Editorial: O lectie britanica pentru romani

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 18:27
10119 citiri
Editorial: O lectie britanica pentru romani

Trimisii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene au sosit in Romania sa ne coasa pantalonii prin care ne curg lacrimile, copiii internati in spital cu luxatie fac septicemie si mor, stirile de langa calorifere, galantarul cu paine tot mai scumpa si ghiseul unde se platesc impozite sunt batute de drame din show-bizz, poceli pe mosteniri, divorturi de lux si Becali.

Pe la coada jurnalelor, dupa publicitate, imediat inainte de meteo, reporterii intreaba trecatorii daca stiu doua versuri de Mihai Eminescu. Nu prea stiu. Pe ei, pe reporteri, nu-i intreaba nimeni, niciodata, nimic. Nici la angajare, nici la machiaj, nici la mall, unde-si barfesc sefii, niste analfabeti, intre doua cafele.

Printre atatea nenorociri nebagate in seama de catre politicieni, Martin Harris, supusul celei mai reci puteri mondiale, mai fara umor si mai nesuferite, citeste "Revedere".

Omul e chiar emotionat, desi e ditamai ambasadorul Marii Britanii. De altfel, poezia aleasa de ziua lui Eminescu contine atata dor, atata nefericire, atata lipsa de speranta ca il poate face pe un britanic sa uite sa-si bea ceaiul.

Romanii n-au uitat insa de indeletnicirea lor principala. Pe foaia de parcurs au ironii, intepaturi, muscaturi. Ar avea si ciomage pentru alduit spinari, daca n-ar tine sa treaca in ochii celorlalti drept purtatori de torte de civilizatie.

N-a venit niciun politician in fata alaiului de reporteri ca sa le zica nici macar o strofa din "Scrisoarea a treia", deoarece sunt convinsi ca a scris-o Ovidiu Iuliu Moldovan sau Ion Caramitru. E drept ca, daca s-ar fi infatisat la apelul microfoanelor cu "astazi am sa fac o singura declaratie: la trecutu-ti mare, mare viitor", jurnalistii ar fi crezut ca sunt luati la misto.

Ambasadorul ne-a amintit, insa, ca lumea nu este facuta din castele de nisip. Daca ar fi sa piara maine tara lui, londonezii ar muri spunand celebrul monolog din actul al treilea, nu injurandu-si regina sau primarul sau administratorul de bloc.

Putine ancore in ceea ce-i defineste mai au romanii, atat de putine incat nu-i mai defineste decat lipsa de definitie. Uitarea este algocalminul nefericirii, nu scurteaza viata, perspectiva si salamul, dimpotriva. Si de ce sa tina minte? Pentru a deveni depresivi si in urma dementi, ca Eminescu?

Martin Harris a pus pe fruntea Romaniei un sarut mititel, timid, ne-a iubit tara o secunda si ni l-a reamintit pe poetul national. Cu delicatete, ca sa nu ne doara prea tare. Caci pe noi ne durea deja, de prea mult timp, in fund. Incepand cu mine. Sa ne fie rusine, daca mai stim ce-i aia!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#romani Mihai Eminescu comemorare, #vanzare carti Mihai Eminescu, #romani citit Eminescu , #romani
Comentarii