Increderea in Presedintie se erodeaza: Surprize de la CCR si Guvern - sondaj INSCOP

Luni, 27 Iulie 2015, ora 10:54
8700 citiri
Increderea in Presedintie se erodeaza: Surprize de la CCR si Guvern - sondaj INSCOP
Foto: INSCOP

Presedintia a scazut in ochii romanilor, in timp ce Guvernul si Curtea Constitutionala au beneficiat de o crestere usoara a increderii, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP.

Astfel, 48,9% din cei care au participat la cercetarea de piata au o incredere mare si foarte mare in institutia condusa de Klaus Iohannis.

Procentul este mai mic fata de sondajul realizat in aprilie (50,6%), potrivit Adevarul.

Increderea romanilor in Iohannis, in scadere: Ce politician s-a prabusit brusc - sondaj INSCOP

In topul increderii in institutiile publice urmeaza Curtea Constitutionala, care ocupa in premiera locul al doilea (38,2% fata de 33,8%). Pe pozitia a treia se afla Primaria, care beneficiaza de increderea a 35,4% dintre romani.

Dupa ce increderea in Guvern a scazut constant in ultima perioada, in iulie a avut parte de o crestere usoara, de la 23,8% la 24,6%.

Clasamentul e completat de Consiliul Judetean (18,6%), Parlament (11,3%) si partidele politice (7,1%).

In ceea ce priveste institutiile executive, romanii au in continuare cea mai mare incredere in armata (75%), apoi in jandarmerie (64,5%) si Directia Nationala Anticoruptie (61%).

Pe pozitia a patra se claseaza Serviciul Roman de Informatii, cu 51,2% (50,3% in luna aprilie), care e urmat de Politie cu 48,7% (47,1% in luna aprilie) si BNR cu 47,9% (44,5% in aprilie).

Ultimele locuri sunt ocupate de Serviciul e Informatii Externe cu 47,8 (47,8% in aprilie), Inalta Curte de Casatie si Justitie cu 46,7% (49% in aprilie), Fiscul cu 38,7% (37,9% in aprilie) si Agentia Nationala de Integritate cu 38,6% (39,8% in aprilie).

PNL nu va schimba Guvernul nici cu alta motiune de cenzura - sondaj INSCOP

Biserica ramane institutia privata/sociala care beneficiaza de cea mai mare incredere, cu 63,4%, fiind secondata de universitati - 41,8%. Acestea sunt urmate de presa, cu 31,9% incredere multa si foarte multa.

In ceea ce priveste institutiile internationale, NATO se afla pe primul loc, cu un nivel de incredere mare si foarte mare de 62,1%.

Alianta nord-atlantica este urmata de ONU, cu 60,3% incredere multa si foarte multa, apoi Uniunea Europeana, care a ajuns la scorul maxim de incredere de la debutul masuratorilor INSCOP - 59,8% incredere multa si foarte multa.

Pozitia a patra e ocupata de Parlamentul European (50,7%), urmat de Comisia Europeana (50,4%), Banca Mondiala (43,9%) si Fondul Monetar International (36,6% in iulie 2015).

Sondajul a fost efectuat intre 9 si 14 iulie, la comanda Adevarul, pe un esantion reprezentativ de 1.075 de persoane, cu o eroare de +/-3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sondaj incredere INSCOP, #sondaj incredere institutii, #sondaj incredere presedintie, #sondaj incredere biserica , #romani