Invatam sa muncim in 2011?

Autor: Cristian Mihai Chis
Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 08:27
2650 citiri
Invatam sa muncim in 2011?

Obiceiul de a trage linie de fiecare data cand se mai termina un an ma plictiseste de moarte. Mereu, concluzia e ca ne-a terminat el pe noi, nu invers - "mama ce-am muncit, mama ce plan am facut" (Un alpinist convins) - si ne propunem sa nu ne fie mai rau.

Ce tare ne balacim in propria neputinta, cum o mai recunoastem noi cu darzenie (hm!) si infieram destinul nemilos! Ne este atat de draga cartea de Istorie din care ne amintim mereu cum stateam noi asa, binisor, si aram ogoarele, cum ne cresteam copiii, si veneau niste popoarele ca sa ne cotropeasca modul de viata, incat uitam sa ne punem o intrebare simpla: cat de mare o fi fost codrul ala in care ne ascundeam?

Imens. Si iata, peste veacuri, ca tot in copaci ne straduim sa salasuim, fara sa ne treaca prin minte sa dam drumul la cai, cum bine zice un banc iscat, fireste, de vreun tampit care nu pricepea realitatea.

Iar din anul 2010 eu nu retin nici dansul pe sarma al Guvernului, nici criza mondiala, nici cuplul de comici Ponta-Antonescu, si nici neputinta presedintelui de a se tine de ce a promis. Ci un episod din ziua in care sindicatele au iesit in ploaie langa Casa Poporului, unde se dezbatea o motiune de cenzura, cu amenintarea ca, daca ramane Boc pe metereze, ii va pune pe romani sa munceasca fortat 12 ore pe zi.

Asta-i tot ce vad deasupra liniei, si impart un sentiment de dezgust cu unul de veselie. Al doilea ma trimite insa cu gandul la alta poveste legata de impactul amenintarii romanilor cu munca. Negocierile pe marginea noului proiect de Cod al Muncii, care instituie o larghete mai mare a angajatorilor in a purcede la disponibilizari.

Sindicatele se tem de maniera discretionara a acestora de a decide soarta clasei muncitoare, si un discurs din care ar putea rezulta ca un om harnic si istet nu are de ce sa-si teama postul nu este utilizat in mod public de plangaciosi. De ce? Pentru ca sunt tare multi cotizanti care nu se inscriu in categorie.

Exista insa agitatori care sustin ca nu sunt oamenii de vina pentru ca sistemul ceausist in care "noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc" a patruns pana in oase. E adevarat. Dar au trecut 21 de ani!

Si daca cei care nu au dobandit constiinta muncii, deoarece asa incurajau timpurile trecute, au frisoane, sa lase locul altora mai tineri. Care nu se tem de 12 ore pe zi, ci le cer stiind ca munca in plus inseamna bani mai multi.

Amenintarea cu munca nu tine decat la generatiile de bugetari compromise din punctul de vedere al manierei de-a ocupa un post: fara calificare, fara competenta, ci pe baza de putreziciune. Exista mii de tineri in tara asta care castiga 800 de lei pe luna si sunt ultimii care pleaca din institutiile publice, dar nu au nicio sansa sa-si demonstreze valoarea din cauza inaintasilor care au salariul dublu si plimba hartii.

Acesta este examenul anului 2011, cand sectorul public se va confrunta cu disponibilizari masive. Daca va gasi maniera de-a transforma administratia intr-un organism competent, care sa-l ajute pe cetatean, nu sa-l faca sa-si ia campii, Guvernul il va trece. Are la dispozitie o oaste intreaga de tineri care nu se tem de munca, si alta care taie frunza la caini.

Primii pot trage tara in sus, ceilalti o mentin in zona cenusie. Tinerii nu se vor plange niciodata, la final de an, cat sunt de obositi deoarece si-au facut planul. Vor cere mai mult. Daca nu vor primi, vor continua sa rupa frontierele. Acolo, munca te ridica, nu te transforma in fraier.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...