Ei sunt Romania: Inventatorul sangelui artificial si-a dorit, de cand era copil, sa-i ajute pe ceilalti

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 14:21
3020 citiri
Ei sunt Romania: Inventatorul sangelui artificial si-a dorit, de cand era copil, sa-i ajute pe ceilalti
Foto: Arhiva personala a lui Radu-Silaghi Dumitrescu

Despre cercetatorii romani se scrie mult numai atunci cand descopera ceva inedit sau important. Ziarele si televiziunile ii asalteaza, dau interviuri, au parte de faima si glorie cateva zile.

Apoi se asterne tacerea, iar cercetatorul se intoarce la munca, la orele intregi petrecute in laborator, se lupta din nou cu lipsa de finantare si cu timpul petrecut departe de familie. Ei sunt oameni care, aproape in liniste, intra in istoria stiintei. Ei sunt Romania.

Radu Silaghi-Dumitrescu are 39 de ani si, in urma cu ceva timp, a anuntat ca a descoperit, impreuna cu un grup de cercetatori de la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatatii Babes Bolyai din Cluj, formula pentru sangele artificial. Milioane de vieti vor fi salvate, daca substanta va ajunge in spitale, dar pana atunci mai este cale lunga.

Practic, substanta decoperita de Silaghi-Dumitrescu nu este un inlocuitor permanent al sangelui, ci o alternativa care permite organismului sa functioneze, in situatii de urgenta sau in proceduri chirurgicale, pana cand isi regenereaza propriul sange.

Sangele incolor obtinut in laboratorul Universitatii Babes-Bolyai este o premiera mondiala, pentru ca materia prima este formata din apa si sare. Spre deosebire de hemoglobina umana, sangele artificial este mult mai rezistent la agentii de stres exteriori.

Atunci cand vorbeste despre el, modestia il impiedica sa spuna ca este cercetator. Despre el spune ca este in primul rand profesor. "Sunt in primul rand cadru didactic. Cred ca e o ocazie importanta de a incerca sa convingi lumea sa se schimbe, om cu om, cu rabdare. E singurul fel de schimbare care poate fi sustenabil si de succes pe termen lung", spune Radu Silaghi-Dumitrescu pentru Ziare.com.

Cercetatorul care a inventat sangele artificial: Pasul urmator, testele pe animale si oameni - Interviu

Atunci cand isi aduce aminte de copilarie, o amintire este cea care ii vine in minte, pentru prima data. De fapt, este vorba despre o informatie care i-a marcat dorinta de a-i ajuta pe altii.

"E o informatie valabila si azi, chiar daca lucrurile s-au mai imbunatatit: la fiecare cateva secunde cineva pe aceasta planeta moare din cauze legate de foame (sau chiar, pur si simplu direct de foame) ; majoritatea sunt copii. Informatia aceasta mi-a ramas in minte de foarte mic.

Practic, e vorba de intervale de timp de cateva ori mai scurte decat timpul in care mananci un sandwich si eventual comentezi despre calitatea lui slaba.

Cred ca de la momentul in care am realizat asta, mi s-a intiparit ideea ca orice as face in viitor as vrea sa fie subsumat utilitatii pentru alti oameni, astfel incat sa reduca rata aceasta absurda de decese evitabile", spune cercetatorul.

"Am asteptat mai mult decat ocazia de a invata"

Si-a dat seama ca istoria si biochimia l-ar putea ajuta sa inteleaga fenomenele legate de suferinta altora si a decis sa invete si sa incerce macar sa faca ceva util. A si reusit acest lucru, odata cu recenta descoperire.

"Mi-era clar ca dintre domeniile studiate pana atunci, istoria si biochimia ma puteau ajuta sa inteleg mecanismele unor astfel de fenomene si posibilele cai de a schimba ceva in acest mod ciudat in care toleram suferinta altora.

Fiind constient ca un om nu poate schimba de unul singur lucrurile intr-o societate, n-am asteptat insa mai mult de la viitor decat ocazia de a invata, in special in acele doua domenii, si speranta ca voi putea face ceva util cu ceea ce am invatat. E posibil ca ce am scris aici sa sune ca o insiruire de clisee, dar e realitatea, cat se poate de dura - si se poate mai mult decat ar crede unii...", povesteste Radu Silaghi-Dumitrescu.

Daca vorbeste despre valorile pe care le respecta cu sfintenie, profesorul-cercetator se refera din nou la oamenii care il inconjoara.

"Cele ale oamenilor din jurul meu; nimic in plus. Invat de la fiecare om cate ceva, chiar si de la cei care ma dispretuiesc. Evit ignoranta, ipocrizia, brutalitatea, falsele elite. Ma intereseaza faptele, si adevarurile spuse pana la capat, cu echilibru si fara ura", explica acesta.

Daca nu ar fi ajuns cercetator, probabil ca viata sa "ar fi fost mai linistita". Cu toate acestea, n-ar fi regretat ca a ales un alt drum. "Cred ca mi-as gasi locul si in orice alta parte, mai ales ca nu cred ca exista meserii superioare altora", spune Radu Silaghi-Dumitrescu.

"Sotia mea m-a depasit ca realizari"

Vorbeste cu drag despre familia sa si in special despre sotie, despre care sustine ca l-a depasit in realizari, crescand doi copii. "Sunt casatorit inca din studentie. Sotia mea m-a depasit ca realizari. Eu am doua doctorate, ea a crescut doi copii in timp ce eu imi construiam cariera in SUA si Anglia ca doctorand si apoi postdoc", afirma cercetatorul.

Radu Silaghi-Dumitrescu are doi baieti, unul in clasa a VII-a si unul a IX-a. Mai are un caine si doua pisici, "care nu vor sa iasa la plimbare decat impreuna".

O zi obisnuita din viata sa este la catedra sau in laborator. Are activitati cu familia, dar "mult prea putine fata de cat ar merita". "O zi normala din viata mea este nesustenabil de aglomerata. De dimineata pana seara - predat ore, pregatit material pentru cursuri si laboratoare, discutat cu membrii grupului de cercetare si cu diversi colaboratori, discutii si acte administrative (fise, cereri, dosare, planuri etc). Nu e foarte diferit de ce fac altii, din tara sau nu", spune acesta.

De ziua nationala a Romaniei, Radu Silaghi-Dumitrescu le ureaza romanilor "sa fie mai buni cu fiecare zi ce trece".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Radu Silaghi Dumitrescu, #cercetator sange artificial, #cercetator Cluj sange , #romani