Opinii Romanii vor sta la coada

Sambata, 28 August 2010, ora 12:37
1985 citiri
Opinii Romanii vor sta la coada

La urne. Romanii vor sta la coada la urne sa voteze. Romanii vor vota la urmatoarele alegeri, fie ele anticipate sau de orice fel, cu orice pret. Vor sta la cozi lungi, greu de ocolit, la capatul carora ajungi dupa o zi si ceva. Vor sta la coada fie ca e afara viscol, furtuna, canicula sau ploaie de meteoriti.

Romanii nu-si vor parasi randul si nici nu vor mai lasa pe altii sa voteze in locul lor, cum s-a mai intamplat in trecut. Va fi probabil, utopia oricarui fan al democratiei care a scris vreodata pe tema absenteismului la vot in tarile fost comuniste. Vor veni cu sutele de mii la vot, va fi o revolutie civica electorala.

Exageram grosolan, cu siguranta. Mai putin in ceea ce priveste cifra.

Cel putin cinci sute de mii de romani care isi primesc leafa pe drepturi de autor, prin vanzarea muncii intelectuale, cu siguranta vor veni la vot. Fie ca sunt ai lui Basescu sau nu, intelectualii nu vor uita ce li s-a intamplat in zilele acestea. Si cinci sute de mii sau chiar mai mult, asta nu e de lepadat.

Daca nu ma insala memoria, ar fi foarte aproape de numarul de votanti pe care i-a pierdut fostul ministru de Externe, fostul lider al celui mai mare partid de stanga din Romania si fostul candidat la prezidentiale Mircea Geoana, dupa vizita nocturna la un controversat om de afaceri.

Tendinta electoratului de a fi orb si amnezic in perioade de campanie si extrem de nemultumit si vocal in perioade non-electorale are mari sanse sa devina amintire. S-au crescut taxele, s-a incercat diminuarea veniturilor pensionarilor, s-au scazut salariile bugetarilor si s-au taxat drepturile de autor si tichetele de masa.

Musca ce zboara deasupra mesei romanului trebuie sa plateasca impozit per bataie de aripa pe secunda. Are sau n-are a face cu criza sau cu clientela politica, asta nu prea ne intereseaza. Si nici n-ar trebui.

De ce ar trebui sa ne intereseze ce se face cu banii nostri? Daca ar exista transparenta, cei care fura vor fi expusi, si astfel nu vor mai exista teorii ale conspiratiei si zvonuri. Iar noi, cei care dezgropam mortii in baza acestor teorii, nu vom mai avea ce face. Vom ramane fara ocupatie.

Pentru ca aici, in tara celor care suspina dupa dictatura, oamenii nu se urnesc la urne decat atunci cand le este foarte, foarte rau.

Si tare mi-e teama pentru noi. Tare mi-e teama ca din clasa politica nu mai poate iesi nimic bun. Tare mi-e teama ca avem un politician construit dupa chipul si asemanarea noastra, ca natie.

Mi-e teama ca ne vom duce la urne si vot vota cum ne ducem la ghisee si platim.

Citeste si:
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...