Opinii: Ce fel de oameni suntem, in ce tara traim?

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 20:00
4742 citiri
Opinii: Ce fel de oameni suntem, in ce tara traim?

Mi se strange stomacul cand ma gandesc ca, dupa ce se va sfarsi extraordinara campanie a antenelor mogului rau, valorosii oameni abandonati de noi toti vor fi ingropati iar in uitare.

Uriasul doctor Alexandru Pesamosca traieste intr-o rezerva de spital. Un istet de director politic se gasise sa vrea sa-l dea afara din locul caruia i-a inchinat toata viata. Academicianul Pesamosca nu a luat spaga niciodata. Ne mira, nu? O celebritate care a salvat mii de vieti de copii isi poarta batranetile izolat, relativ abandonat, cu o pensie de 1.000 de lei... Ce fel de tara avem, ce fel de oameni suntem?

Profesorul Mircea Barsan, chirurg stralucit intr-o specialitate care se adreseaza inimii (ironie?) - opereaza pe cord deschis - locuieste, dupa 40 de ani de meserie, intr-o camera amenajata in podul spitalului. Nu a avut si nu are bani sa-si cumpere o casa. Nici domnia sa nu a luat spaga niciodata.

Un campion mondial si olimpic, intr-un sport nebanos, lupte greco-romane, a indurat uitarea noastra. Pe Gheorghe Berceanu l-am vazut, aidoma altor sportivi, ratacindu-si gloria, intr-un timp lipsit de respect.

Pe prima femeie pilot de elicopter, Elena Bulgaru, am cunoscut-o intr-un moment in care se lupta cu autoritatile sa obtina un pic de pensie mai buna, pentru cei peste 30 de ani de zbor. Este doamna care a adus tarii niste recorduri mondiale.

Imi amintesc o sedinta de redactie de acum multi ani, cand aveam in dezbatere cazul unui profesor universitar, care ne povestea, apropo de salarii, ca-i este jena sa se prezinte in fata studentilor, fara un costum ca lumea, pe care nu si-l putea permite.

Era un profesor despre care studentii spuneau ca e al naibii, adica ii invata carte, cerea prezenta la curs si nu lua spaga. Un coleg de-al meu l-a definit, rapid: "e un prost, daca nu stie sa se descurce". Adica daca nu da examenele pe bani...

Un primar de comuna (nu a mai castigat alegerile, dar si-a fericit neamul, dupa trei mandate) avea un singur crez: "nici nu ies dimineata pe poarta daca stiu ca, in ziua respectiva, nu-mi iese ceva".

La urma urmei, ce ne mai miram? Au incercat niste epigoni sa-l distruga pe Eminescu, sa-l coboare de acolo de unde posteritatea l-a asezat, daramite sa mai zaboveasca asupra unor exceptii profesionale!

Ma uitam la televizor, oamenii au fost miscati de povestile neverosimile ale medicilor si campionilor uitati. Dar pana la a-i face eroi conjuncturali de presa, nu-i vazuse nimeni, nu le stia nimeni fabuloasa cariera, in contrast izbitor cu obscuritatea din apusul vietii lor? Colegi, spitale, sportivi, autoritati medicale si sportive, autoritati locale?

Dupa ce va trece insa emotia aceasta colectiva, nu cumva ii vom cobori pe acesti oameni de exceptie in indiferenta de dinainte? Ma gandeam intr-o doara ca promotorii acestei campanii de presa nu vor lasa lucurile doar la niste reportaje, ci vor forta autoritatile sa faca ceea ce este decent. Un minimum de decenta.

Auzeam ca presedintele Romaniei si-a decorat cu "Steaua Romaniei" toti salariatii de la Cotroceni, de la mecanic pana la doctor, de la instalator la consilier. Fota sau Avramescu imi vin in minte acum!

Pesamosca, Barsan, Berceanu nu au primit astfel de aprecieri. Poate ca nici nu le-ar vrea. Si-au facut ei statui in sufletul celor pe care i-au salvat de la moarte sau pe care i-au bucurat cu gloria sportiva. Dar nu-ti poti lua gandul de la ei si nu poti scapa de intrebarea: ce fel de oameni suntem, in ce tara traim?

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#campanie romani valorosi, #romani valorosi uitati , #romani
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Ma gandeam intr-o doara ca promotorii acestei campanii de presa nu vor lasa lucurile doar la niste reportaje"!!??