Jumatate din "orfanii migratiei" europeni provin din Romania

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 23:00
2760 citiri
Jumatate din "orfanii migratiei" europeni provin din Romania

Potrivit UNICEF, 350.000 de copii romani, grupati mai ales in judetele Moldovei, au ramas in grija bunicilor sau a altor rude, in timp ce la nivel european sunt inregistrati, in total, 700.000 de "orfani ai migratiei", arata Organizatia Eurochild.

126.000 dintre acestia au ambii parinti plecati la munca in strainatate. Din total, 16% nu si-au vazut parintii pentru mai mult de un an, in timp ce 3 % nu i-au vazut de mai mult de patru ani.

De asemenea, in Romania, 33% dintre copii se afla sub limita de saracie, in timp ce media europeana este la 20%. De mentionat ca 58% dintre mame si 64% din tatii migranti au studii medii.

Cercetarea nationala mai subliniaza ca aproape o cincime dintre cazurile in care mama migreaza sunt afectate de o deteriorare a relatiilor intre parinti, iar dintre acestia 43% chiar si divorteaza.

Principalele consecinte asupra copilului sunt vizibile in termeni de suferinta emotionala si psihologica, lucru declarat atat de parinti, cat si de copii. Copiii ramasi singuri acasa, in timp ce parintii lor isi cauta un rost mai bun in viata muncind pe rupte in tari straine, reprezinta o realitate a zilelor noastre, pe care societatea, in ansamblul ei, incearca sa o rezolve prin promovarea unor programe de consiliere.

350.000 de copii saraci in Romania

Mai multe ONG-uri italiene, precum si Comisia Europeana, sunt dispuse sa sustina cu fonduri proiectele dezvoltate pentru ajutorarea copiilor romani "orfani ai migratiei".

Fundatia "L'Albero della Vita" si-a anuntat deja dorinta de a sprijini cu 17.000 euro un proiect in valoare de 40.000 euro, pe care-l vor dezvolta in cinci comune din judetul Iasi, pentru infiintarea unui cabinet medical si psihologic care va deservi 550 de copii, 80 fiind in situatia de a avea unul sau ambii parinti in strainatate.

La randul sau, Organizatia Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Enel CUORE si Intesa Sanpaolo Bank, a inuagurat, tot in luna mai, Programul "Crestem impreuna", avand ca obiectiv diminuarea impactului negativ al emigratiei economice a parintilor in Italia asupra copiilor ramasi singuri acasa, in Romania, prin care acorda asistenta sociala, psihologica si pedagogica acestor copii, dupa cum ne-a precizat presedinta Gabriela Alexandrescu.

Programul dedicat copiilor ramasi singuri acasa in urma emigrarii parintilor lor este activ in opt unitati de invatamant din Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Dolj, Dambovita, Arges, Bucuresti si Constanta, prin programe "scoala dupa scoala", prin care se asigura pregatirea suplimentara a copiilor, orientarea scolara si consilierea individuala. in fiecare program sunt implicati un cadru didactic, un consilier scolar/psiholog si un asistent social.

Citeste si:
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Sursa: Ziare.com