Guvernul, somat sa sustina directiva europeana antifumat

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 16:47
2374 citiri
Guvernul, somat sa sustina directiva europeana antifumat
Foto: Arhiva

Mai multe ONG-uri si asociatii profesionale ale medicilor au trimis Guvernului o scrisoare deschisa in care solicita sustinerea Directivei Uniunii Europene privind produsele din tutun si inasprirea reglementarilor antifumat.

"Prin scrisoarea deschisa trimisa la sfarsitul lunii martie catre premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Sanatatii, Eugen Gheorghe Nicolaescu, si ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, organizatiile cer adoptarea, in cadrul sedintelor Consiliului Europei, a unei pozitii nationale care sa sprijine introducerea obligativitatii ambalajelor standardizate, inclusiv a pictogramelor mari, obligatorii, pe fata si pe spatele pachetelor de tigarete si tutun", se arata intr-un comunicat de presa.

Actiunea este una comuna la nivel european, intreprinsa de ONG-uri din toate tarile UE, care au transmis solicitari similare catre Guvernele din statele lor.

"Tutunul nu este doar o chestiune de alegere de stil de viata pentru adulti, peste doua treimi din fumatorii europeni incep sa fumeze inainte de varsta de 18 ani. Tutunul este un produs care creeaza dependenta, este letal si care, pe termen lung, ucide jumatate din utilizatorii sai.

In acest sens, comunitatea de sanatate publica saluta aceste propuneri, ca un pas in directia corecta spre reducerea atractivitatii tutunului, in special pentru tineri, si sustine ca aceasta directiva poate si trebuie sa mearga mai departe, cu reglementari mult mai stricte.

Facem apel catre Guvernul Romaniei de a adopta, in cadrul sedintelor de la Consiliul Europei, o pozitie nationala care sa asigure sprijin pentru obligativitatea ambalajelor standardizate, inclusiv avertismente mari, obligatorii, unde imaginea acopera 80% din fata si din spatele pachetelor", se precizeaza in scrisoarea deschisa trimisa reprezentantilor Guvernului.

Ce efecte va avea directiva?

Potrivit sursei citate, propunerea de directiva, aflata in dezbaterea Guvernelor UE, prevede introducerea unor avertismente grafice obligatorii, care acopera 75% pe fetele principale ale pachetelor de tigari; interzice utilizarea aromelor caracteristice cum sunt mentolul sau aromele de fructe; interzice utilizarea elementelor care pot induce in eroare, inclusiv tigarile slim si superslim; introduce elemente de securitate pe pachetele de tutun care vor contribui la lupta impotriva comertului ilicit.

O cercetare Eurobarometru publicata in 2012 arata ca 76% din populatia UE si 74% dintre romani sprijina introducerea avertismentelor ilustrate de mari dimensiuni, iar 57% sustin interzicerea pe ambalaje a logo-urilor, a culorilor si elementelor de promovare.

"Reglementarile partiale nu sunt suficiente pentru a incetini tendinta spre boala si decese premature cauzate de tutun. S-a demonstrat ca numai prin revizuirea si actualizarea in mod regulat a politicilor de control al tutunului se pot sprijini guvernele sa reduca prevalenta fumatului si prejudiciile pe care acesta le provoaca. In Europa, dar si in Romania, scaderea consumului de tutun este prea lenta.

Cercetarile recente au raportat o scadere a fumatului de doar un punct procentual pe parcursul a trei ani, pentru rata actuala de 28%. Prin comparatie, ratele de fumat in Australia si Canada, liderii la nivel mondial in controlul tutunului, au scazut in mod constant datorita politicilor puternice de control al tutunului si sunt in prezent la aproximativ 17%", mentioneaza sursa citata.

Datele oficiale arata ca 700.000 de cetatenii ai Uniunii Europene mor prematur in fiecare an din cauza consumului de tutun si aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de tari ale UE sufera de boli generate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societatilor si sistemelor de asistenta medicala. Costul anual estimat, legat de consumul de tutun, pentru economia europeana, depaseste de o jumatate de trilion de euro (500 de miliarde de euro) sau aproximativ 4,6% din PIB-ul UE.

Printre semnatarii scrisorii se numara Societatea Romana de Pneumologie, Asociatia Nationala de Prevenire si Combatere a Cancerului sau Colegiul Farmacistilor din Romania.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#scrisoare ONG Guvern fumat, #legislatie fumat Guvern , #romani