Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Romania 2011 - Saracie generalizata sau relansare economica? (II)

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 17:48
2126 citiri
Opinii: Romania 2011 - Saracie generalizata sau relansare economica? (II)

Previziunile pentru Romania 2011 starnesc pasiuni ca un 11 metri discutabil pentru adversari la un meci de fotbal in Banie, tumult de nestapanit in tribune, imbranceli pe teren, fluier de arbitru si gooool.

Relansarea economica pare un meci castigat in conditii de buna intelegere, de fapt parteneriat, intre conducatori si supusi. Neclaritatea Romaniei 2011 izvoraste din cei 21 de ani trecuti de la Revolutie, in care persista intrebarea-raspuns: "am facut Revolutia ca sa scapam de comunism, sa ne fie mai bine, dar nu ne e".

In Romania 2011, ce trebuie sa facem ca sa avem crestere economica permanenta precum China, Germania? Anul in care am intrat, ca toti acesti ani de autoresponsabilizare prin democratie, are zeci de intrebari.

Opinii: Romania 2011 - Saracie generalizata sau relansare economica? (I)

A treia intrebare, intrebarea cheie pentru 2011:

Va fi relansare economica si iesire din criza in Romania?

In 2010, cresterea economica globala a fost de cca 5%, dar in Romania doar scadere de cca 2,5%. Pe ansamblu, pentru UE este prevazuta in 2011 o crestere de cca 2,5%, baza fiind motorul Germania, iar pe meleagurile noastre de cca 1,5%.

Unii analisti economici vorbesc insa de crestere economica zero, ca urmare a lipsei setului de masuri anticriza nelansate in 2010, a unor politici de sprijin pentru un export masiv, care anul trecut totusi a reusit un 25%, a unor proiecte bine definite de investitii stat si public-privat, a unor masuri de relaxare fiscala, neplata arieratelor, creditele scumpe.

Cum putem spune ca vrem relansare economica, in conditiile in care administratia locala cheltuie banii publici pe achizitii inutile - brazi de lux, jardiniere din beton, ceasuri placate cu aur, banci din lemn nobil, fantani arteziene, festivaluri de festivaluri, contracte de prestari servicii scumpe cu firme prietene de partid. Cand administratia centrala achizitioneaza rechizite de zeci de milioane de de euro?

Domenii atractive vor fi totusi, conform oamenilor de afaceri, IT-ul in care romanii exceleaza ca softisti de talie internationala, agricultura, producerea de energie neconventionala. Stabilitatea monedei nationale proiectata va incuraja investitorii.

Investitiile straine vor strapunge aceasta bariera cum ar fi cele din zona Cluj - companiile Cristale Swarovski, Continental, Nestle, extindere compania Fujikura Automatic, in total cca 4 miliarde euro pe tara, de dorit 10 miliarde.

Resursa de baza este insa cresterea accesarii de fonduri europene de la 8% in prezent la 80% media europeana, pentru care fie Guvernul trebuie sa organizeze mult mai bine domeniul.

A patra intrebare 2011:

Romania va fi primita in zona Schengen in luna martie?

Presedintele Basescu si-a facut din intrarea in spatiul bogatilor un steag cu care a fluturat triumfator pana cand presedintele Sarkozy l-a apostrofat public "luati-va tiganii, altfel nu pupati Shengen".

Accederea nu ar favoriza imediat decat tot cetele de cersetori si sutele de infractori. Pe termen lung, aceasta insa va fi benefica Romaniei pentru cresterea cotei de piata, pentru atragerea de investitori straini si de turisti, pentru oamenii de afaceri, export.

Opozitia Frantei si Germaniei ne va crea probleme serioase. Nu ne e suficient sprijinul Ungariei ca presedinta in exercitiu a UE si al tarilor foste comuniste. Tonul iritat si amenintator ar trebui inlocuit cu diplomatia, cu recuperarea ramanerilor in urma, cu intensificarea contactelor europene, cu realizarea unei largi coalitii de sprijin pe plan national. Intrarea in spatiul Schengen are capacitatea de a impulsiona fin, dar categoric, relansarea economica a tarii .

A cincea intrebare 2011:

Clasa politica romaneasca va fi mai responsabila? Raspuns: Nu cat timp oamenii politici vor mai fi promovati pe sistemul contributiilor financiare si cine fura mai mult.

Da, daca se va introduce conditia valorii demonstrate prin proiecte derulate in plan social sau economic.

Vom avea autostrazile promise si ca in vest sau doar pe hartie? Nu, atat timp cat acestea vor fi realizate cu firmele prietenilor de partid si la preturi exorbitante. Da, daca vor fi lasate sa lucreze de exemplu firme din China, care pot executa 100 de Km de autostrada in cca doua luni in raport cu ai nostri in 2-4 ani.

Vom avea inundatii catastrofale, secete ? Da, cat timp nu am refacut padurile taiate de iresponsabili, diguri, canale de irigatii.

Vom avea in continuare milioane de hectare nelucrate si import masiv de alimente? Da, pentru ca taranii disperati de saracie au parasite satele si s-au mutat temporar in Italia, Spania, Germania, unde castiga mai bine .

Totusi, sansele unei Romanii europene, competitive, moderne, exista cat timp poporul roman este hotarat sa invinga toate aceste obstacole spre beneficial sau si pentru o viata mai buna. 2011 o va demonstra?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#intrebari Romania 2011, #relansare economica Romania, #intrare Schengen Romania, #clasa politica , #romani