Flori de colt: Taxi gratis, un proiect umanitar pentru oamenii cu probleme financiare

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 14:01
15261 citiri
Flori de colt: Taxi gratis, un proiect umanitar pentru oamenii cu probleme financiare

Goana zilnica pentru supravietuire ne face pe multi sa uitam de semenii nostri mai putin norocosi. Exista insa si romani care isi dedica existenta celor mai napastuiti, oameni care traiesc pentru a-i ajuta pe altii.

Noi le-am spus "flori de colt" si am decis sa le scriem povestile impresionante.

De ce flori de colt? Pentru ca floarea de colt este o raritate in Romania, fiind intalnita pe stancile aproape inaccesibile omului. Extrem de rara si delicata, floarea de colt este protejata prin lege si infloreste in iulie si august.

Asadar, urmareste in aceasta vara pe Ziare.com campania "Flori de colt", povestile unor oameni frumosi la suflet.

Exista oameni pentru care gesturile mici si fara niciun fel de intentie ascunsa sunt cele care schimba lumea, care fac fapte bune pentru ca au avut nevoie, la randul lor, sa fie ajutati sau pentru ca se regasesc cel mai bine in proiectele de voluntariat.

Un astfel de om este si Alex Bobes, care in urma cu un an a infiintat un serviciu unic pentru Romania - taxi gratis pentru bucurestenii care au cu adevarat nevoie de asta.

Alex are 24 de ani si nu este nici taximetrist, nici vreun pensionar milionar si nici macar nu are mai multe masini. Are un job part-time la o companie IT, pe langa alte cateva proiecte in vanzari si IT, si crede ca "nu avem nevoie de sustinere politica pentru a ne ajuta reciproc, pentru a le oferi suport celor aflati in nevoie".

Intr-un an, proiectul Taxi Gratis nu s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere al oamenilor activ implicati, ne-a povestit Alex Bobes. Acum, el a ramas singura persoana care se ocupa de transport/promovare/interviuri, chiar daca pe parcursul timpului initiativa a avut parte de o mediatizare intensa.

Clienti fideli

Exista cateva persoane pe care tanarul filantrop le ajuta in mod regulat. "Ma suna persoane de diferite varste, de la pensionari pana la tineri cu probleme medicale grave. Din cauza resurselor limitate, fac o selectie permanenta, ajutandu-i pe cei care chiar au nevoie de acest serviciu de transport gratuit (persoane cu probleme financiare si medicale in acelasi timp) ", explica Alex.

A fost greu sa tina o evidenta a persoanelor care au folosit serviciile Taxi Gratis, dar, estimativ, a ajutat cel putin 200-250 de oameni pana acum.

Persoanele pe care tanarul le ajuta traiesc o drama in permanenta: "sunt persoane cu probleme medicale grave, care au o situatie financiara foarte proasta".

"Toate povestile de viata pe care le-am auzit m-au impresionat, unele dintre ele fiind cu adevarat cutremuratoare. Ma motiveaza foarte mult speranta lor de viata, ambitia cu care lupta cu bolile necrutatoare de care sufera, chiar daca intalnesc foarte multe impedimente.

Oamenii sunt foarte recunoscatori fata de ajutorul primit. Conteaza foarte mult acest serviciu de transport pentru ei, in conditiile in care pana in acest moment se chinuiau in mijloacele de transport in comun, in care (dupa cum stim cu totii) lipseste cu desavarsire suportul logistic pentru persoanele cu handicap, cu probleme locomotorii etc.", marturiseste Alex.

Clientela este selectata in functie de gravitatea problemei medicale si de urgenta situatiei in sine. Au prioritate varstnicii si copiii, cei care sufera de afectiuni foarte grave, mai ales locomotorii, spune initiatorul Taxi Gratis. Cam 30% din apelurile primite s-au dovedit false, insa, puncteaza Alex, in ultima vreme sunt din ce in ce mai putine "tepe".

Probleme financiare

La nivelul proiectului, s-a confruntat cu multe obstacole in ultimul an, mai ales din punct de vedere financiar.

"Au fost perioade in care am fost nevoit sa suspend activitatea proiectului, din cauza problemelor financiare/logistice. Exista multe costuri si, cu toate ca orice implicare, de orice fel, este binevenita, nu au existat foarte multi sustinatori din acest punct de vedere", subliniaza tanarul.

Nu a tinut o evidenta a cheltuielilor, Alex ajuta oamenii din suflet, atunci cand situatia financiara personala ii permite acest lucru. "Exista pe site o sectiune unde fiecare persoana se poate implica din punct de vedere financiar in proiect. Chiar au existat in timp cateva persoane care au decis sa ofere o mica mana de ajutor initiativei. (...) Am avut cateva colaborari cu diferite persoane (chiar si in tara), dar pentru putin timp. Consider ca trebuie extins intai proiectul in Bucuresti, apoi gandit la o scara mai larga", ne-a mai declarat tanarul.

Personal, Taxi Gratis l-a ajutat din multe puncte de vedere, "dar mai ales spiritual".

"M-au motivat foarte mult pe parcursul timpului recunostinta si fericirea din ochii oamenilor ajutati, dramele lor, dorinta lor de supravietuire. M-au facut sa inteleg ca lucrurile materiale sunt temporare si nu trebuie sa fim atat de influentati de acesti factori. Exista un sfarsit pentru fiecare dintre noi si toate bogatiile, averile, castigurile financiare dispar intr-un final.. nu le luam cu noi pe lumea cealalta. In schimb, prin faptele pe care le facem, ramanem in memoria oamenilor", completeaza Alex.

"Doar prin unitate putem schimba lucrurile in bine"

Familia il sustine in continuare, asa cum a facut-o si pana acum.

"Taxi Gratis reprezinta un lucru necesar. Constientizand absenta unui serviciu similar oferit de autoritati si nevoile pe care le au persoanele cu probleme medicale/financiare, am vrut sa demonstrez ca nu avem nevoie de sustinere politica pentru a ne ajuta reciproc, pentru a le oferi suport celor aflati in nevoie", sustine Alex Bobes.

I-ar fi fost mult mai usor sa se implice intr-un ONG deja existent, "dar exista deja foarte multe, cu diferite activitati, si niciunul prezent pe segmentul unde activeaza proiectul Taxi Gratis".

Tanarul filantrop e constient ca singur nu va putea sustine la nesfarsit aceasta initiativa.

"Imi doresc sa ma ocup permanent de acest proiect si sa il si extind, pentru ca exista foarte multe persoane nevoiase care au nevoie de ajutorul nostru, al celor care POT. Cu aceasta ocazie, ii invit pe oameni sa lase deoparte individualismul si sa se implice intr-un fel sau altul in aceasta initiativa (sau in alta), doar prin unitate putem schimba lucrurile in bine", transmite Alex Bobes.

Cate o fapta buna schimba lumea?

Tanarul considera ca faptele bune ne diferentiaza si ne schimba pe noi ca persoane.

"Nu vreau sa schimb lumea prin acest proiect, cu toate ca vreau sa reprezinte un exemplu. Un exemplu concret ca putem face si lucruri bune, ca ne putem ajuta reciproc, fara recompense materiale. Daca fiecare dintre noi s-ar pune in locul persoanelor pe care le ajuta Taxi Gratis, daca ar trai dramele lor cu adevarat, si-ar dori cu siguranta ca acest proiect sa-si continue activitatea.

E important sa intelegem ca oamenii acestia au nevoie de ajutorul nostru, iar pe langa acest serviciu de transport atat de important pe care-l oferim, ii sustinem si moral prin astfel de initiative", incheie initiatorul Taxi Gratis.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#taxi gratis Alex Bobes, #taxi gratis, #campanie Flori de colt , #romani
Comentarii
Poza citito
citito
rank 5
treuiepasite buruienile, in jurul acestei flori de colt ...