Factroom: Romania este tara vrajitoarelor si a vampirilor

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 19:58
3388 citiri
Factroom: Romania este tara vrajitoarelor si a vampirilor
Foto: factroom

Sub titlul "Guvernului Romaniei ii este teama de vrajitoare", portalul virtual Factroom din Rusia publica un articol, in care sustine ca, in Romania, vrajitoriile si magiile fac obiectul unei industrii in toata regula.

Nu e de mirare - continua articolul - daca tinem seama de popularitatea vampirilor in cultura pop a vremurilor noastre, dar trebuie sa observam si faptul ca Romania este patria celui mai mare si mai cunoscut vampir al tuturor vremurilor.

Fara sa-l numeasca in mod explicit pe Dracula, articolul isi exprima totusi mirarea in legatura cu faptul ca guvernele tarii au sustinut multa vreme cultul magiei si al vrajitoriei.

Concretizand, rememoreaza ca, in anul 2010, fusese elaborat chiar un proiect de lege, privind legalizarea profesiei de vrajitoare, pentru ca statul sa incaseze impozite de pe urma acestei indeletniciri.

La timpul sau, Senatul a respins proiectul de lege. In opinia autorului, propunerea n-a fost respinsa pentru a evita legalizarea unei practici medievale, neconforme vremurilor noastre. A fost respins intrucat senatorilor romani - spune articolul - le-a fost teama ca vrajitoarele supuse impozitelor ar putea indrepta blestemele lor asupra celor care au votat legea.

Pe de alta parte, Romania se confrunta cu o recesiune severa in plan ecocomic, iar statul are nevoie disperata de noi surse de venituri. Magia a ajuns sa absoarba sume importante din disponibilul financiar al persoanelor private, fara sa sa plateasca nimic pentru aceste venituri, deloc neflijabie.

Prudenta oficialilor i-a pus intr-o situatie stanjinetoare in fata opiniei publice si, mai ales, n-a rezolvat fondul problemei: cel economic.

Ca urmare, legea a fost in cele din urma adoptata, dar odata cu ea a mai fost aprobata a si o alta reglementare, conform careia atunci cand previziunile vrajitoarelor se dovedesc minciunoase, acestea vor fi supuse la amenzi mari.

Cu alte cuvinte, practicienele magiei si ale vrajitoriei vor fi taxate de stat, dar nu toate: numai cele care nu ghicesc viitorul adevarat.

Fireste, articolul trateaza problema mai mult decat simplist. Poate autorul nu-si da seama de contextul social in care se situeaza problema la noi si de conotatiile de natura etnica, pe care oficialii evita sa le vada exacerbate.

Cert este insa ca stilul in care oficialii nostri, inclusiv cei din parlament, trateaza problemele la modul "tras-impins" da apa la moara unor aprecieri ironice chiar si din partea rusilor, unde magia nu lipseste. Dimpoitriva.

Poate insa ca rusii nu cunosc proverbul nostru din batrani: rade ciob de oala sparta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Romania vrajitoare vampiri, #articol Factroom Romania , #romani