Opinii: Viata-i scurta. Daca n-o putem face lunga, macar s-o facem lata (2)

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 20:10
3715 citiri
Opinii: Viata-i scurta. Daca n-o putem face lunga, macar s-o facem lata (2)

In mai toate discutiile ce le purtam despre guvernare, legiferare, administrare, reprezentare, adica cele legate de modul in care ne plamadesc alesii nostri si numitii lor viata de zi cu zi, in aceasta presupusa democratie, precum si de modul in care ei ne proiecteaza, in numele nostru, ziua de maine, noi, in calitatea noastra de cetateni preocupati de societatea care ne cuprinde pe toti laolalta, facem un prim pas, modest, dar nu lipsit de importanta, spre autoresponsabilizare. Sau cel putin asta se doreste a se intampla.

Si cum viata-i scurta, si nu-i chip s-o mai lungim, graba cu care trecem prin ea ne umple de surprize neplacute. Ne repezim si la placinte, si la razboi pe negandite, momiti de aromele copturii oferite de te miri cine sau de imaginara victorie intr-o batalie care numai in aparenta ar fi a noastra.

Judecam pripit pentru ca noi suntem ab ovo frumosi, destepti si imaculati, asa ca oricine altcineva nu poate fi decat slut, imbecil, odios si, in consecinta, inamic. Stim totul despre nimic si cu restul nu ne mai obosim mintea ca au trecut pe negandite cele cinci zile lucratoare si facem tabula rasa cu alcool si televizor, un fel de "paine si circ" modern, anesteziant.

Opinii Viata-i scurta. Daca n-o putem face lunga, macar s-o facem lata

Mai are cineva vreme sa remarce ca sinceritatea si fair-play-ul nu sunt inregistrate in propriul cod numeric personal, ca ignoranta fudula nu tine loc de omniscienta, chiar daca cel ce tipa mai tare are ultimul cuvant? Bineinteles ca nu. Si la ce ne-ar folosi atata vreme cat ne suntem noua insine suficienti?

De mult prea multe ori, din lipsa criteriilor multiple de evaluare - in ciuda faptului ca lumea reala nu-i una singura, cum nici "mafalda romana" nu-i - configuram o (i)realitate convenabila, de uz propriu si pe care purcedem sa o impunem si altora, intr-un mod adesea grobian.

Si asta pentru ca ignoram faptul ca realitatea se naste intotdeauna din perspectiva punctului de referinta ales si din perspectiva ce o au diversi observatori in functie de pozitia lor in spatiu si timp, de criteriile avute in vedere, de normele si cutumele ce le-au format atitudinile, comportamentele si convingerile. Diferenta dintre homo habilis (indemanatic) si homo sapiens (intelept) o face tocmai constientizarea si utilizarea diversitatii.

Cu o singura exceptie - e adevarat, notabila, nimeni nu e perfect. In schimb, ne-am harnicit si obisnuit atata cu imperfectiunile, incat acestea au ajuns sa fie singura plamada din care ne modelam existenta..

Iar apoi chiar parem surprinsi ca din aceasta harnicie a indulgentei fara de capat si noima ies in fata sinistre figuri, zambind insolent, trimitandu-ne sa cautam normalitatea pe-aiurea, nicidecum pe acasa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#mentalitate romani, #autoevaluare romani, #viata sociala romania , #romani