Francezii ne jignesc iar - Romanii sunt cersetori, nespalati si analfabeti

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 08:57
14039 citiri
Francezii ne jignesc iar - Romanii sunt cersetori, nespalati si analfabeti
Foto: Arhiva

Emisiunea umoristica "On va s''gener" de la postul de radio francez Europe 1 a prilejuit, miercuri, o serie de referiri xenofobe la adresa romanilor, lansand, cu un umor de o calitate indoielnica, mesaje cu un caracter defaimator.

Emisiunea, difuzata in intervalul de timp 16.38 -17.00, este animata de Laurent Ruquier, iar invitatii prezenti au fost Yann Moix, Jean Benguigui, Christine Bravo, Claude Sarraute si Elsa Fayer.

Astfel, la intrebarea moderatorului "Ce fac 85% dintre romani?", cei mentionati mai sus s-au lansat intr-o serie de raspunsuri la limita decentei: "cersesc", "invata sa se spele", "se alfabetizeaza".

Raspunsul "corect" oferit de moderator a fost "invata limba franceza". Acest raspuns este folosit apoi ca pretext de cei prezenti in studio pentru a lansa o suita de remarci xenofobe, care sugereaza ca romanii ar invata franceza pentru a cersi, culminand cu remarca unuia dintre cei prezenti "les roumains on a un peu ras le cul" - intr-o traducere politicoasa "de romani ne-am saturat".

Secventa se incheie cu interventia lui Christine Bravo, care reia o serie de clisee privind cetatenii romani (de pilda, folosirea minorelor de catre proxeneti in metroul parizian).

In cazul moderatorului Lurent Ruquier nu este prima data cand incurajeaza aprecierile publice defaimatoare la adresa romanilor. Tot el este cel care a tolerat in emisiunea sa "On n''est pas couche", in aprilie 2010, momentul umoristic cu salutul romanesc "S''il vous plait, Monsieur".

Ministerul de Externe este indignat de atitudinea francezilor

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a luat act cu indignare de comentariile facute la adresa romanilor, pe care le catalogheaza "xenofobe", precizand ca gestul este unul condamnabil.

"Comentariile care au apartinut atat moderatorului emisiunii, Laurent Ruquier, cat si invitatilor sai, dau dovada de o xenofobie evidenta, prin cliseele de factura negativa la adresa cetatenilor romani, care au fost promovate, in mod repetat, pe parcursul intregii emisiuni.

Gestul este unul condamnabil cu atat mai mult cu cat, moderatorul emisiunii a facut deja obiectul unei actiuni de protest a ambasadei Romaniei la Paris, in aprilie 2010, pentru comentariile defaimatoare din cadrul emisiunii "On n''est pas couches !", difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta a intervenit la acel moment pe langa conducerea France Televisions semnaland derapajele.

Referitor la emisiunea "On va s'' gener!", ambasada Romaniei la Paris s-a autosesizat imediat si a actionat pe langa institutiile abilitate - presedintele Consiliului Superior al Audiovizualului si conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice forma de discriminare si a solicitat luarea unor masuri imediate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

MAE crede ca aceste manifestari dezvolta o atitudine ostila la adresa romanilor. Si ministrul de Externe, Teodor Baconschi, considera ca prin aceste comentarii s-a depasit limita, nemaiputand vorbi de libertate de exprimare.

"In calitate de fost ambasador al Romaniei la Paris si om care apreciaza valoarea spiritului francez, am manifestat multa deschidere fata de tot ce inseamna libertate de exprimare a mass media, dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare si acte xenofobe, vin sa nege si sa loveasca chiar in acest spirit. M-am simtit jignit si extrem de surprins in calitate de reprezentant al unei tari francofone, sa vad aceasta legatura imorala care s-a facut, pe nedrept, intre faptul ca 85% din elevii romani invata limba franceza in scoala si utilizarea acesteia intr-o etapa ulterioara, de asa numitii "cersetori" romani.

Sa inteleg de aici ca modul exemplar prin care Romania isi onoreaza angajamentele internationale in materie de educatie, ca membra a unei tari apartinand Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbana?.. Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistica, nici de informare si vine doar sa aduca prejudicii de imagine.

Afirmatii de genul Les Roumains, on a un peu ras le cul !sunt jignitoare si reprezinta o dovada a unui spirit ingust. Cu atat mai mult, ele reprezinta comentarii periculoase din partea unei institutii mass media, care promoveaza in randul publicului sau astfel de mesaje de stigmatizare colectiva cu substrat xenofob si antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil", a declarat Baconschi.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...