Nu dati vina pe Nationala! Acestia suntem

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Iunie 2016, ora 08:40
12878 citiri
Nu dati vina pe Nationala! Acestia suntem

Degeaba dam cu sapca de pamant, degeaba injuram si cerem demisii dupa isprava nationalei de fotbal la Campionatul European.

In mod obiectiv, dincolo de considerentele strict sportive, pe care nu le comentez, ea nu cred ca putea sa fie alta si cred ca reflecta fidel si nemilos stadiul actual al societatii romanesti.

Exista o simptomatologie a acestui rezultat valabila in mai toate domeniile de care pana nu vom tine cont nu vom scapa:

1. Cand vorbesti despre fotbalul romanesc la ce te gandesti mai intai? La Cupa Campionilor Europeni sau la valize cu bani, Becali, Mitica si Nasul, lotul transferurilor cazat la Poarta Alba, Borcea si Pinalti?

Un domeniu ros de coruptie pana la radacina, dominat de nulitati violente remarcabile doar prin scandalurile pe care le-au creat, un domeniu despre care dosarele penale de pana acum arata ca serveste cu mult mai mult spalarii de bani decat performantei ce putea produce? Ce se vede.

La fel scoala romaneasca produce analfabeti functionali care in viata ajung sa performeze precum nationala de fotbal la Euro. Efectele vor fi mereu pe masura cauzelor. Coruptia si mediocritatea vor produce rebuturi in orice domeniu.

2. Ce vad tinerii societatii romanesti in jur? Ca doar prostii muncesc pentru bani, in timp ce desteptii ii fura. Ca nu batia de cap, ci invarteala e cheia bunastarii. De ce fotbalistii romani ar fi mai buni? Valorile bulversate ale societatii ranjesc satanic si de pe chipurile lor naucite de o infrangere pe care cred in mod sincer ca nu si-o explica pentru ca nu au instrumentele de evaluare necesare. Nu le-au dobandit prin educatie.

3. Am abordat meciul cu Franta cu gandul sa nu ne facem prea tare de ras. Si am fost multumiti cu o infrangere la limita. Am fost mandri de ea ca de o victorie. Am terminat meciul cu Elvetia multumiti ca la cum am jucat nu a fost mai rau. Adica egalul a fost si el o victorie.

Am incasat-o de albanezi si imediat am pus pansamentul: nici Albania nu mai e ce a fost. E drept! Albania lupta, vrea, nu fixeaza stacheta la genunchiul broastei. Nu mai e ce a fost, e drept.

Avem o mentalitate de infranti, maladiv mioritica in care ne fixam tinta minumului efort si a minimei rezistente si avem un talent unic sa ne gasim scuze pentru orice esec. Nu numai in fotbal. Ne balacim intr-o mentalitate de tara de mana a doua, mediocra, fara ambitii, dar cu imense ifose si pretentii.

Si pentru a evita disonanta congnitiva provocata de ruptura dintre ifosele de centru al universului de la Decebal incoace si rezultatele noastre modeste, gasim mereu dusmani exteriori, cum a gasit si Iordanescu dupa meciul cu Albania.

4. Prestatia lui Anghel Iordanescu dupa meci la conferinta de presa mi se pare si ea simptomatica, de aceasta data pentru leadership-ul romanesc. In loc sa vina cu demisia scrisa si cu asumarea demna a catastrofei, a adoptat calea mistificarii - "lasa ca macar am plecat cu un punct acasa, deci se putea si mai rau" - si a agresivitatii la adresa ziaristului care l-a intrebat absolut legitim daca nu are de gand sa demisioneze.

Dupa ce ti-ai asumat propriul esec, da, poti sa incepi sa diagnostichezi si esecul altora, cauze externe, felie cu felie, asa cum incerca Iordanescu vorbind despre starea generala a fotbalului romanesc din care face parte pana in gat.

Deci pana la urma nici macar n-as invinovati nationala de fotbal pentru rezultatul de la Euro. Ea este doar o oglinda a societatii romanesti. Nu a fost un accident, nu a fost un teribil ghinion, ci o reflectare dureroasa a ceea ce suntem in acest moment ca tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania Euro 2016 , #romani