Nici saraci si nici cinstiti (Opinii)

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 23:56
6570 citiri
Nici saraci si nici cinstiti (Opinii)

Studiul IRES asupra perceptiei romanilor privind saracia si incluziunea sociala da nu numai dimensiunea ipocriziei multora dintre concetatenii nostri, ci si pe aceea a perpetuarii mentalitatilor comuniste.

Potrivit cercetarii sociologice, 70% dintre romani sunt nemultimiti de felul in care traiesc si tind sa se considere saraci. Daca, intr-adevar, mai bine de doua treimi dintre romani sunt saraci, cum de in paracarile mall-urilor sau ale hipermaketurilor sunt ore bune in care nu gasesti un loc de parcare? Cum de la orele de varf nu gasesti un carucior gol? Cum o fi posibil ca, in tara cu 70% saraci, Petrom sa obtina profituri record in baza unor vanzari spectaculoase, in pofida scumpirilor succesive? Cum se face ca in tara cu atatia saraci avem cu mult mai multi proprietari si mult mai putini chiriasi decat in multe alte tari europene?

Asta nu inseamna ca Romania este o tara de oameni bogati si nu insemna ca nu exista saracie extrema. Exista si este mai extinsa decat in mod normal intr-o tara UE. Dar in niciun caz in procentul covarsitor indicat de perceptia IRES. El reflecta insa o tendinta spre lamentatie, care ne place sau nu, ne caracterizeaza de cand ne stim, dar si o permaneta nemultumire.

Nemultumirea este buna, nimic de zis. Ea genereaza progres. Nu iti place ce si cat ai, vrei mai mult, muncesti mai multi, obtii mai mult. Dar, ma intreb, cati dintre cei care isi plang saracia s-au gandit macar sa-si ia si un al doilea serviciu? Cati ar fi dispusi sa lucreze sambata? Si cati traiesc in cultul lucrului bine facut, al profesionalismului?

Criza aceasta pe care o tot jelim a avut si un efect de turnesol. Cine a fost cu adevarat eficient si muncitor, cine face treaba buna a avut in continuare de lucru, mai putin, dar n-a saracit. S-a subtiat insa felia celor obisnuiti sa obtina cat mai mult pentru cat mai putin. O sa cred ca romanii muncesc de se spetesc atunci cand voi vedea strazile si ulitele mai mult pustii in timpul orelor considerate de lucru. Dar cand stai cate trei ture la un semafor la ora 11 dimineata, ceva nu e in regula cu harnicia.

Si bineinteles ca aceiasi saraci au o ura de clasa impotriva celor pe care-i considera bogati. 66% au o parere proasta despre ei, iar 74% i-ar dori impozitati suplimentar. Exista si o explicatie obiectiva, partial justificata, pentru aceasta mentalitate si ea apare tot in studiul IRES: 62% dintre respondenti au convingerea ca cei care au averi in Romania le-au obtinut prin incalcarea legii, iar 15% cred ca averile au fost obtinute prin relatii. Doar 10% apreciaza ca cei care s-au imbogatit s-au bazat pe munca si meritul personal.

Nu doar in Romania marile averi au baze suspecte. "Nu ma intreba cum am facut primul milion" nu e vorba romaneasca. Dar nu sunt multe locuri in care marile averi sa fie atat de putrede, atat de legate de jumulirea banului public sau de alte ilegalitati.

Dar atunci ceea ce ar trebui sa uram nu sunt banii, ci hotia si necinstea. Oare chiar le uram? Daca ar fi asa cum se face ca atat de multi romani sunt dispusi sa incalce legea in toate felurile? Cum se face ca noi insine ne scotim un popor de hoti? Eu cred ca nu e ura, ci invidie. Nu ii detestam pe imbogatitii de caron, ci ii invidiem si daca am avea posiblitatea sa le luam locul n-am sta prea mult pe ganduri.

Dar in Romania nu exista doar mari averi. Ele sunt totusi destul de putine. Exista si o bunastare medie, exista o clasa de mijloc care si-a facut cheagul cu multa munca si cu multa bataie de cap. De ce este atat de subtire? Pentru ca politicile economice si sociale din Romania nu o favorizeaza, dar si pentru ca romanii dispusi sa munceasca mult si sa-si puna capul la contributie si la altceva decat smecherii este destul de mic.

De fapt, prea multor romani le place sa vada, dupa modelul lui Ion Iliescu, in saracie, o dovada de cinste. Nimic mai fals. De cele mai multe ori, saracia ascunde lene, indolenta, prostie si, culema, o admiratie neimplinita pentru necinste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#studiu IRES perceptie romani, #perceptie romani saracie , #romani