Opinii: Romania, la 21 de ani

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 22:44
3196 citiri
Opinii: Romania, la 21 de ani

Am discutat de curand cu un tanar - a carui inteligenta o pretuiesc in mod deosebit - despre felul in care arata astazi Romania, la 21 de ani de la ceea ce s-a numit oficial Revolutia romana.

La un moment dat, mi-a fost servita urmatoarea replica: "de atunci nu s-a schimbat nimic". " Nu te supara - l-am intrebat pe acel tanar - dar cati ani aveai in 1989? "Sase ani" - mi-a raspuns.

Mai auzisem aceasta replica, dar, de regula, de la pensionari, a caror memorie era dubioasa. De data asta era vorba de un tanar care s-a nascut intr-o cu totul alta lume, decat cea dinainte de 1989.

Chiar daca "a trait acele evenimente", acest tanar, asemenea multora ca el, a cunoscut acele timpri mai mult din auzite. Sau citite. Intrebarea care imi vine in minte este: "auzite de la cine?" sau "scrise de cine?". Pentru ca, slava Domnului, poate ceva de care sunt sigur ca s-a schimbat este libertatea de a spune si a scrie orice.

Iar despre cum era inainte de 1989, sau despre ce s-a intamplat in acel an, s-a spus si s-a scris enorm. Nu intotdeuna responsabil. Dar asta este o alta poveste.

Ne-am mai indepartat cu un an de acel istoric 1989. Sau daca preferati, acel 1989 s-a mai indepartat cu un an de prezent. De atunci incoace, in fiecare an, mijloacele media se intrec in a evoca acele evenimente. Anul asta parca mai putin ca niciodata. Este tot mai greu sa spui ceva nou.

Singurul lucru nou pe care in zadar il asteptam de 21 de ani, ar fi fost sa aflam cum a fost posibil ca un sistem care ani de-a randul ne-a impuiat capul cu "grija fata de om", sa isi incheie socotelile cu niste crime odioase, ai caror autori ne-au ramas pana astazi necunoscuti.

De fapt, sistemul comunist s-a incheiat oarecum simetric cu felul in care a inceput. Adica prin crime si minciuni. Din pacate, asupra acestui lucru nu suntem cu totii de acord. Si nu numai asupra acestui lucru.

De fapt, anul 1989 a marcat si o scindare a societatii romanesti. Motive au fost suficiente. Si daca nu au fost, ne-au fost date de cei care ne-au condus. Fapt este ca, dupa prima inghesuiala - din jurul camerelor de luat vederi din acel decembrie - incetul cu incetul, in fruntea tarii au ramas profesionistii.

Oricat de dezamagit am fost de cei care ne-au condus destinele, incepand din decembrie 1989, trebuie sa recunosc ca ei s-au dovedit adevarati maestri ai diversiunii. Deloc intamplator. Doctoratul in manipularea maselor pe care il luasera din anii comunismului, s-a dovedit a fi fost luat pe merit.

Fie ca a fost vorba de intoxicarile de care am avut parte cu drogurile si dolarii falsi din sediile partidelor istorice, fie ca a fost vorba de cunoscuta teza cu ungurii care vor sa plece cu Ardealul in traista, sau cu regele Mihai, care a fugit cu tablouri din tara, vechii comunisti au continuat sa ne serveasca aceleasi lectii.

Iar in timp ce poporul rumega aceste aiureli, ei si-au vazut de ale lor. In timp ce "romanii vigilenti" savurau lozinca "Noi nu ne vindem tara", ceea ce era de vandut, s-a vandut oricum, dar pe cai "oculte".

Si totusi, cativa ani mai tarziu, in 1996, tovarasii din prima linie au parut sa sovaiasca, pierzand alegerile. In zadar aruncasera in Bucuresti fluturasi din care eram avertizati ca daca vom vota altceva decat ar trebui, se vor intoarce mosierii, vom pierde Ardealul, iar Regele Mihai se va intoarce protejat de o noua Constitutie, sa ne fure ce mai era de furat.

Poporul roman parera hotarat sa nu se intoarca inapoi si a votat "schimbarea". Patru ani a durat iluzia. Presedintele Emil Constantinescu s-a declarat invins de... sistem. Care sistem? A uitat sa ne specifice si ne-a lasat din nou in voia sortii si a diversiunii.

Speriati sa nu se alega in fruntea tarii cu un mascarici, romanii s-au inghesuit la vot sa il realeaga pe Ion Iliescu. Am fost indemnati culmea, chiar de cei mai inversunati opozanti ai sai.

Cu toate astea, astazi, ar fi nedrept sa recapitulam doar ceea ce nu ne-a placut. Cu toata criza economica, traim astazi intr-o cu totul alta Romanie decat in anii 90.

Chiar daca nu toti romanii "traiesc bine" - asa cum i-a indemnat actualul presedinte - a spune ca "nu s-a schimbat nimic" sau ca "este mai rau ca inainte", tine mai mult de o maniera depresiva de a privi viata.

Din fericire pentru tinerii de astazi, acum nu mai exista invatamant politic la locul de munca, in care prezenta sa fie obligatirie.

Din nefericire pentru ei, exista insa fantome ale trecutului (vai ce imi place sa le numesc asa) care continua sa ne cante la urechi aria falsa a diversiunilor de tot felul. Depinde de auzul muzical, dar mai ales de inteligenta fiecaruia, ca adevarul sa poata fi deosebit de minciuna.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com