La multi ani, Romania!

Autor: Valentin Jucan - membru CNA
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 10:50
2869 citiri

Cateva dorinte de 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei:

As vrea ca tinerii care vor duce mai departe, pe umeri, Romania, sa cunoasca mai multe versuri din imnul national decat din slagarele lui Moga. Cei care cred ca intonarea in scoli a imnului national este corvoada pentru copii, inca nu au inteles cine sunt strabunii lor.

As vrea ca tricolorul sa fie explicat si invatat sa fie respectat inca din clasele primare. Ca sa fii patriot trebuie sa simti ca atare, ca sa simti trebuie sa cunosti, altfel nu poti fii sincer in dragostea de tara.

As vrea ca scolile sa fie umplute din nou de dascali, nu de "salariati."

As vrea ca aceia care, vremelnic, ne conduc destinele, sa inteleaga ca Romania are urgent nevoie de infuzie de educatie si cultura. Altfel suntem pierduti; altfel suntem aproape de a ne uita pretioasa istorie care ne-a facut pe toti frati romani. Altminteri nu vom putea nicicand sa simtim ce a simtit Enescu atunci cand a compus armonia pentru "Desteapta-te romane", la acea vreme un cantec al revolutionarilor, nu imn.

As vrea ca patria sa insemne pentru noi mai mult decat frontierele care strajuiesc cetatea.

As vrea ca tot mai multi dintre noi sa nu mai astepte doar sa primeasca de la Romania; as vrea sa incepem sa daruim si noi ceva acestei tari. Am putea incepe prin a darui respect semenilor, bun simt necunoscutilor, rabdare celor grabiti, liniste celor obositi de probleme, o mana de ajutor celui cazut, un salut celui pe care nu l-am intalnit vreodata, un zambet celui mahnit, o paine saracului tacut, o mangaiere parintelui poate nepriceput in a intelege noua viata.

As vrea ca aceia care au vazut dintai ce inseamna Europa sa nu se mai sature atat de repede de ea, caci inca sunt departe de a fi inteles pe deplin ce inseamna Europa. Abia ce am deschis ochii in libertate. Eu zic sa mai privim putin sprea ea inainte sa clipim a nemultumire.

As vrea ca democratia sa nu mai insemne "fac ce vreau".

As vrea ca libertatea presei sa nu mai echivaleze cu libertatea de a injura.

As vrea ca politica sa nu mai insemne DNA.

As vrea sa nu ne mai privim cu suspiciune.

As vrea sa nu mai incercam mereu sa ne inselam, caci ne furam singuri viitorul.

As vrea sa ne regasim bunatatea.

As vrea sa iubim tot mai mult Romania.

Cat despre mine... As vrea sa imi iertati greselile, caci nu le-am facut dinadins.

LA MULTI ANI, ROMANIA!

Valentin Jucan este secretar de stat si membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....
Comentarii
MosGerila
rank 5
La Multi ani Romania. Sa vi se indeplineasca toate dorintele,