Francois Farah, ONU: Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica - Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 10 Martie 2012, ora 11:00
6817 citiri
Francois Farah, ONU: Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica - Interviu

Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica, este de parere Francois Farah, reprezentant UNFPA (Fondul ONU pentru Populatie) pentru Romania si responsabil pe probleme de securitate ONU in Romania.

La incheierea activitatii UNFPA in Romania, Francois Farah pleaca cu o impresie deosebita despre Romania si romani, considerand ca toate elementele distinctive ale tarii noastre o fac sa fie "Estul Vestului si Vestul Estului".

Timp de doi ani si jumatate cat a durat mandatul sau, marturiseste reprezentantul ONU, a avut ocazia sa observe transformarile extraordinare prin care a trecut tara noastra si sa remarce eforturile depuse in domenii ce privesc raza sa de actiune, precum problema rromilor si egalitatea de gen.

Domnule Farah, UNFPA tocmai si-a inchis biroul din Romania, dupa mai bine de 15 ani de activitate aici. Considerati ca UNFPA si-a indeplinit toate obiectivele in Romania sau mai sunt inca domenii in care mai e de munca?

Timp de peste 15 ani, UNFPA a avut o cooperare reciproc satisfacatoare cu partea romana si partenerii sai, printre care Guvernul, Parlamentul, societatea civila, mediul academic si presa. UNFPA a contribuit in sensul elaborarii politicilor, dezvoltarii capacitatilor si consilierii pe o gama larga de teme precum sanatatea si drepturile sexuale si de reproducere, sanatatea materna, tinerii, egalitatea de gen, violenta domestica, migratia, recensamantul si altele.

In aceeasi perioada, Romania a inregistrat progrese semnificative in multe din aceste chestiuni, care s-au reflectat intr-un numar de indicatori privind imbunatatirea sanatatii, economiei, mediului social si egalitatii de gen.

Este adevarat ca mai este inca nevoie de munca pentru a ne asigura ca dividendele dezvoltarii economice, sociale si privind sanatatea ajung la fiecare roman si romanca, inclusiv de etnie rroma, si la grupurile marginalizate. Este la fel de adevarat ca Romania, ca stat membru al Uniunii Europene si cu ambitia de a se alatura standardelor economice si de viata din UE, va trebui sa continue sa ramana angajata in sensul sanatatii reproducerii si drepturilor reproducerii si dezvoltarii echilibrate de gen pentru toti.

Romania, un model de urmat pentru Primavara Araba - Interviu video (I)

Intr-adevar, desi UNFPA isi incheie operatiunile din Romania, este decisa sa pastreze parteneriatul, dincolo de prezenta fizica, cu un esantion reprezentativ al partenerilor si omologilor romani. Acest parteneriat se poate realiza prin sustinere directa si indirecta si relationare cu institutiile nationale romane, prin Biroul Regional UNFPA din Istanbul si prin impartasirea experientei si bunelor practici romanesti cu alte tari, si invers.

Credeti ca s-a produs o rearanjare a societatii in ultimii ani in Romania? Este un fenomen similar cu ce se intampla in alte tari sau o consecinta a evolutiei noastre istorice?

Societatea romaneasca, la fel ca oricare alta societate din Estul Europei sau Vestul Europei, de fapt la fel ca oricare alta societate umana, nu este statica. Aceasta parte a lumii a fost martora schimbarilor istorice in ultimele doua decenii atat in interiorul tarilor cat si ca rezultat al schimbarilor in mediul inconjurator. Spre exemplu, aderarea Romaniei la UE in 2007 a marcat o noua era si a adus cu sine provocari diferite, economice, sociale, politice si de mediu, pe care tara trebuie sa le confrunte si sa le depaseasca.

Romania a impartasit cu alte tari din Estul si Vestul Europei, in ultima vreme, multe provocari privind populatia si dezvoltarea. Unele din aceste provocari sunt fertilitatea scazuta, migrarea fortei de munca si imbatranirea populatiei. Acest din urma factor, in special, va avea un impact extraordinar asupra bunastarii varstnicilor, care vor continua sa devina tot mai multi in urmatoarele doua decenii, intr-un moment in care tinerii si generatiile adulte, care trebuie sa sustina batranii, vor ramane constanti ca numar, daca nu vor scadea.

Putem vorbi despre o adevarata clasa de mijloc in Romania? Ce dezvaluie recensamantul din 2011 despre romani si societatea romaneasca?

Clasa de mijloc este motorul dezvoltarii in orice societate. Aceasta incearca sa isi imbunatateasca starea sociala si economica si se straduieste sa ajunga la standarde de viata mai bune, imbogatind, astfel, natiunea, si contribuind la dezvoltarea economiei. Este o situatie tipica majoritatii tarilor, inclusiv emergente, si Romania nu face exceptie.

Cu toate acestea, am asistat, in ultimii ani, la semnificativa si continua erodare a clasei de mijloc. Acest fenomen are loc in primul rand datorita crizei financiare care a lovit aceasta parte de lume in 2008 si a avut drept rezultat o scadere serioasa a puterii de cumparare.

In plus, acuta crestere a pretului bunurilor, inclusiv mancarea si combustibilul, rata ridicata a somajului in special printre tineri, constrangerile bugetare care au insemnat reducerea investitiilor publice si a cheltuielilor cu beneficiile sociale si sanatatea, la fel ca si reducerea semnificativa a veniturilor unui mare numar de persoane, au slabit clasa de mijloc si au subminat semnificativ capacitatea acesteia de a-si mentine standardele, ca sa nu mai vorbim de imbunatatirea acestora. Aceasta este o situatie mai dificila pentru populatia aflata mai jos pe scara sociala si cu siguranta pentru cei aflati chiar pe prima treapta, a caror vulnerabilitate a fost sporita.

Este nevoie de o reordonare a prioritatilor de politici publice, cu accent pe reducerea si reversarea vulnerabilitatii, sporirea programelor de protectie sociala si imbunatatirea productivitatii si incluziunii sociale si economice, in special pentru grupurile cele mai afectate.

Cat de dificila este problema natalitatii in Romania? Or sa dispara, pur si simplu, romanii, asa cum s-a speculat, sau nu avem motive de ingrijorare?

Rata fertilitatii in Romania s-a situat in jur de 1,3 - 1,4 copii per femeie de varsta reproductiva inca de la inceputul anilor '90. In mod evident, aceasta rata este mai mica decat cea care poate asigura inlocuirea generatiilor, de 2,1 copii pentru fiecare femeie. Rezultatul acestei situatii, la nivelul structurii populatiei, poate fi perceputa ca o scadere a procentului de persoane cu varsta sub 15 ani, cresterea procentului de persoane peste 60 de ani, si o schimbare a procentului populatiei adulte.

Decizia de a te casatori, de a fi intr-o relatie, de a avea un copil, la ce varsta, fac parte dintr-un set complex de factori, care compun un proiect al societatii si al stilului de viata la un moment dat in timp. Pe masura ce societatile evolueaza si trec prin schimbari, valorile privind copiii, autonomia, egalitatea de gen si implinirea personala, investitia in educatia copiilor si comportamentele reproducatoare si alegerile familiilor si indivizilor se modifica pentru a se mula pe definitia individului si bunastarii societatii.

Ideea de baza este ca trebuie sa ne asiguram ca oamenii au puterea sa faca liber, de bunavoie, alegeri privind sanatatea reproducerii si familia lor si ca se afla intr-o pozitie in care isi pot pune in practica alegerile cu cel mai mic risc si cel mai mic cost social si uman posibil.

Romancele au avut o evolutie spectaculoasa, dar mai e inca loc de afirmare. Au patruns in mediul de afaceri, insa sunt aproape absente din politica.

Societatea romaneasca a facut progrese semnificative si laudabile in oferirea de oportunitati fetelor, adolescentelor si femeilor in general, inclusiv in domeniul educatiei, educatiei superioare si participarii sporite in activitatile economice. Potrivit unor statistici INS recente, peste 71% dintre absolventii de administratie publica, drept, stiinta politica si sociologie sunt femei. Asta nu se traduce insa printr-o voce mai puternica si o prezenta a femeilor in domeniul politic si in sfera publica de influenta din Romania. Tara are unele din cele mai reduse nivele de reprezentare a femeilor. Mai putin de 10% dintre parlamentari sunt femei si mai putin de 4% dintre primari sunt femei.

Femeile din Romania, lumina in politica intunecata si murdara - Interviu video (II)

Factorii determinanti ai acestei discrepante sunt complecsi. Acestia au de-a face in special cu perceptiile gresite, cu prejudecatile de gen, cu stereotipurile care nu au fost inca puse sub semnul intrebarii, deschis, in societate. Potrivit acestor prejudecati, femeile nu sunt pe deplin "echipate" pentru a-si asuma roluri care au fost in mod traditional ocupate de barbati, in pozitii publice.

Ar fi nevoie de dezbateri publice continue in societate si eforturi sustinute de consiliere pentru a depasi aceste perceptii gresite si acele adanc inradacinate dezechilibre de gen, pentru a ne asigura ca toti romanii, barbati si femei, se afla intr-o pozitie in care sa-si exploreze pe deplin potentialul, pe baza meritului si responsabilitatilor, indiferent de gen.

Romania mai trebuie sa-si extinda serviciile de sanatate si sanatate a reproducerii pentru femei in timpul sarcinii, nasterii si post-partum, astfel incat femeile sa isi poata echilibra alegerile productive si reproductive si rolurile, si sa se afle intr-o pozitie in care beneficiaza de oportunitati egale in ceea ce priveste functiile publice.

Spre deosebire de situatia Romaniei, populatia lumii este in plina expansiune. Anul trecut s-a ajuns la sapte miliarde de locuitori. Care sunt provocarile acestei situatii?

Populatia lumii va creste pana la 9 miliarde pana in 2050. Cea mai socanta caracteristica, dincolo de acest numar, sunt diversitatea remarcabila si chestiunile de egalitate atat pe regiuni cat si in interiorul tarilor.

Este un fapt fara precedent - lumea urmareste astazi aparitia dihotomiilor interne dar si trans-nationale, tendintelor si modelelor in sanatatea reproductiva si dezvoltarea populatiei. Aceste modele nu sunt adevarate doar pentru tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare, fiind prevalente si in multe tari cu venituri medii si peste medie, unde saracia a 20-40% din populatie face ca acesti oameni sa aiba rate ridicate de fertilitate si o proasta sanatate a reproducerii, comparativ cu media nationala.

Daca nu se gaseste o rezolvare, aceste diferite tendinte si modele vor creste tensiunile sociale si vor pune probleme eforturilor tarilor de a dezvolta o societate viabila economic, dezvoltata durabil, echitabila si bazata pe respectarea drepturilor omului.

Un subiect de actualitate in Romania este situatia rromilor. In ultima vreme, a devenit si problema intregii Europe. Nu facem ceea ce trebuie facut pentru a-i integra sau este posibil ca integrarea sa fie solutia gresita?

Mai intai de toate vreau sa recunosc eforturile laudabile pe care le-a facut Romania in acest sens. Eforturile deosebite pe care Institutul National de Statistica le-a facut pentru a asigura o reprezentare imbunatatita a comunitatii rrome in recent incheiatul recensamant al populatiei este un exemplu concludent.

Una dintre intrebarile care nu au generat deocamdata raspunsuri concrete din partea guvernului si societatii, si pe care Romania si alte tari preocupate de comunitatea rroma ar putea sa o reconsidere, este cum sa ofere servicii sociale, educatie, sanatate, furnizare de apa si canalizare comunitatilor rrome si mai ales sa munceasca in acest sens impreuna cu acestea, sa le implice, sa ii faca cetateni pe deplin responsabili, cu un statut deplin de cetatean, la fel ca alti cetateni care nu sunt rromi.

Cu alte cuvinte, cum sa te alaturi indivizilor, familiilor, comunitatilor din grupurilor rrome, care sunt actori cu drepturi depline in chestiuni care privesc sanatatea, viata, bunastarea, vecinatatea si cetatenia lor, si nu doar beneficiari care "necesita mai multa integrare".

Intr-adevar, investitia in dezvoltarea umana si sociala a comunitatii rrome nu poate si nu trebuie sa fie facuta prin abordari care vizeaza o rezolvare rapida, sectoriala, unidimensionala. Poate fi facuta prin investitii pe termen lung in dezvoltarea umana si de infrastructura, structurale, consistente si reciproce. Aceste investitii pot privilegia abordari integrate incluzand apa si canalizarea, educatia, sanatatea, locuinta si angajarea. Acestea promit sa asigure participarea egala a rromilor in dezvoltarea natiei lor si le va permite sa duca o viata demna.

Esentiale sunt obtinerea de minime conditii in ceea ce priveste apa si canalizarea, locuinta, angajarea, rezolvarea problemelor civile precum persoanele fara acte de identitate, si dezvoltarea copiilor si sanatatea femeilor.

Este nevoie, deasemenea, de o strategie care sa recunoasca importanta reversarii discriminarii negative si respectului fata de drepturile fundamentale, indiferent de mediul din care provin persoanele; o strategie care sa defineasca actualele instrumente si masuri impotriva violentei si intimidarii anti-rrome si sentimentelor anti-rrome.

Ce va veti aminti din timpul petrecut in Romania?

Am avut privilegiul si oportunitatea de a-mi servi mandatul in aceasta tara minunata a dumneavoastra, timp de aproape doi ani si jumatate, intr-un moment de fascinanta transformare a societatii romanesti.

Am invatat sa pretuiesc istoria glorioasa a acestei tari si unica compozitie a poporului sau. Pe langa sarmul si frumusetea peisajelor unice si diverse, Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica, ce, la fel ca geografia sa, o face sa fie "Estul Vestului si Vestul Estului".

Este o societate care si-a faurit in personalitatea sa valori profunde, precum caldura umana, prietenia si convivialitatea. Un loc unde vrei sa te intorci din nou si din nou!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ONU Romania populatie, #UNFPA Romania populatie, #Francois Farah Romania, #ONU Romania rromi , #romani