Opinii Romanii vor sta la coada

Sambata, 28 August 2010, ora 12:37
1985 citiri
Opinii Romanii vor sta la coada
Foto: Mosers.org

La urne. Romanii vor sta la coada la urne sa voteze. Romanii vor vota la urmatoarele alegeri, fie ele anticipate sau de orice fel, cu orice pret. Vor sta la cozi lungi, greu de ocolit, la capatul carora ajungi dupa o zi si ceva. Vor sta la coada fie ca e afara viscol, furtuna, canicula sau ploaie de meteoriti.

Romanii nu-si vor parasi randul si nici nu vor mai lasa pe altii sa voteze in locul lor, cum s-a mai intamplat in trecut. Va fi probabil, utopia oricarui fan al democratiei care a scris vreodata pe tema absenteismului la vot in tarile fost comuniste. Vor veni cu sutele de mii la vot, va fi o revolutie civica electorala.

Exageram grosolan, cu siguranta. Mai putin in ceea ce priveste cifra.

Cel putin cinci sute de mii de romani care isi primesc leafa pe drepturi de autor, prin vanzarea muncii intelectuale, cu siguranta vor veni la vot. Fie ca sunt ai lui Basescu sau nu, intelectualii nu vor uita ce li s-a intamplat in zilele acestea. Si cinci sute de mii sau chiar mai mult, asta nu e de lepadat.

Daca nu ma insala memoria, ar fi foarte aproape de numarul de votanti pe care i-a pierdut fostul ministru de Externe, fostul lider al celui mai mare partid de stanga din Romania si fostul candidat la prezidentiale Mircea Geoana, dupa vizita nocturna la un controversat om de afaceri.

Tendinta electoratului de a fi orb si amnezic in perioade de campanie si extrem de nemultumit si vocal in perioade non-electorale are mari sanse sa devina amintire. S-au crescut taxele, s-a incercat diminuarea veniturilor pensionarilor, s-au scazut salariile bugetarilor si s-au taxat drepturile de autor si tichetele de masa.

Musca ce zboara deasupra mesei romanului trebuie sa plateasca impozit per bataie de aripa pe secunda. Are sau n-are a face cu criza sau cu clientela politica, asta nu prea ne intereseaza. Si nici n-ar trebui.

De ce ar trebui sa ne intereseze ce se face cu banii nostri? Daca ar exista transparenta, cei care fura vor fi expusi, si astfel nu vor mai exista teorii ale conspiratiei si zvonuri. Iar noi, cei care dezgropam mortii in baza acestor teorii, nu vom mai avea ce face. Vom ramane fara ocupatie.

Pentru ca aici, in tara celor care suspina dupa dictatura, oamenii nu se urnesc la urne decat atunci cand le este foarte, foarte rau.

Si tare mi-e teama pentru noi. Tare mi-e teama ca din clasa politica nu mai poate iesi nimic bun. Tare mi-e teama ca avem un politician construit dupa chipul si asemanarea noastra, ca natie.

Mi-e teama ca ne vom duce la urne si vot vota cum ne ducem la ghisee si platim.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...