Jumatate din "orfanii migratiei" europeni provin din Romania

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 23:00

   

Jumatate din "orfanii migratiei" europeni provin din Romania
Potrivit UNICEF, 350.000 de copii romani, grupati mai ales in judetele Moldovei, au ramas in grija bunicilor sau a altor rude, in timp ce la nivel european sunt inregistrati, in total, 700.000 de "orfani ai migratiei", arata Organizatia Eurochild.

126.000 dintre acestia au ambii parinti plecati la munca in strainatate. Din total, 16% nu si-au vazut parintii pentru mai mult de un an, in timp ce 3 % nu i-au vazut de mai mult de patru ani.

De asemenea, in Romania, 33% dintre copii se afla sub limita de saracie, in timp ce media europeana este la 20%. De mentionat ca 58% dintre mame si 64% din tatii migranti au studii medii.

Cercetarea nationala mai subliniaza ca aproape o cincime dintre cazurile in care mama migreaza sunt afectate de o deteriorare a relatiilor intre parinti, iar dintre acestia 43% chiar si divorteaza.

Principalele consecinte asupra copilului sunt vizibile in termeni de suferinta emotionala si psihologica, lucru declarat atat de parinti, cat si de copii. Copiii ramasi singuri acasa, in timp ce parintii lor isi cauta un rost mai bun in viata muncind pe rupte in tari straine, reprezinta o realitate a zilelor noastre, pe care societatea, in ansamblul ei, incearca sa o rezolve prin promovarea unor programe de consiliere.350.000 de copii saraci in Romania

Mai multe ONG-uri italiene, precum si Comisia Europeana, sunt dispuse sa sustina cu fonduri proiectele dezvoltate pentru ajutorarea copiilor romani "orfani ai migratiei".

Fundatia "L'Albero della Vita" si-a anuntat deja dorinta de a sprijini cu 17.000 euro un proiect in valoare de 40.000 euro, pe care-l vor dezvolta in cinci comune din judetul Iasi, pentru infiintarea unui cabinet medical si psihologic care va deservi 550 de copii, 80 fiind in situatia de a avea unul sau ambii parinti in strainatate.

La randul sau, Organizatia Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Enel CUORE si Intesa Sanpaolo Bank, a inuagurat, tot in luna mai, Programul "Crestem impreuna", avand ca obiectiv diminuarea impactului negativ al emigratiei economice a parintilor in Italia asupra copiilor ramasi singuri acasa, in Romania, prin care acorda asistenta sociala, psihologica si pedagogica acestor copii, dupa cum ne-a precizat presedinta Gabriela Alexandrescu.

Programul dedicat copiilor ramasi singuri acasa in urma emigrarii parintilor lor este activ in opt unitati de invatamant din Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Dolj, Dambovita, Arges, Bucuresti si Constanta, prin programe "scoala dupa scoala", prin care se asigura pregatirea suplimentara a copiilor, orientarea scolara si consilierea individuala. in fiecare program sunt implicati un cadru didactic, un consilier scolar/psiholog si un asistent social.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2760 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
sanziana
rank 5
Dreptatea trebuie facuta cu parul?
Ce garanteaza Constitutia tarii:

Art. 47: Nivelul de trai

(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.

Cine, de la Adambabadam, adica de la Ceausescu incoace a respectat Constitutia?
Regimul Iliescu?
Regimul Constantinescu?
Regimul Basescu?

Trebuie pusa mana pe par?
DA!
badea_cartan
rank 5
dati in judecata si guvernul de la bucuresti si comisia europeana!
tratatul de la lisabona, cel folosit in prezent de comunitatea europeana, obliga guvernele sa actioneze pentru a elimina saracia si excluderea si face guvernele raspunzatoare in fata justitiei.

cetatenii pot invoca tratatul de la lisabona pentru a actiona guvernele in justitie.

"muntii nostri, aur" ... nu mai "poarta", ca l-au furat hotii...

pana nu vor fi mii de romani care sa fi dat in judecata guvernul de la bucuresti si complicii lor de la bruxelles, fiti pregatiti sa cersiti "din poarta-n poarta".

desteapta-te, romane!
nihil sine deo!
cititori
rank 5
Da, mana pe par pana nu e prea tarziu
Asa e trebuie pusa mana pe par, dar uite ca astia zic ca nu-s bani, nu stiu i-au papat pe toti, i-au furat...asa ca in schimb vin strainii cu ceva ajutoare... nu stiu ce interes au si italienii astia, ca ultima data ne-au criticat in UE ca nu dam drumul la adoptiile internationale, ei in special fiind foarte interesati sa adopte de la noi... imi pare rau c-o sa fie o generatie de copii sacrificati care au sanse sa ramana cu probleme psihologice pt. restul vietii.
vestala
rank 5
Si uite asa ,s-au infiintat sute de posturi.
Daca nu erau plecati parintii acestor copii, era mult mai redus numarul bugetarilor. A se vedea numai in ultimii ani cati sant angajati numai pentru asistenta sociala si ce risipa de bani.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor