Nationala impuscare in picior

Autor: George T. Sipos - niponolog, manager universitar
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 22:24
3995 citiri

Ca romani, avem o diabolica tendinta de a ne impusca in picior, de a ne pune in situatii care ne dezavantajeaza si care ne creeaza o imagine proasta ca natiune si ca tara.

Indiferent de propaganda guvernamentala de promovare a tarii peste hotare si de sumele enorme cheltuite pentru a ne prezenta intr-o lumina diferita in fata restului lumii, orice eforturi devin irelevante atunci cand strainii veniti in tara raman cu amintiri amare si nu sunt dispusi sa revina vreodata.

Scriu aceste randuri sub impresia unei povestiri teribile intamplata anul trecut in Bucuresti unui bun amic de-al meu de la University of Chicago, profesor de astrofizica.

Amicul, sa-i spunem "Raul", este mexican, dar acest detaliu biografic nu ar trebui sa aiba vreo importanta, daca culoarea pielii lui nu ar fi devenit o problema de indata ce a aterizat in Romania, din cauza rasismului inerent al unei bune parti a populatiei tarii noastre.

Astrofizician bine-cunoscut, "Raul" a fost invitat anul trecut sa prezinte la o conferinta organizata de Institutul de Fizica Atomica de la Magurele si, dupa spusele lui, sa si ajute cu idei la adaugarea unei componente de cercetare in astrofizica in Romania.

Ei bine, "Raul" n-a stiut la ce sa se astepte cand, intr-o dupa-amiaza, dupa terminarea programului de lucru la Magurele, s-a hotarat sa se duca la mall-ul din Vitan, ca sa caute niste cadouri pentru cei de-acasa. La iesirea dintr-un magazin de bijuterii in care nu cumparase nimic, alarma electronica a sunat, declansata, poate, de vreun dispozitiv electronic din rucsacul lui.

Politicos, astrofizicianul a facut cativa pasi inapoi in magazin si s-a uitat in directia casei de marcat, asteptand sa fie intrebat ce va fi declansat alarma. Mai inainte insa sa-si dea seama ce se intampla, a fost prins de la spate de doi gardieni "uriasi" (dupa descrierea lui "Raul", care este mic de statura si atletic), care i-au rasucit bratele la spate si l-au trantit cu fata la pamant.

A simtit cum rucsacul ii este smuls din spate si a auzit tot continutul risipit pe podea: acte, laptop, cateva carti. Nimic interesant pentru brutele magazinului de bijuterii. Fara sa fie lasat sa scoata o vorba (el incerca sa ingaime in engleza ca nu a cumparat nimic), i s-a aplicat un genunchi sanatos in spate, dupa care i s-a dat drumul.

I s-a indicat prin semne sa-si adune lucrurile de pe jos si sa plece repede. Fara scuze, fara scrupule...

Buimac, brutalizat si fara sa creada ca asa ceva i s-a intamplat intr-un stralucitor magazin din Bucuresti in anul de gratie 2013, "Raul" a iesit din mall. Nu a reclamat nimic la politie pentru ca si-a imaginat ca brutele in uniforma trebuie sa fi fost politisti. Iar el stia bine din Mexic ca nu ai ce face daca politia hotaraste sa te brutalizeze cu sau fara motiv.

Le-a spus mai tarziu gazdelor de la Magurele de intamplarea traumatizanta prin care a trecut si, spre surpriza mea, care ii ascultam rusinat deunazi povestirea, fizicienii nu l-au indrumat nici ei sa faca plangere la politie.

"Raul" nu pare interesat sa revina in Romania pentru a ajuta cu infiintarea unei componente de cercetare in astrofizica la Magurele... Si eu, care fara sa stiu nimic despre aventura lui nefasta din Romania anului 2013, il invitam sa vina cu mine vara viitoare sa-mi viziteze tara natala...

George T. Sipos este profesor universitar de studii japoneze si est asiatice si manager in administratie universitara. Jurnalist si traducator din literatura japoneza, locuieste si munceste in prezent in Japonia. Pe langa Ziare.com, scrie sporadic pe blogul personal, Quotidian Wonders

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Romania turisti brutalizati, #Romania agresiune, #Romania ocazii pierdute , #romani