, fiecare prin ceea ce face si sa pastram sentimentul de optimism, atitudine pozitiva si sa reconstruim o Romanie mandra de cultura, educatie si copiii ei in fiecare zi. La multi ani, Romania!"

In ziua in care se sarbatoresc 95 de ani de la Marea Unire, romani din toata lumea spun "sunt mandru ca sunt roman!".

George Moise, fost jurnalist si publicitar, autor al romanului "Iertati-ma ca nu sunt japonez" (Japonia)

"Se implinesc anul acesta sapte ani de cand am plecat din tara. Intamplarea face ca anul acesta sa petrec, dupa multa vreme, 1 Decembrie in Romania. Ca de fiecare data, trag linie si fac bilantul relatiei zbuciumate cu propria patrie.

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

Lectia celei de-a saptea intoarceri este ca oricat ai incerca sa-ti creezi un 'acasa' in alta parte, tara va ramane familia la care te poti intoarce indiferent de ce ti-a facut, si care te va primi intotdeauna indiferent de cate rataciri ai adunat la randul tau. La multi ani, Romania!"

Diana Busuioc, actrita (Statele Unite)

"Ganduri. Romanie, iti doresc sa fii mandra de fiii tai, sa fii buna cu ei, sa le aduci un An Nou Bun si cu sanatate! Iti doresc sa vezi romani buni, generosi si

milosi, care sa lupte pentru fratii lor si pentru tine, mai mult decat pentru confortul sau razboiul personal. Iti doresc o iarna blanda si o primavara grabita.

Citeste si Povestea romancei care joaca in cel mai nou film cu Dracula produs la Hollywood

Iti doresc conducatori demni de stramosii lor si tineri care sa ramana in vatra ta din dorinta lor, nu pentru ca nu au putut pleca si care sa fie fericiti si mandri de

numele tau! Iti mai doresc ca ziua ta si sacrificiile care au insemnat ea sa nu fi fost in van. La Multi Ani, Romanie, tara mea!"

Sebastian Burduja, consultant la Banca Mondiala (statele Unite)

"1 Decembrie este, mai presus de orice, simbolul unitatii romanilor de pretutindeni. Este totodata un prilej de a privi spre trecut cu admiratie si respect, pentru a putea sa ne indreptam privirile catre un viitor de care sa putem fi cu adevarat mandri. Sa ne amintim asadar ca Marea Unire a fost implinita de inaintasii nostri intr-un context international extrem de dificil, iar cheia succesului a fost tocmai unitatea tuturor romanilor in jurul unui obiectiv capital.

Citeste si Elite fara granite - Ei sunt Romania: Drumul pana la Banca Mondiala, via Stanford si Harvard

Ca in fiecare an, Liga Studentilor Romani din Strainatate, prin filialele din 33 de tari, sarbatoreste ziua de 1 Decembrie prin evenimente specifice, pentru mii de tineri romani si colegii nostri din intreaga lume. Pentru ca dincolo de semnificatia unica a acestei zile pentru noi romanii, chiar si departe de casa (sau cu atat mai mult prin prisma distantei fata de toti cei dragi), 1 Decembrie este si un prilej de a promova valorile, istoria, traditiile si obiceiurile romanesti in mijlocul comunitatilor globale din care facem parte.

In final, sa ne amintim cuvintele lui Iuliu Maniu, rostite cu prilejul Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, acum 95 de ani: "Multumirea si recunostinta noastra fata de aceasta gratie a providentei [implinirea Romaniei Mari] nu ne-o putem arata decat dovedindu-ne vrednici de insemnatatea timpurilor pe care le traim...

Este adanc inradacinata in noi convingerea ca numai un regim cu adevarat democratic ne poate intari tara... Nu se poate spera ca cetateni fara drepturi si tinuti in intuneric sufletesc si in mizerie sociala sa devina stalpi siguri ai unui stat modern. Deplina libertate si egala impartasire in puterea de stat a cetatenilor este singura baza solida a unui stat".

Ecourile acestui profund indemn le putem auzi si astazi, daca ascultam cu atentie. Ramane de vazut daca la randul nostru vom stii sa urmam exemplul celor pe care ii cinstim astazi, sa desavarsim aspiratiile si viziunea lor, si sa ne ridicam la inaltimea "timpurilor pe care le traim". La multi ani, Romania!".

Claudia Moscovici, autor a romanului "Intre Doua Lumi", critic de arta si de literatura (Statele Unite)

"Cel mai incurajator aspect al Romaniei de astazi este cultura infloritoare din domeniul artei, literaturii si filmului, pentru care a devenit recunoscuta international. Nume ca Herta Muller si Cristian Mungiu au devenit cunoscute peste tot in lume. De asemenea, iubesc sa vad colaborari internationale in multe domenii, in vreme ce arta si umanismul infloresc cel mai mult cand talentul local aduce contributii globale. Sunt multe colaborari si in jurnalism, de asemenea, cu grupul de publicare Conde Nast, Forbes Magazine si altele. Romania s-a mai adaptat foarte bine si jurnalismului cotidian, care este dominat de bloguri populare.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Printre altele, sunt foarte mandra de faptul ca pot contribui la Catchy.ro, pe care il numesc 'Huffington Post-ul Romanesc', si la noul blog de cultura si literatura inceput de Daniel Cristea-Enache, Literatura de Azi. Cred ca cele mai bune tendinte din cultura romaneasca de astazi manifesta atat un sens de mandrie nationala, cat si un sens de de interactiune si apartenenta, o comunitate internationala mult mai mare din domeniul artei si umanismului. Internationalismul coexista cu patriotismul, deoarece cand esti cu adevarat mandru de cultura tarii tale vrei sa imparti cu lumea contributiile sale pretioase."

Clara Volintiru, doctoranda si profesoara la London School of Economics (Marea Britanie)

"Dorul este un sentiment ce marcheaza sentimentalismul romanesc de secole. La fel ca dorul de cei dragi, si dorul de tara este mereu prezent in sufletul romanilor plecati departe. Parte din identitatea oricarui roman este legata de tara sa. Imi doresc de 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei sa ne amintim sa fim mandri de noi insine si de tara noastra!

Mi-as dori ca toti romanii sa faca un exercitiu mental de a identifica 5 actiuni prin care au adus o contributie pozitiva societatii in care traiesc, pe parcursul ultimului an. De asemenea, mi-as dori ca romanii sa se gandeasca la 10 cunoscuti, oameni obisnuiti, romani din tara sau strainatate, pe care ii admira pentru ceea ce fac. Este important sa constientizam ca sunt mai multi romani de calitate incontestabila, decat avem deserori impresia. De aceea este important sa ne identificam cu o comunitate de romani si impreuna sa promovam valorile care ne caracterizeaza.

Citeste si O romanca la London School of Economics: Suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani

Romania continua sa fie o matca in care valorile umane sunt intretinute si incurajate din generatie in generatie. Astfel, familia, spiritualitatea, educatia, excelenta-sunt toate elemente importante in viata acestui popor, promovate de toti acei romani care se lupta pentru progresul Romaniei, in ciuda unor costuri si sacrificii personale mari.

Cred totodata ca romanii sunt paradoxali: au atat potentialul gloriei, al performantei, cat si pericolul abisurilor, derizoriului. Imi doresc ca valorile sa supravietuiasca si sa primeze in anii urmatori si, cand fiica mea va fi mare, sper sa spuna cu mandrie sincera ca vine din Romania - o tara cu o amprenta regionala si internationala semnificativ pozitiva!".

Alexandru Lazar, avocat si doctorand in cadrul Facultatii de Drept ESADE a Universitatii Ramon Lull (Spania)

"Unei tari, tara mea, de ziua sa ii doresc sa aiba parte de cetateni solidari, muncitori, intelepti si culti. Ii mai doresc sa aiba puterea necesara pentru a-si pastra activele (umane si materiale). La multi ani, Romania! Iti doresc sa te faci mare (cum ai fost odinioara)! Iti doresc sa continui sa dai lumii oameni mari si sa fii la fel de primitoare ca si pana acum!".

Otilia Aionesei, model (Statele Unite)

"De 1 Decembie as vrea sa-mi amintesc de lucrurile bune pe care Romania mi le-a dat. Romania a sadit in mine valori cum ar fi moralitatea, modestia, ambitia si importanta familei si a prietenilor. Tot in Romania am dezvoltat dragostea pentru educatie, cultura, arta si literatura, prin cartile lui Cioran si Eliade si arta lui Grigorescu si Brancusi.

Citeste si Cum traieste o romanca visul american - Intre modeling si economie

Uitam prea des cat de mult potential si frumusete aceasta tara are de oferit. Sunt recunoscatoare pentru baza solida pe care Romania a oferit-o vieii mele".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#1 decembrie romani strainatate, #ganduri Romania straintate, #ei sunt Romania , #romani