Fumatul, principala cauza a infarctului printre tineri

Sambata, 21 August 2010, ora 17:26
3137 citiri
Fumatul, principala cauza a infarctului printre tineri

Tinerii din ziua de azi se confrunta tot mai des cu infarcturi, cauzate in special de fumat, alimentatie dezechilibrata si sedentarism. Statisticile arata ca 20% din infarcturi au loc la persoane sub 40 de ani.

Un numar de 350.000 de romani sunt diagnosticati anual cu boli cardiovasculare, iar una din principalele cauze este fumatul. In Romania, existau la inceputul anului 2009, 5 milioane de fumatori.

Un studiu recent, realizat pe 4.900 de adolescenti din Bucuresti si din judetul Ilfov, a scos la iveala faptul ca 7% dintre tineri au fost depistati cu hipertensiune arteriala.

"Fumatul este in crestere, riscul de obezitate este din ce in ce mai mare, si de aceea bolile cardiovasculare sunt mai frecvente, manifestate de la tensiune la tulburari de ritm. Mai mult, obezitatea se asociaza cu diabetul zaharat si dislipidemie", dupa cum anunta conf. dr. Florin Mitu, presedintele Grupului de Lucru Cardiologic Preventiv din Societatea Romana de Cardiologie, citat de Evenimentul Zilei.

Tinerii sunt foarte afectati si de asa numitul sindrom metabolic, o constelatie de factori de risc, in care pe langa tensiune, diabet, dislipidemie, obezitate abdominala apar modificari glicemice care favorizeaza aparitia diabetului metabolic.

"20% din populatia tanara are sindrom metabolic, ceea ce o predispune la boli cardiovasculare si la boala aterosclerotica", avertizeaza medicul Florin Mitu.

Alte probleme ale tinerei generatii sunt hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac si infarct miocardic.

"O persoana care are factori de risc trebuie sa-si faca un control anual, mai ales daca a trecut de 30 de ani. Pana la aceasta varsta puteti face un control la 2-3 ani", este sfatul dat de specialistul Florin Mitu.

Cu ajutorul unei electrocardiograme se pot depista tulburarile de ritm cardiac. Un bolnav de inima poate sa duca o viata normala, insa trebuie sa tina cont de cateva sfaturi.

"Dupa un eveniment vascular sau coronarian trebuie schimbat stilul de viata pentru a ameliora evolutia bolii de baza. Daca respectati indicatiile de alimentatie, faceti efort fizic dozat si respectati medicatia, puteti avea o viata normala", dupa cum spune Florin Mitu.

Studiile la nivelul Romaniei arata ca doi din trei romani mor de inima, adica 154.000 de persoane mor anual din cauza afectiunilor cardiovasculare. In ceea ce priveste raportul femei-barbati, 42% dintre decesele inregistrate in randul barbatilor si 55% dintre cele ale femeilor sunt cauzate de bolile cardiovasculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fumat infract, #fumat tineri, #fumat sanatate , #romani