Opinii: Criza sistemului si sistemul nervos

Marti, 29 Iunie 2010, ora 22:10
2316 citiri
Opinii: Criza sistemului si sistemul nervos

Pana nu demult, cetatenii Romaniei simteau adiind si in tara lor un aer de prosperitate. Intrarea in Uniunea Europeana, cresterea pensiilor si salariilor, relansarea economiei, pareau lucruri incredibile dar ca orice lucru iesit din comun erau ignorate.

Ce ne mai putea mira dupa ce Dacia prapadita, altadata subiect de bancuri, zburda prin pietele occidentale cu viteza? Romania incepea sa redevina una dintre puterile care contau in Europa. A venit apoi ca o adiere rece zvonul ca peste ocean criza face ravagii. De atunci a inceput si coborarea din ce in ce mai abrupta. Multi au inceput sa strige atunci ca este criza chiar cand inca nu era, intoxicand inconstient tot ce se putea numi investitie.

Criza a devenit apoi subiect electoral, vehement contestata chiar in momentul in care descindea pe plaiurile mioritice. Nu trebuie cred sa va reamintesc cine spunea ca el nu stia ca e criza (si-l credem pentru ca nu e usor sa pricepi mare lucru cand esti abtiguit) si cine apoi, aruncand cu mainile prin aer taia cu gesturi ferme, de carciuma, veniturile.

Criza prin care trece Romania astazi provoaca si o mare criza nervoasa. Un guvern enervant, care nu face decat sa exaspereze milioanele de cetateni care se simt amenintati de tonul navalnic al premierului ce nu spune nimic in milioane de cuvinte, al unui ministru de Finante relaxat ca o musca moale de toamna tarzie, sedat de masurile aberante de care se mira singur.

Ce sperante da acest guvern celor pe care-i numeste cu dispret bugetari? Bugetarii (in care se includ medicii, profesorii, educatorii, medicii, asistentii, cercetatorii) au devenit tinta preferata a ironiilor si metaforelor desantate prezidentiale. Grasul din spatele slabului este insa chiar sistemul creat si mangaiat pe crestet de prezidentul in functie (el insusi bugetar din 1990 pana azi!). Dupa celebra exclamatie "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!" a urmat aceasta "Sa-ti fie rusine bugetarule!". Ce va urma? Pentru ca arhicunoscuta aberatie potrivit careia presa este vinovata de toate nenorocirile intrece orice imaginatie...

Cata vreme insa exista indivizi capabili sa stea la panda si sa dea replici stupide oricarui comentariu de presa care le compromite idolul, senzatia ca traim intr-o lume nevrotica alimentata de prostie este imensa.

Functionarii statului sunt cu totii pesimisti, directorii din BNR, costumati impecabil, se trezesc vorbind despre cum nu de ei depinde cursul, iar guvernatorul de plexiglas, nu spune nimic, decat prin vocea obosita si plina de parabole ale respectabilului sau consilier. E o tacere care da fiori. Si pana la urma ce poate sa mai spuna? Leul sau, inchis in cusca incompetentei guvernamentale trage sa moara. Nu poate decat sa priveasca de pe margine cum cei pusi sa-l ingrijeasca ii taie linistiti unghiile si-i coafeaza coama. Circul se va inchide. A mai ramas doar painea pe care circarii o vor impozita pana la ultima faramitura...

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#criza economica Romania, #criza finaciara, #bugetari salarii , #romani