Majoritatea romanilor doreste predarea religiei in scoli - Sondaj Inscop

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:41
2789 citiri
Majoritatea romanilor doreste predarea religiei in scoli - Sondaj Inscop

Majoritatea romanilor are incredere in biserica si peste 48% declara ca participa cel putin o data pe luna la serviciul religios, in timp ce peste 86% sunt de acord cu predarea religiei in scoli, mare parte dintre ei apreciind ca in cadrul acestor ore ar trebui sa se studieze religia ortodoxa, reiese dintr-un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevarul".

Studiul, dat luni publicitatii, releva ca 69,1% din respondenti au multa sau foarte multa incredere in Biserica, in timp ce 30,9% au putina sau foarte putina incredere in aceasta institutie.

De asemenea, 22,5% dintre respondenti au declarat ca participa la serviciul religios in fiecare saptamana, 26% o data pe luna, iar 17,6% o data la trei-patru luni. 18,5% dintre romani merg la biserica doar la marile sarbatori, 9,4% doar la anumite evenimente, in timp ce 4,2% nu merg deloc. 1,9% nu au stiut sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste predarea religiei in scoli, 86,7% dintre romani sunt de acord si doar 10,1% se declara impotriva.

Din totalul persoanelor care sunt de acord cu predarea religiei in scoli, 85,4% cred ca religia ar trebui predata la ciclul primar, 58,4% sunt de acord sa se predea la gimnaziu si doar 28,4% cred ca ar trebui predata la liceu.

Chestionati cu privire la curricula care ar trebui predata in cadrul orei de religie, 55,7% dintre cei care sunt de acord cu predarea religiei in scoli cred ca ar trebui studiata religia ortodoxa, 42,9% considera ca ar trebui sa se vorbeasca despre toate religiile, 21,9% cred ca ar trebui studiata istoria religiilor, in timp ce 1,3% declara ca ar trebui predat altceva.

"In conditiile in care majoritatea populatiei este de religie ortodoxa, aceasta dispunere a optiunilor sugereaza un grad important de toleranta interconfesionala printre romani", apreciaza realizatorii studiului.

Sondajul a fost realizat in perioada 19 - 27 martie pe un esantion de 1082 persoane, cu o eroare maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%.

Barometrul de opinie "Adevarul despre Romania" este un proiect de cercetare sociologica periodica a opiniilor romanilor cu privire la principalele aspecte ale vietii politice, economice, sociale si culturale.

Proiectul "Adevarul despre Romania" isi propune sa aduca in spatiul public, intr-o formula complexa si sistematica, opiniile populatiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publica reala pentru a stimula o conectare cat mai buna intre asteptarile populatiei si rezultatele procesului decizional derulat de autoritatile publice.

Barometrul are patru directii mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social - sanatate, educatie, protectie sociala, Viata si Societate).

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES