La munca sau la intins mana? - Reportaj

Luni, 01 August 2011, ora 18:17
1350 citiri
La munca sau la intins mana? - Reportaj
Foto: TOTB

Pe undeva pe trotuarul de langa teatrul Foarte Mic, in zona kilometrului 0, la cateva sute de metri de Teatrul National si Universitate, peste drum de Ministerul Agriculturii si la cinci minute distanta de biserica armeneasca din Rosetti, intr-un fel de scobitura in perete, o mica firida la baza cladirii, locuieste de ani de zile o babuta.

E o babuta standard, o bunicuta linistita, mica si cocosata de osteoporoza, cu batic si o carticica de rugaciuni in brate.

Am vazut-o prima oara prin 2006, intr-o iarna, si iarna trecuta era tot acolo, dormea in fiecare noapte infofolita intr-o patura, in acelasi spatiu semideschis, decorat cu icoane si cruci. Nu cere, dar i se mai dau bani sau mancare. Nu stiu ce face cu ei, poate are, ca atatia cersetori, un parazit care vine din cand in cand si ii strange, cert e ca inca traieste, sub ploi, in ger, in canicula.

Este o viata absurda si trista, asa o vedem noi si e firesc sa o vedem asa, ne vine greu sa o intelegem, asa cum ii vine greu unui tanar occidental din clasa de mijloc sa inteleaga cum poate trai un doctor rezident roman cu un salariu cat o chirie intr-o garsoniera.

Stim, sau speram, ca exista o plasticitate a sufletului si ca viata unei familii cu 13 membri, dintre care doar unul sau doi au o sursa de venit, plus cateva alocatii si ajutoare firave, unul e retardat si e internat in fiecare vara la Obregia pentru o saptamana si spatiul gol pe care il creeaza in casa e vacanta lor anuala, e concediul lor in Grecia, viata asta deci are un sens intern, e viata lor, s-au obisnuit cu ea si numai prin comparatie devine intolerabila.

Noi stim ca babuta traieste inuman, monstruos, ca ne-ar durea inima sa ne vedem bunica sau mama dormind iarna intr-o firida langa statia de autobuz, dar pentru ea e viata-atat-cat-poate-sa-fie si altceva nu-si poate imagina. Ce s-ar intampla cu viata ei daca nu ar mai cersi?

Citeste mai mult despre La munca sau la intins mina? pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#babuta universitate, #babuta teatrul mic, #saracie romani , #romani