Mandru ca sunt roman: Exploratoarea Uca Marinescu: Sa coboram din masini si vom descoperi cum sunt romanii adevarati

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 11:03
4677 citiri
Mandru ca sunt roman: Exploratoarea Uca Marinescu: Sa coboram din masini si vom descoperi cum sunt romanii adevarati

Uca Marinescu este prima femeie din lume care a ajuns in decursul unui an la cei doi poli geografici ai Pamantului; primul roman si prima femeie care a ajuns la cei doi poli pe schiuri in 2001 (marcand si un record de varsta), prima femeie din lume care a atins cei patru poli ai Pamantului (geografic si magnetic).

A traversat Africa, a mers de sase ori in Tibet, s-a catarat pe Mont Blanc si pe alte varfuri. Cand nu pleaca in expeditii prin lume, merge in tabere de schi cu copiii fostilor elevi, urca pe munte sau scrie. Locuieste in Bucuresti, dar sufletul i-a ramas in Marginimea Sibiului, locul din care se trage tatal sau.

Uca Marinescu, cea mai cunoscuta femeie explorator, la 72 de ani: Muntii mei ma cheama acasa

Are 72 de ani si, la varsta la care alte doamne se multumesc sa stea pe o banca in parc, Uca Marinescu isi face planuri sa plece in Antarctica, pentru ca un batran tibetan i-ar fi spus ca este "un pescarus arctic".

Intotdeauna s-a intors insa acasa, si iubeste muntii Romaniei mai mult decat orice. Se poate spune, fara indoiala, ca Uca Marinescu este o femeie ce face cinste tarii noastre.

Sunteti mandra ca sunteti romanca? De ce?

Fiecare om este legat de locul unde s-a nascut si a crescut. Sunt romanca, prin nastere si prin formare.

Imi aduc aminte de intrebarea pusa de un Lama in Mongolia: "Ce credinta ai?" Raspunsul meu a fost: "Credinta mea este frumoasa asa cum este si tara mea". In continuare l-am intrebat si eu despre credinta lui. Raspunsul lui a fost "este la fel ca a ta". Cred ca aceasta este valoarea existentei noastre.

Sunteti mai mandra ca in urma cu 20 de ani? De ce?

Sentimentele mele profunde sunt puternice, deci nu s-au schimbat. Am fost si sunt o romanca ambitioasa. Peste tot in lume pe unde am ajuns am spus cine sunt si daca nu intelegeau le faceam harta din orice material si desenam pozitionarea hartii Romaniei.

In orice caz, oriunde am ajuns am gasit un mic coltisor care semana cu tara mea, dar nu exista o tara mai frumoasa ca ea. La decorarea mea de catre presedintele Romaniei, am plans cand am auzit imnul tarii. Cu mine in lume, steagul Romaniei a fost stindardul meu de prezentare, dar nicio data nu mi-am auzit imnul.

Cunoasteti un roman mai putin cunoscut, dar care considerati ca este un roman cu care ne putem mandri?

Cred ca stiti ca avem multi romani carora nu li se face reclama, care realizeaza fapte cu care ne putem mandri. Cautati, daca mai gasiti, un taran roman. Acestia pastreaza autenticul roman.

Am avut vizita unui taran de langa Bucuresti, care a venit pe jos pana la Muzeul Taranului Roman, pentru a vedea expozitia mea de fotografii (facusem Inconjorul Lumii) si pentru a cunoaste alti oameni. Are scrise trei carti despre viziunea lui asupra fizicii, astronomiei si Cosmosului. Sa coboram din masini si printre oameni si vom descoperi cum sunt romanii adevarati.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman, daca ar fi sa reinventam stema Romaniei?

As alege simbolurile vechi ale dacilor.

Care este evenimentul pe care il considerati cel mai important pentru istoria Romaniei?

Fara indoiala, unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania din 1918.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Uca Marinescu exploratoare romanca, #Uca Marinescu romanca, #romanians are smart , #romani