El Pais: Romania nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 15:07
4192 citiri
El Pais: Romania nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei

Romania, a doua tara intre cele mai sarace din UE, nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei, si cu atat mai putin celor de etnie roma, scrie cotidianul El Pais in editia sa de duminica, in cadrul unui reportaj cu titlul 'Blestemati pana si in tara lor'.

Cotidianul spaniol semnaleaza ca putini sunt cei care, in Romania, se indoiesc ca tiganii romani expulzati din Franta nu se vor intoarce rapid acolo, imediat ce li se vor termina banii dati de executivul presedintelui Nicolas Sarkozy.

Iar daca tiganii care de-abia au ajuns in Romania se vor intoarce in Franta in cateva saptamani, acest lucru nu i-ar suprinde cu nimic pe activistii care muncesc pentru integrarea lor, ori pe directorul Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, care amintesc deopotriva ca cetatenii UE sunt liberi sa calatoreasca si se bucura de libertatea de miscare.

'Nu le vom incalca in niciun caz drepturile cetatenilor, ei vor decide daca revin in Franta, ori raman aici', spune Dinca, referindu-se la faptul ca aceia care au revenit au fost de acord s-o faca. Insa il ingrijoreaza faptul ca au semnat un contract cu autoritatile franceze - si nu au primit niciun exemplar.

A doua cea mai saraca tara din UE nu le ofera sanse deosebite cetatenilor ei, in general - si cu atat mai putin celor de etnie roma. 'Unele romance ar castiga 800 de euro muncind ca baby-sitter in Spania. Aici (in Romania) nu ar castiga mai mult de 300 de euro. De asta pleaca romii... si ceilalti. Este acelasi proces, dar mai profund. Un rom nu ar ajunge sa fie baby-sitter in Spania, si nici nu ar ajunge sa castige aici 300 de euro', spune Marian Mandache, de la Fundatia Romani Criss. 60% dintre caminele tiganilor supravietuiesc cu mai putin de salariul minim 657 lei (150 de euro), potrivit unui sondaj CURS, semnaleaza in acest sens cotidianul spaniol.

Numarul romilor, controversat

Ultimul recensamant, din 2002, releva faptul ca romanii de etnie roma sunt in numar de aproximativ 535.250 - insa autoritatile si organizatiile neguvernamentale sustin deopotriva ca numarul lor depaseste 2 milioane - din 22 de milioane de locuitori ai Romaniei.

Diferentele, spune Mandache, se explica si prin faptul ca multi nu vor sa recunoasca ca sunt tigani, din cauza stigmatului social. 'O parte foarte importanta dintre tiganii romani traiesc in situatii de excluziune mai grave decat compatriotii din Spania, ori decat tiganii spanioli. Desigur, romanul de clasa medie nu traieste nici el ca un spaniol. Iar discriminarea este si mai dura', explica Humberto Garcia, reprezentant al Fundatiei spaniole Secretariado Gitano in cadrul agentiei romane.

Iar stigmatizarea este ceva obisnuit. Potrivit unui sondaj al Insomar din 2009, respondentii sustineau ca primele cuvinte care le vin in minte cand vine vorba de tigani sunt delicte, furt, cersit, frica, ori dispret.

16% sustin ca s-au gandit, intrebati in cadrul aceluiasi sondaj, la persoane normale, si doar 2,7% la discriminare ori saracie. Cotidianul El Pais aminteste cum in Romania, denumirea oficiala este de romi - care suna foarte asemanator cu romani - si de aceea, unii dintre acestia din urma se simt indignati. Nu vor sa fie confundati cu ei, si ii acuza ca dau o imagine proasta tarii. Jumatate dintre ei cred ca sunt o rusine nationala, potrivit aceluiasi sondaj.

In Romania, sunt criticati fara prea multe ascunzisuri, inclusiv de politicieni, sustine cotidianul spaniol, amintind de incidentul in care a fost implicat presedintele Traian Basescu, cu o jurnalista. Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a declarat in luna februarie, dupa ce s-a intalnit cu un inalt oficial francez, ca 'unele comuniati romanesti au probleme psihologice, legate de delincventa, mai ales in comunitatile rome'. Cu toate acestea, semnaleaza cotidianul spaniol, potrivit guvernului roman, niciunul dintre cei 700 de romi expulzati din Franta in vara acestui an nu avea antecedente penale.

Planuri multe, rezultate putine

Presedintele Basescu vrea ca UE sa adopte un program comun pentru integrarea tiganilor, si pentru a permite colaborarea politiei romane in diferitele tari in care exista compatrioti de etnie roma. 'Am avut probleme asemanatoare si in Italia. Si am reusit sa le rezolvam eficient, trimitand un numar semnificativ de agenti de politie. Acelasi lucru ar trebui sa-l facem si in Franta, de vreme ce am primit cererea guvernului francez', consemneaza El Pais din declaratiile facute de seful statului.

Desi in teorie, au fost luate masuri pentru imbunatatirea imaginii istorice a romilor din Romania - legislatia antidiscriminare, interdictia separarii proaspetelor mamici ori a elevilor (care inca mai exista, dupa cum avertizeaza organizatiile neguvernamentale), cotele in educatie (7.600 de locuri in licee, 500 de locuri la facultati, in anul 2010-2011) - impactul in practica este nul, sustine Mandache. Iar directorul agentiei care coordoneaza politicile guvernamentale pentru romanii de etnie roma nu-l contrazice, si marturiseste ca au existat planuri, insa nimeni nu-si asuma responsabilitatea, termenele, ori finantarea, mai noteaza El Pais.

Dinca sustine insa ca agentia pe care o conduce gestioneaza acum sase programe, cu 22 de milioane de euro (19 milioane aduse de UE, si alte 2,8 ale guvernului). De altfel, Romania insista asupra faptului ca este vorba de o problema europeana, de vreme ce aproximativ 10-12 milioane de cetateni din cele 27 de state membre sunt tigani, din care aproximativ 600.000-800.000 sunt spanioli.

El mai spune ca este nevoie de imbunatatirea sistemului sanitar, al celui de invatamant, precum si de masuri de aplicat in cazul perspectivelor pe piata muncii si accesului la locuinte. Pe de alta parte, un reprezentant al Aliantei Civice Rome, sustine ca si asa, 'guvernul roman pare ca incearca sa se spele pe maini (...) joaca ping-pong cu poporul tigan'.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza iancugheorghe
iancugheorghe
rank 5
FIECARE TREBUIE SĂ ÎNȚELEAGĂ CĂ ACUM POATE SĂ-ȘI CREEZE PROPRIUL LOC DE MUNCĂ,DACĂ NU SĂ ACCEPTE POSTURA DE SALARIAT. CEL MAI IMPORTANT ESTE SĂ APRECIEM ȘI SĂ ÎNCURAJEM PE CEI CE SUNT ÎN STARE SĂ CREEZE LOCURI DE MUNCĂ ȘI NU SĂ-I HULIM ȘI SĂ DĂM VINA