Mandru ca sunt roman: Lazar Edeleanu, chimistul care a pus bazele prelucrarii petrolului

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:27
17404 citiri
Mandru ca sunt roman: Lazar Edeleanu, chimistul care a pus bazele prelucrarii petrolului

"Un om si un caracter, o podoaba a stiintei romane" - asa l-a descris geologul Ludovic Mrazec pe chimistul roman Lazar Edeleanu, cel care a descoperit o metoda inovativa de prelucrare a titeiului, utilizata la nivel mondial.

Savantul a fost extrem de prolific, avand in palmares 212 brevete de inventie.

Viitorul chimist s-a nascut la Bucuresti la 1 septembrie 1862, intr-o familie numeroasa, tatal sau fiind strungar. Ulterior, in timpul copilariei sale, s-au mutat la Focsani.

Insa la varsta de 12 ani, Lazar Edeleanu a fost trimis inapoi in Capitala, parintii sai recunoscandu-i afinitatea pentru stiintele exacte.

El a studiat la Liceul "Sf. Sava", intretinandu-se din meditatii si traind in conditii precare, locuind intr-un subsol. A muncit din greu, timp de un an, dupa sustinerea bacalaureatului (1882), pentru a strange banii necesari ca sa isi continue studiile.

A plecat la Berlin, pentru a invata chimia, sub indrumarea unor mai profesori ai vremii, printre care A.W. Hofmann, C.F. Rammelsberg si H.L. Helmholtz. In anul 1887, el obtine titlul de doctor in chimie cu teza "Asupra unor derivati ai acizilor fenilmetacrilici si fenilizobutirici", in cadrul careia a sintetizat substanta devenita ulterior cunoscuta drept amfetamina.

Razboiul amfetaminei: descoperita de un roman, "furata" de americani si folosita masiv de Wehrmacht

Insa romanul nu a exploatat la maxim aceasta descoperire, deoarece o alta inventie a devenit cunoscuta la nivel mondial: procesul de rafinare a petrolului cu bioxid de sulf lichid, care asigura extragerea selectiva a hidrocarburilor aromatice (benzen, toluen, xilen etc.).

Procedeul a fost aplicat mai intii experimental in Romania la rafinaria Vega, unde a fost si director, apoi industrial in Franta si ulterior in lumea intreaga. Incepand din 1910 se stabileste in Germania, unde s-a axat pe industrializarea acestui proces, fiind si director al unui important institut de cercetare, care, in onoarea inventatorului roman, a primit numele de "Edeleanu Gesellschaft" si care functioneaza si in prezent in Frankfurt.

Aceasta firma a inregistrat in 1932 marca "Edeleanu" (reinnoita pana in zilele noastre), pentru grupele de produse: hidrocarburi, carburanti pentru motoare, uleiuri pentru transformator, uleiuri pentru intrerupatoare si turbine, ulei alb, instalatii si elemente de instalatii pentru imbunatatirea hidrocarburilor.

Mostenirea stiintifica a chimistului roman este una bogata, asa cum remarca renumitul savant si coleg de breasla, Costin D. Nenitescu: "Procedeul Edeleanu a devenit si este astazi inca, sub forma multiplelor sale variante, procedeul de baza al fabricarii uleiurilor de calitate superioara".

Edeleanu a obtinut 212 brevete de inventii, in Romania, dar si in SUA, Germania, Franta, Austria, Suedia, Olanda, a primit ordinul Regele Leopold al Belgiei, cu gradul de ofiter, a fost membru al "Societatii de Stiinte Naturale" din Moscova

si membru de onoare al "Institute of Petroleum Technologists" din Londra, printre altele.

Marele chimist a incetat din viata pe 7 aprilie 1941, in Bucuresti, insa a lasat in urma o munca uriasa de cercetare, care a pus bazele unei industrii de milioane de dolari: prelucrarea petrolului.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Comentarii
Carrandash
rank 2
pescarusul a uitat ceva foarte important despre.....