Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Eurotransplant spune ca sunt solutii pentru pacientii romani, dar Ministerul Sanatatii nu a cerut ajutor

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 09:52
3751 citiri
Eurotransplant spune ca sunt solutii pentru pacientii romani, dar Ministerul Sanatatii nu a cerut ajutor
Foto: Arhiva Ziare.com

Eurotransplant reactioneaza in scandalul transplanturilor pulmonare, izbucnit dupa ce spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate astfel de interventii romanilor inscrisi pe lista.

Un membru al Eurotransplant, organismul care reglementeaza transplanturile pulmonare, a transmis ca autoritatile romane inca nu i-au contactat pentru a le cere ajutorul, informeaza Digi 24.

"Pana acum, nu am fost contactati de noul ministru al Sanatatii. Nu am fost contactati oficial in ultima luna. Asa ca noi asteptam sa fim contactati de autoritatile romane pentru ca vrem sa corectam acest dezechilibru care inca exista",a explicat Dirk van Raedmonck, membru in conducerea Eurotransplant.

Acesta a adaugat ca exista centre ale Eurotransplant care sunt dispuse sa ajute pacientii romani, dar ca este nevoie de o cooperare oficiala.

"Am inteles ca AKH Viena a inchis activitatea pentru pacienti veniti din Romania, dar cred ca exista si alte centre ale Eurotransplant care sunt dispuse sa ajute pacientii care vin din Romania, dar trebuie sa avem o cooperare oficiala intre Eurotransplant si autoritatea competenta din Romania", a punctat Dirk Van Raemdonck, membru in conducerea Eurotransplant.

Pacient: Refuz sa cred ca cineva ne condamna la moarte!

Carmen Oghinciuc, o pacienta diagnosticata cu fibroza pulmonara si care asteapta inca de anul trecut sa aiba parte de un transplant pulmonar, spune ca este socata de vestea ca spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate astfel de interventii romanilor inscrisi pe lista.

"Ca mine sunt sigura ca mai sunt si alte persoane care sunt pentru un transplant. Eu am primit socata aceasta veste, eu mi-am pus mari sperante si nu numai eu, si familia mea si toti cei care ma cunosc si astazi cand am aflat am avut un soc. Deci eu refuz sa cred ca cineva ne condamna la moarte!",a spus pacienta, pentru Digi 24.

In jur de 80 de romani se afla pe lista de asteptare pentru un transplant de plamani, iar pentru acestia rezolvarea ar putea veni din partea autoritatilor europene, dar trebuie facut un prim pas din Romania.

Amintim ca spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate interventii de transplant pulmonar romanilor inscrisi pe lista, lucru despre care ministrul Sanatatii a spus ca este ilegal.

Vezi mai multe informatii despre scandalul transplanturilor:

  • Scandalul transplaturilor Managerul spitalului Sf Maria le-a transmis expertilor straini sa nu vina in control: Nu sunteti bineveniti
  • Controlul la spitalul Sfanta Maria va incepe fara expertii straini, dupa ce au fost amenintati cu procese
  • S-au finalizat verificarile la Spitalul Sf. Maria: Iata ce au descoperit inspectorii
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
    Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
    Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
    Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
    Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
    Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
    #pacienta transplant plamani, #scandal transplant plamani, #spital AKH transplant , #romani