Opinii: O tara ratata si fericita

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 18:16
7421 citiri
Opinii: O tara ratata si fericita

Ziua Nationala a demonstrat inca o data, daca mai are nevoie, cat de putin avem si cat de mici suntem. Ne-am chinuit sa descoperim un punct de care sa ne agatam, care sa ne faca mandri si sa ne dea curaj in timpuri grele. Dincolo de cateva exceptii, exagerate si ele oricum de dragul sarbatorii, ne-am trezit din nou singuri si abandonati in bratele nimicniciei pe care am mostenit-o.

Suntem o tara ale carei simboluri exprima doar tristetea, durerea sau resemnarea placuta in fata mortii. De la razesii lui Stefan cel Mare care isi parjoleau ogoarele si otraveau fantanile, pentru a-i flamanzi pe cotropitorii otomani, iar apoi se ascundeau in paduri, pana la contemporanii nostri care fug din tara pentru a-si gasi implinirea pe alte meleaguri, dar se intorc ratati motivand ca dorul de casa i-a facut sa nu se adapteze acolo, avem o istorie care exprima doar fuga.

Am fugit mereu de toate. Ne-am retras din calea invadatorilor si i-am lasat pe toti sa ne corceasca dupa cum au vrut, ne-am inventat Miorita ca sa ne usuram constiinta neputintei in fata destinului, ne-am dus intotdeauna de partea celui mai puternic, doar doar om castiga si noi ceva, ne-am injosit cat am putut de mult rostind totusi mandri vorbe ce tradau filosofia de viata ieftina - "capul plecat sabia nu-l taie!"

Slabiciunea noastra a marcat tot ce am lasat in urma in istorie. Pana si istoria am reusit sa o pacalim, retragandu-ne la propriu in munti pentru o mie de ani. Fara ev mediu, fara renastere, suntem un popor nascut acum 150 de ani, dar care are fantasme antice. "Urmasii lui Traian..." nu au facut decat sa boicoteze civilizatia. Oricat am dori sa cautam dovezi in istorie ale unor fapte cu adevarat eroice, gesturi de neinteles in nebunia lor, nu gasim decat acte de tradare, compromisuri ieftine, miliarde de lasitati si o nesecata dorinta de a ne sustrage luptei.

Nu ne-am atacat niciodata vreun vecin, dar ne-am plans mereu ca nu am putut sa crestem pentru ca am fost asezati la hotarul civilizatiilor. N-am avut niciodata un ideal in care sa credem cu totii, nu ne-am iubit niciun lider pana la capat, ne-am tradat si ne-am furat intre noi, pentru ca a fost mai usor decat sa aplicam barbaria asta strainilor. Asa cum nici nu am putut sa ne iubim sau sa credem in noi.

Nu am cunoscut macar o singura perioada in care sa debordam de vitalitate, sa ne inaltam deasupra necesitatilor biologice. Practic, nu am existat decat in postura de victima. Ce ma enerveaza cel mai mult la noi este dorinta de a insela istoria. Ne mintim singuri cu o lejeritate de speriat. In ciuda oricaror realitati, ne-am falsificat vietile, pentru a inventa scuze si explicatii. In incercarea de a ne echilibra constiinta, ne-am transformat in Luceferi neintelesi, in genii pustii si in miorite sacrificate.

Ce pretentii de civilizatie sa ai de la un astfel de popor, daca el nu a cunoscut niciodata mandria de a fi invingator. Paralizati in fata oricarei intreceri sau razboi, ne-am adaptat precum o bacterie la orice conditii ne-au impus mereu altii. Luati prezentul, treceti-l prin aceasta sita si veti avea raspunsuri la toate nefericirile de astazi. Cand a fugi cat mai departe de tara este singura masura a succesului, iar pentru cei ramasi functioneaza doar filosofia resemnarii placute in fata esecului, nu poti sa mai speri la un destin exceptional.

Dincolo de fatalism, boala si mai mare care ne roade inimile este lipsa visurilor, credinta oarba in niste idealuri si incercarea nebuna de a le indeplini. Aici si acum. Aceasta lipsa nu poate fi explicata prin nimic. Sa nu ne mai facem iluzii nici in legatura cu ortodoxia noastra si nici cu vitregia istoriei. Ne lipseste pur si simplu organul necesar construirii unei mari idei. Asa cum ne lipseste credinta. Nu credem in nimic cu adevarat, decat in supravietuirea biologica. Ironic, nici macar asta nu va ramane dupa noi.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ziua Nationala Romania, #istoria Romaniei, #romani europa, #istoria universala , #romani