Opinii Un accident nefericit si cateva considerente la granita dintre ani

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 17:44
3115 citiri
Opinii Un accident nefericit si cateva considerente la granita dintre ani

Anul 2010 a ramas si el in urma. A fost un an pe care multi ar vrea sa il dea uitarii. Nu am sa ma alatur aici unui cor de bocitoare care au vazut numai partile sale rele. Dar nici nu o sa jubilez, ca unii guvernanti, de fericire ca Romania a mai inaugurat inca 10 kilometri de autostrada.

As fi fost tentat, la granita dintre ani, sa incerc sa mai uit din ce a fost rau in anul incheiat si sa privesc mai optimist spre noul an. Nu de alta, dar cu toata criza, am vazut din nou romani cu cosurile pline, luand cu asalt supermarketurile. Ar fi totusi indecent sa generalizam aceasta situatie. Nu toti romanii si-au umplut cosurile, asa cum nu tot ce s-a intamplat in acest an a fost demn de lauda.

Poate unul din domeniile in care parca timpul a stat in loc in modul cel cel mai evident, a fost cel al asistentei medicale.

Recentul accident al cunoscutului realizator de emisiuni TV, Serban Huidu, a readus in discutie, fie si tangential, cateva diferente esentiale care continua sa separe Romania de tarile civilizate.

Am vazut cum autoritatile medicale din Austria si-au demonstrat profesionalismul nu numai pe plan medical. Factorul emotional - si vorbim aici de trauma pe care o traiesc si cei apropiati pacientului - nu este niciun moment neglijata. Informatiile care razbat din spital nu o fac pe cai ocolite, ci in conferinte de presa in care fiecare lucru, este spus cu responsabilitate.

In cazul unui pacient care este in acelasi timp o persoana publica, si in occident presa este interesata de a afla cat mai repede noutati din interiorul unui spital. Dar regulile jocului sunt respectate. Iar daca ele sunt totusi incalcate, atunci cei care au gresit vor fi cu siguranta sanctionati.

Nu pot sa nu imi amintesc aici de un caz din Romania, in care o reporterita mai indrazneata ii intindea peste mana doctorului microfonul unui pacient aflat in pat, in incercarea de afla ce l-a determinat sa recurga la un gest sinucigas. Nu pot, de asemenea, sa nu imi amintesc de situatia in care poetul Adrian Paunescu, aflat intr-o situatie dramatica, dar perfect constient, intr-un spital din Romania, a aflat din presa ca el "se afla la granita dintre viata si moarte".

Si daca a venit vorba de atitudinea jurnalistilor fata de intamplarile mai putin fericite din spitalele din Romania, ar mai fi de spus cate ceva. Urmarind insistenta de care dau dovada anumiti reporteri de televiziune, hotarati sa afle primii ce se intampla intr-un caz dramatic, ai putea crede ca ei nu vor mai avea liniste pana cand situatia respectiva nu va fi lamurita. In multe situatii insa este indeajuns ca acest caz sa nu mai prezinte interes pentru audienta, ca respectivul subiect sa fie abandonat, de parca nici nu ar fi existat.

Imi amintesc astfel de un caz nefericit de malpraxis, mediatizat nu cu mult timp in urma. Nu intr-un sat indepartat, ci in capitala Romaniei, la maternitatea Elias, un copil pe nume Mihnea Cristian s-a strangulat la nastere cu cordonul ombilical. O interventie cezariana de rutina ar fi impiedicat acest lucru. Copilul a fost in cele din urma salvat dar cu un pret cumplit. In urma hipoxiei pe care a suferit-o, acest copil este condamnat sa nu se poata bucura de o viata normala.

Diagnosticul pe care parintii sai, Camelia si Victor, l-au primit dupa - atentie - doua luni de la nasterea copilului a sunat sec: paralizie cerebrala, tetra pareza si epilepsie. In zadar au incercat parintii disperati sa se faca dreptate. Cazul pare clasat si dat uitarii. Atat de catre organele indreptatite sa faca dreptate, cat si de catre ziaristi.

In atentia ziaristilor au aparut - asa cum era de asteptat - alte cazuri "mai de actualitate". Pentru parintii lui Mihnea Cristian insa, acest caz este si va ramane unul de actualitate. Copilul lor va ramane cu stigmatul unui handicap sever pe viata. Nu este un caz singular de malpraxis. Statistica ne spune ca in anul 2010, doar intr-un caz din zece, cadrul medical vinovat a fost sever sanctionat.

Si totusi ce putem spera?

Anul 2010 a adus o palida speranta in acest domeniu prin modificarea Legii 95/2006. Prin aceasta s-a stabilit printre altele ca la dezbaterile comisiei de malpraxis sa participe si un reprezentant al societatii de asigurari.

Decizia comisiei va trebui sa stabileasca nu numai daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis, asa cum se intampla pana in prezent, dar sa se pronunte si asupra circumstantelor, a cauzelor, natura si intinderea prejudiciilor produse pacientilor.

Vor reusi aceste noi reglementari sa schimbe ceva in viitor? Macar acum, la inceput de an nou sa fim optimisti.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#sistemul sanitar romanesc, #cazuri malpraxis pedeapsa , #romani