INACO: Aproape 5% din populatia Romaniei e afectata de foamete. Ar fi nevoie de inca 30 de ani sa fie eradicata

Duminica, 01 Martie 2020, ora 17:50
9282 citiri
INACO: Aproape 5% din populatia Romaniei e afectata de foamete. Ar fi nevoie de inca 30 de ani sa fie eradicata
Foto: Arhiva Pixabay

Impactul foametei s-a redus in ultimii 20 de ani, de la 8,3%, la sub 5% din populatia tarii, dar ar mai fi nevoie de inca trei decenii pentru eradicarea fenomenului in Romania, daca se mentine viteza actuala de reducere a foametei, potrivit unei analize realizata de organizatia neguvernamentala INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

"Cu o suprafata agricola de 13 milioane de hectare ale Romaniei, suntem in primul grup de 17 natiuni cu rate reduse ale foametei, dintr-un total de 117 tari analizate in raportul Global Hunger Index, publicat de Concern Worldwide si Welthungerhilfe, care nu ia in calcul va spuneam cele mai dezvoltate state ale lumii.

In ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus in Romania de la 8,3%, la sub 5% din populatia tarii. Asadar, am facut pasi importanti, dar lenti si continuam sa fim la distanta semnificativa de atingerea obiectivului de dezvoltare durabila Foamete - Zero al Agendei 2030", releva INACO.

Potrivit sursei citate, foametea continua sa fie o realitate, in formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficiente calorice, pentru aproape 5% din populatia Romaniei, care duce la riscuri majore de imbolnaviri, dezvoltari deficitare fizice si cognitive, chiar moarte, mai ales la copiii sub 5 ani.

"Daca mentinem viteza actuala de reducere a foametei in Romania, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului si ratam obiectivul Foamete - zero pana in anul 2030", se arata in document.

Un important obiectiv pentru securitatea alimentara europeana ramane respectarea principiilor pentru investitii responsabile in agricultura, sustin reprezentantii INACO.

Romania dispune de o suprafata agricola de circa 13 milioane de hectare, a sasea din Uniunea Europeana si e una dintre tarile cu cel mai ridicat potential in sectorul agricol. Din suprafata agricola utilizata a Romaniei, 60% o reprezinta terenul arabil, din care circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel, tara noastra este unul dintre cei mai mari zece exportatori de cereale din lume.

Conform Raportului Mondial asupra Dezvoltarii Umane pentru anul 2019, Romania s-a clasat pe locul 52 in lume din 189 de tari analizate, avand un indice egal cu cel al unor tari cu potential mult mai modest agricol decat noi.

"Societatea romaneasca are nevoie de abordari noi ale cresterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale si a mediului inconjurator pentru o natiune competitiva. Dezvoltarea trebuie sa conduca la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si la extinderea abilitatilor lor de a-si modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrana si de sanatate care sa faca posibila atingerea potentialului capitalului uman romanesc", arata INACO.

Foametea este un fenomen extrem de alarmant in tari precum Republica Central Africana, alarmant in Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia, unul serios in India, Pakistan si jumatate din continentul african, dar absent ca fenomen economico-social in Canada, SUA, Australia si cea mai mare parte a Uniunii Europene (exceptie fac Romania, Bulgaria, Slovacia sau Croatia).

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#INACO foamete Romania statistica , #romani
  1. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  2. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  3. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  4. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  5. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  6. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  7. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  8. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  9. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
  10. Nedumerirea unui patron român după ce a crescut salariile: "Motivația angajatului scade considerabil"/ "200-300 de lei în plus, iar atribuțiile sunt duble"