Ziare.com

"Paradoxul Ditrau" - ce dezvaluie statisticile si ce pericole ascunde prima miscare sociala anti-imigratie din Romania Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 09 Februarie 2020, ora 11:40

   

"Paradoxul Ditrau" - ce dezvaluie statisticile si ce pericole ascunde prima miscare sociala anti-imigratie din Romania Interviu
"Toata miscarea de la Ditrau trimite la o problema fundamentala care trebuie rapid inteleasa, pentru ca Romania nu are de ales in urmatorii ani decat sa continue importul de forta de munca (de calificare medie-inalta in primul rand) pentru a-si reduce deficitul pe care singura si l-a creat", avertizeaza sociologul Dumitru Sandu.

Conflictul de la Ditrau arde mocnit si, mai mult, el poate reaparea si in alte colturi ale tarii daca nu luam rapid masuri, pentru ca Romania va fi, "inevitabil", afectata in urmatorii 5-10 ani de valuri de imigrare, spune Dumitru Sandu, stiut fiind ca tot mai multi romani aleg sa plece la munca in strainatate, iar statul nu adopta politici bine fundamentate pentru readucerea lor acasa.

Ceea ce s-a intamplat la Ditrau are o componenta economica, dar in primul rand una socio-culturala, mai afirma sociologul Dumitru Sandu, care explica intr-un interviu acordat Ziare.com de ce vorbim despre o premiera inregistrata in acest caz, dar si despre un paradox.

"Trebuie sa intelegem foarte clar cauzele fenomenului. Nu facem asta? Atunci ne imbatam cu apa rece", subliniaza Dumitru Sandu.

Dialogul porneste de la reportajul care a adus in lumina reflectoarelor conflictul din comuna harghiteana Ditrau, localitate in care, potrivit paginii oficiale a Primariei, componenta etnica inregistrata oficial la recensamantul din 2011 era: 99,79% maghiari, 0,21% romani (55 de nationalitate romana) si 3 de nationalitate germana, iar cei 5.487 de locuitori s-au declarat: 79% de religie romano-catolica, 12% de religie ortodoxa si 9% de religie protestanta (reformati, unitarieni, evanghelic).

Cum descifrati dvs, cu ochii specialistului, ce se intampla la Ditrau?

As porni de la urmatoarea concluzie: Din punctul meu de vedere, tema esentiala a intregii discutii poate fi rezumata prin formularea 'Prima miscare sociala anti-imigratie din Romania: Paradoxul Ditrau'.

De ce cred ca este un paradox? Din simplul motiv ca, in baza cercetarilor anterioare, asteptarile pe care le avem, ca sociologi, sunt ca in comunitatile romanesti in care numarul de plecari a fost foarte mare sa ne intalnim, acum si pe viitor, cu toleranta fata de imigranti, tinand cont ca in Romania exista un deficit cronic de forta de munca. E asteptarea pe care o gasesti peste tot: de la noi sunt plecati aproape 4 milioane de oameni in strainatate si normal ar fi ca din comunele si orasele din care au plecat mai multi (si in care s-au si intors o parte) sa avem mai multa intelegere cu privire la aceste probleme. La Ditrau e invers.

Va mai dau o informatie care nu a circulat pana acum in spatiul public. M-am uitat la datele de caracterizare a experientei de migratie la nivelul tuturor comunelor si oraselor din Romania (fara comparatie nu putem intelege nimic) si concluzia e urmatoarea: daca ne uitam pe situatia celor aproximativ 100 de comune din Covasna si Harghita (aria culturala respectiva), rezulta ca la Ditrau, acum cativa ani, aveam cea mai ridicata rata a plecarilor in strainatate. Asta inseamna si reveniri, nu stim cate, dar plecari sunt multe. De aici asteptarea pe care o mentionam. Dar este exact invers.

De ce vorbiti despre o 'miscare sociala'?

Intr-un sens foarte precis, de manual, prin miscare sociala intelegem o 'actiune colectiva pentru rezolvarea unor probleme sociale prin schimbari institutionale'. Asa cum stim deja, cateva sute de oameni s-au intalnit mai intai la biserica, apoi s-au dus la primarie impreuna cu preotul (care a avut un rol important) ca sa obtina ce vor.

La Ditrau, dupa stiinta mea, e prima miscare anti-imigratie din Romania. Nu spun ca e bine, nu spun ca e rau, dar e un caz extrem de util, un gen de revelator pe care il avem la inceputul procesului de transformare a Romaniei dintr-o tara de plecari preponderente (tehnic - tara de emigrare), intr-una care, intr-un timp (nu stim cat), se va transforma intr-o tara de relativa egalitate intre cei care pleaca si cei care vin. De aceea eu cred ca discutia este extrem de utila.

Trebuie sa intelegem foarte clar cauzele fenomenului. Nu facem asta? Atunci ne imbatam cu apa rece, pentru ca e clar ca Ditrau este revelator, dar noi nu stim in cate localitati din Romania s-au petrecut deja fenomene similare, care n-au ajuns in presa.

Ne putem baza pe vorbe sau pe fapte. Eu m-as baza intai pe fapte si sunt doua fapte care pe mine ma ingrijoreaza foarte tare.

Am vazut informatia ca, dupa miscarile de protest, cifra de vanzari pentru brutarie a scazut la 30%. Daca informatia este corecta, atunci fenomenul e de profunzime, culturala, sociala.

Apoi, o chestiune comportamentala importanta este faptul ca cei doi imigranti au fost nevoiti sa isi schimbe gazda, sub amenintare - din Ditrau, intr-o comuna apropiata si de acolo la oras. Astea nu mai sunt vorbe, sunt fapte. Sunt fapte care tradeaza credinte de masa, care sunt nu numai la nivelul locuitorului din comuna, ci le regasesti expresia in limbajul primarului, al preotului - formularea 'Noi nu vrem sa ni se impuna alta cultura'.

Diagnosticul pe care il pun ca sociolog este ca ne aflam in prezenta unei comunitati inchise (closed community), izolate. Toata miscarea de la Ditrau trimite la o problema fundamentala care trebuie rapid inteleasa, pentru ca Romania nu are de ales in urmatorii ani decat sa continue importul de forta de munca, de calificare medie-inalta in primul rand, pentru a-si reduce deficitul pe care singura si l-a creat.

Comunitatile sociale de tipul comunelor pot fi inchise pe mai multe cai, de exemplu pin izolarea geografica, prin lipsa de infrastructura, de drumuri. In Romania, acesta e un fenomen normal. Mai exista insa un gen de inchidere - culturala, care vine pe linie etnica si religioasa. Pare sa fie in buna masura cazul de la Ditrau.

Se pune intrebarea fireasca: e un fenomen economic sau e un fenomen socio-cultural? Raspunsul pe care l-as da este ca e in principal este socio-cultural, dar si economic.

Economic vorbind, Romania si-a pregatit singura situatia actuala, prin absenta oricarei politici guvernamentale, nationale, de a incerca reducerea exodului din Romania sau de a incerca stimularea revenirilor. E un semnal foarte clar pe care il avem la Ditrau ca, inevitabil, apar astfel de consecinte.

Recrutarea de pe piata fortei de munca din strainatate este inevitabila. Ca exista deficiente, legate de jocul economic (dau salarii mai mici la cei pe care ii aduc din strainatate), e adevarat, evident, problema este ce faci tu, in calitate de autoritate locala, judeteana, regionala, nationala, pentru a ajuta la rezolvarea problemei.

Citeste si:


Ce solutii vedeti dvs la acest capitol?

Eu nu cred ca Romania va reusi vreodata sa faca politici eficiente de reducere a exodului, de sporire a revenirilor, atata vreme cat societatea este supercentralizata. Putina lume mai face legatura in clipa de fata cu esecul din 2013 (descentralizare-regionalizare), incat eu imi fac datoria de sociolog si spun limpede ca sunt sortite in buna masura esecului masurile centrale, centraliste. E nevoie de descentralizare, dar descentralizare pe principiul numit subsidiaritate.

Apoi, Romania institutionala are un model cultural foarte prost, acela de a elabora politici publice fara studii de fundamentare.

Daca si acum, dupa inceputul clar al crizei pe piata fortei de munca ca urmare a exodului populatiei, vom face politici tot din auzite, dupa ureche, nu am rezolvat nimic.

Iar un termen foarte important care trebuie sa intre in ecuatie este absorbtia fondurilor europene. Patroana de la brutarie spune ca are nevoie de forta de munca de nivel calificat pentru ca are un proiect european. A castigat niste bani (bravo!), a facut un proiect si trebuie sa il duca la capat. Fara sa intram in detalii, spun ca una dintre cheile fundamentale pentru rezolvarea problemelor legate de migratie este legata de capacitatea de absorbtie inteligenta a fondurilor europene, asa cum s-a intamplat in Spania, in Portugalia, in Irlanda.

Sa trecem si la componenta socio-culturala.

In primul rand, e normal sa pornesti de la explicatiile pe care le dau oamenii locului. Cineva, daca nu ma insel preotul din localitate, face o legatura intre o intamplare din anii '80 si situatia de acum, stabilind o legatura intre conflictul din 2020 si comunitatile de rromi, in contextul in care acolo s-a petrecut o crima, pe ideea ca s-a transferat in comunitate ingrijorarea legata de ce s-a intamplat atunci pe o viitoare comunitate de straini care s-ar putea constitui prin imigratie la Ditrau.

E posibil asa ceva? Gandeste cineva in acest mod?!

Nu. Pe termen atat de lung si dupa schimbari atat de mari, nu. Sau mai corect, mai exact, raspunsul ar fi 'da si nu'. Exista o foarte buna memorie comunitara, pe care am testat-o in N cercetari. Oamenii isi aduc aminte, problema este ca cine incearca sa explice un fenomen de complexitatea miscarii sociale despre care discutam printr-un singur factor greseste automat.

Daca ar fi vorba numai despre o amintire care ar duce la spaima in legatura cu siguranta strazii apropo de ce s-a intamplat in anii '80, atunci faptele pe care le-am mentionat anterior nu s-ar fi intamplat. Nu poti sa explici nevoia de a muta imigrantii in mai multe case prin amintirea ca rromii au facut ceva atunci.

Va mai spun ceva, care intareste ideea de paradox: Surprinzator pentru mine este sa aflu ca nu am, totusi, de-a face cu o comunitate izolata. Ca e etnic inchisa, asta da, dar din punct de vedere al comunicarii, dincolo de granitele proprii, nici vorba! Am vazut in media ca Ditrau este infratit cu doua localitati, una din Germania si una din Ungaria. Sociologic vorbind, informatia este extrem de importanta.

Din analizele anterioare, stiu sigur ca in Romania post-decembrista avem de-a face cu o categorie speciala de comunitati (urbane sau rurale) care se dezvolta ceva mai rapid in baza fenomenului de infratire. Este alt element de surpriza in cazul Ditrau: Desi comunitatea este puternic legata de strainatate, vine cu acest comportament greu de inteles, care are clar note de xenofobie, de comunitate inchisa.

Eu nu pretind ca am inteles pe deplin ce se intampla acolo, dar sper ca prin aceasta discutie sa contribuim la definirea intrebarilor utile. Si o astfel de intrebare este: De ce Ditrau si nu un orasel apropiat? Pun aceasta intrebare pentru ca, foarte probabil, majoritatea imigrantilor, indiferent de unde vin ei (Sri Lanka, Nepal, Vietnam etc.), sunt in orase.

Probabil adusi de firmele mari, care investesc mai mult in urban, ca sa faca profit mai mare, nu?

Exact. Recrutarea se face prin firmele de recrutare, care primesc comanda de la firmele mari, care nu mai pot sa faca blocuri, nu mai pot sa faca afaceri etc.

De aceea ma asteptam ca "accidente" de tip Ditrau sa se produca intr-o comunitate urbana, dar nu e asa. Ditrau nu e in mediul urban, nu e o comunitate izolata, in schimb vorbim de o izolare culturala, in pofida infratirilor si a numarului mare de plecari in strainatate.

Afla mai multe informatii din Indexul integrarii imigrantilor in Romania.

Ce credeti, se leaga in vreun fel acest caz cu ce s-a intamplat in aceeasi regiune a tarii, la Targu Mures, unde primarul ar vrea sa poata decide cine face copii si cine nu?

Cred ca putem face o legatura, in sensul ca e acelasi tipar de gandire al actorilor institutionali, care cred ca pot rezolva probleme de aceasta complexitate prin masuri simpliste, populiste.

La Ditrau, in nodrul Harghitei, am observat ca primaria a ezitat la inceput, iar brutaria la inceput a zis ca isi retrage muncitorii, cu parere de rau, dupa care a revenit. Dar sa spui ca ai incercat sa mergi pe calea xenofobiei pentru ca ai vrut "sa aduci linistea in comunitate", asta este o modalitate de a judeca simplist, similara cu cea a primarului de la Targu Mures. Solutia eficienta, productiva si nu contraproductiva ca acum, ar fi fost sa faci o intalnire cu experti locali, judeteni sau de oriunde, sa le spui problema si sa le ceri sa vina cu solutii.

Ce faci cand oamenii spun: 'Nu sunt de acord sa vina cei din Sri Lanka pentru ca pe noi ne-a exploatat si nu ne-a dat salariile!'? Asta este o problema importanta, care trebuie discutata. Nu sunt specialist, dar nu as ezita sa spun ca ar trebui sa te gandesti si cum faci sa sporesti numarul romanilor pe care ii aduci inapoi in tara, dar nu fortat, ci prin stimulente. Astfel de politici se fac la nivel de echipe, de grupari de ministere. Asa ceva se intampla in Polonia, de exemplu, unde au discutii si politici specializate pe domeniu.

Va dau doua citate si apoi va pun o intrebare delicata. "Noi avem cultura noastra aici, in zona noastra, aia secuiasca, ungureasca, romaneasca, avem cultura noastra, sa nu vina cu cultura din Nepal aici. Daca ascultam televizorul, in Germania, Franta sunt oameni care de 100 si ceva de ani stau acolo, prima data s-au dus zece, apoi 20, 30 si acum sunt cartiere unde nu are curaj nici militianul sa intre, le violeaza femeile. Cultura aia vrea sa aduca aici si femeile noastre, copiii nostri sa nu poata sa iasa (...) Astazi vin doi, maine vin sapte, dupa aia pentru ei trebuie scoala, biserica si dupa aia? Sa ramanem noi aici, secuii, romanii, astia care suntem aici" a spus un localnic, iar primarul a explicat si el: "Comunitatea noastra e mai conservativa si nu prea ii accepta pe cei care vin din afara tarii, mai ales cu piele de culoare". Intrebare: Daca cei doi imigranti nu erau din Sri Lanka, ci erau din America, Franta sau Germania, reactia comunitatii ar fi fost aceeasi?

Nu. In momentul in care in discursul public al liderilor locali, din domeniul administrativ sau al cultelor religioase, apar argumente de genul 'Nu ne place culoarea mainilor', s-a incheiat discutia. Asta se cheama rasism.

Un alt principiu care trebuie avut in vedere este multiculturalismul. Romania institutionala, oficiala, nu are mecanisme de autoinvatare, nu invata din propriile greseli, rapid. Ce face acum in buna masura Occidentul este sa invete din greselile legate de multiculturalism, pentru ca foarte multe dintre problemele pe care le are deriva din faptul ca in loc sa centreze politicile in materie de comunitati de imigranti pe interculturalism, le-a centrat pe multiculturalism. Occidentul nu a pus accentul pe 'Cum fac sa respect cultura comunitatilor care vin in tara, dar pe de alta parte sa le integrez cat mai bine aici?'.

In lipsa acestui mecanism, au venit informatii din Occident si oamenii spun saracii (si trebuie intelesi, nu etichetati!): 'Am vazut ce s-a intamplat acolo! '.

Este inevitabila pentru Romania viitorilor 5-10 ani situatia de tara afectata de valuri de imigrare, din strainatate. Din pacate, Romania a intrat in situatia de criza pe piata fortei de munca si trebuie sa rezolve intr-un fel lucrurile. De aceea, trebuie gandite rapid politici publice care sa mearga nu pe idee de multiculturalism, ci pe idee de interculturalism, adica: respectarea culturii straine, respectarea culturii locale, gasirea de mecanisme de comunitati culturale etc.

E interesant sa comparam diferentele intre discursurile actorilor implicati in proces. Patronul firmei spune limpede: 'Sunt muncitori buni, ne intelegem cu ei foarte bine, nu avem niciun gen de problema'. Mai mult, anunta ca numarul de muncitori din strainatate va creste, pentru ca nu are de ales, asta este logica economica.

Pe de alta parte, eu obisnuiesc sa spun ca 'Romania nu e nici saraca, nici corupta; este si saraca si corupta'. Dar mai mult decat atat, este o societate super-segmentata.

La ce tip de segmentare va referiti?

In Romania e saracie cat cuprinde (in context european, evident), e coruptie, dar e si o societate segmentata, in care nu comunica dreapta cu stanga, centrul cu periferia etc.

Iesirea din starea de super-fragmentare nu e decat una din multiplele urgente. Mass-media poate sa faca mult mai mult, iar astfel de dialoguri reprezinta un exemplu. Dar e clar ca daca nu schimbam ceva, lucrurile nu se rezolva.

Solutia de fond pentru a reduce secvente negative de tipul Ditrau nu este legata de politici in domeniul migratiei, este legata de mai buna organizare a societatii romanesti pe principii de competitivitate economica, pe principii de meritocratie. E nevoie ca toate deciziile care se iau cu rezonanta publica sa fie stiute, discutate. Cine i-a impiedicat pe liderii locali, formali sau informali - preot, primar, patron de firma - sa organizeze o intalnire la Caminul Cultural inainte ca 'jarul sa devina foc'?

Asta ar trebui sa facem acum si la nivelul intregii societati, inainte ca jarul de la Ditrau sa devina foc?

Exact. Acolo a fost vorba despre o lipsa de transparenta. In Romania a fost uzat acest cuvant, folosit aiurea. Aceasta comunicare publica isi are functiile ei pozitive absolut necesare.

Si ce avem de facut in continuare? Strategii guvernamentale, politici publice?

Daca trecem de cazul Ditrau, tema mare e tema migratiei: exodul tinerilor si valul de migranti care va veni in Romania.

Probleme de acest gen nu se pot rezolva fara studii de specialitate, fara sondaje. Tot spun de ani de zile: Cum sa faci politici-strategii de migratie fara sa mai ai din 2007-2008 vreun sondaj comandat de guvernul Romaniei pe romanii din strainatate?! E o lipsa cronica de informatie. Ideea ca facem politici noi - prim-ministrul, ministrul etc. - e gresita. Nu e nimeni genial, avem nevoie de studii, de fundamentare, pentru politici, care costa. Dar bani in Romania sunt!

Poate ca se va gasi cineva care sa comande acolo, de exemplu la Directia pentru Strategii guvernamentale (indiferent care guvern!), o analiza stiintifica a cazului de la Ditrau.

Pentru ca trebuie inteles corect ce se intampla acolo.

Citeste mai multe despre Ditrau, comuna unde doi muncitori din Sri Lanka, angajati legal, sunt dusi la munca pe furis de patronul unei brutarii, dupa ce au fost alungati de localnici din casele in care au incercat sa stea cu chirie:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13907 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Să nu ne mai amăgim. Numărul celor care se mai intorc este absolut

insignifiant, din moment ce localități intregi se golesc de locuitori, reședințe de județ scad de la 114.000 la 67.000 de locuitori, blocurile au scări intregi in care mai locuiesc doar pensionari și se pleacă in continuare, acum, familii intregi, luandu-i nu numai pe copii, ci, mai nou, pană și pe bunici...

 

Dragi sociologi , psihologi si politicieni

De 30 de ani nu sunteti capabili sa gasiti reantoarcerea romanilor la patria mama , desi solutia exista .
Daca vreti ca romanii sa se intoarca acasa , simplu...

1)Starpiti coruptia la nivel inalt
2)Faceti ca birocratia bugetara sa devina eficienta , sa lucreze pentru cetatean
3)Stopati marirea aparatului birocratic bugetar
4)In locul ugetarilor iesiti la pensie sa nu se mai angajeze altii
5)Terminati-o cu nepotismele din ministere si primarii

Daca respectati aceste regului , economia se imbunatateste , creste viteza de rulare a banului si automat salariile cresc
Se pare insa ca uniunea europeana nu va lasa sa faceti ordine la noi acasa ca ei sa ne poata fura cu ajutorul coruptilor

Eu am revenit in Romania - si-mi pare f rau.

Prima data din Germania si mai apoi din America.
Si ?
Autoritatile mi-au pus mereu bete in roate - pt ca ei de fapt doreau si doresc in continuare sa se revina la "socialism" ,
si am ajuns dupa 30 de ani de furt ca nu avem nici autostrazi, nici spitale, nici scoli ca in Occident, nici ....
Oamenii s-au aratat a fi mai ..... si-si aleg primari ca sa fure nu ca sa faca treaba.
Nu ma identific deloc cu ce se intampla aici.
Ma ingrozesc numai la gandul ca voi ajunge - inevitabil - la spital !
Voua va trebuie moaste, catredrale , pomeni .... v-au redus astia la nivelul unor ....

Voi chiar nu pricepeti ca ati luat-o razna !??

Cat despre Ditrau:
domnii aceia, de etnie maghiara, nu fac altceva decat sa imite atiitudinea guvernului Viktor Orban fata de imigratie.
Si de la ei au plecat destui, se pare ca in tara au ramas preponderent numai nationalistii.
Asta e, din pacate !
Pentru ca altfel .... ar reusi sa schimbe ceva in politica tarii !

De la un specialist ma asteptam la mai mult

La fel si de la Camelia Badea. Stiu ca un specialist trebuie sa se exprime cu grija, dar are datoria sa nu renunte la adevar, la esenta.
"Paradoxul" nu e generat de lipsa fortei de munca, nici de religie, nici de izolarea din cauza infrastructurii. Intr-o comuna din Suceava nu s-ar fi intamplat asa ceva. Nici teama ca imigrantii ocupa locurile de munca, ci de ura.
Ura fatza de straini, varianta in care a evoluat cea fatza de romani din judetele maghiare, stimulata de nepriceperea statului roman de a gestiona problema minoritatilor. Care, din dreptul la tratament egal si respect, chiar la "discriminare pozitiva", a degenerat in pretentii inacceptabile si in ura.
Daca am fi cinstiti si nu ne-am da dupa deget, am recunoaste ca primii "sri-lankezi" alungati din zona, imediat dupa 1989, au fost romanii,
iar statul roman, probabil sprijinindu-se pe niste specialisti la fel de sinceri, si-a tinut capul in nisip.

spuneti NU dejucarii salariului minim

Nu stiu de ce tot repetati ca o mantra faptul ca Ditrau este o comunitate inchisa si retrogradata. Presupun ca asa ati prefera sa fie. Comunitatea este inchegata, nu este ca un oras mare unde nu exista o singura comunitate, exista un instinct puternic de conservare, care s-a opus cu succes romanizarii incepand din 1920 si are o idee cum ar trebui sa se dezvolte comunitatea pe viitor: prin acordarea de salarii decente, care va indemna pe cei care au plecat sa revina. In schimb, statul sau patronul, caruia statul si-a delegat atributiile incepe sa aduca muncitori platiti si mai prost decat se putea imagina vreodata. Iata motivul: salariile in scadere. Restul este filosofie oarba.

 

filosofie oarba?

"primarul a explicat si el: "Comunitatea noastra e mai conservativa si nu prea ii accepta pe cei care vin din afara tarii, mai ales cu piele de culoare"

Esti si tu

Antisemit? Si eu ma consider emigrant. Traiesc in Chile cu urmasii imigrantilor spanioli, portughezi,italieni, francezi, polonezi si bastinasi:Los Coya, Los Atacameños, Los Diaguitas. Recentin cautare de un salariu mai bun tara este invadata de Columbieni, Bolivieni si Peruani. Nu vin sa fure. Vin sa munceasca cinstit pentru un salariu mai bun. Lucreaza in principal in procesul ingrijirii viilor si recoltarea strugurilor de masa. Nu numai lipsa fortei de munca ci si stabilitatea economica a Republicii Chile prin intermediul a celor doua megainstitutii din minerie: Codelco si Enami care au focalizat poporul catre minerie unde daca dai tunul castigurile sunt imense. Asa ca los Huaso adica taranii au ramas fara ajutor. Si asa au inceput
sa vina muncitori atrasi de un salariu mai bun, de conditii de cantonament si de mancare de excelenta.
Si los Huasos exporta struguri de masa in toata lumea si nimeni se plange

@Gheu - Chile imi trezeste multe amintiri...

Am trait 2 ani in La Serena (Cochimbo) si 1 an in Antofagasta, insa prin natura srviciului m-am deplasat permanent intre Iquique si La Serena, ocazional pana La Porto Mont si Chiloe.
Au fost unii dintre cei mai interesanti ani din viata mea. Valle de Elqui, Desierto Florido, pisco, delfini la Isla Elena, Marile Lacuri, mariscos in Taltal, lobos de mar pe plaja in Antofagasta. Si vinuri, ce vinuri...

Adica maghiarii din Ditrau

au alugat practic brutarii sri-lankezi pentru ca aia aveau salarii mici? Nu cumva compatriotii nostri maghiari din Ditrau stau toata ziua cu ochii pe ecran, urmarind exclusiv posturile de la Budapesta, unde se propaga o ura neinteleasa asupra strainilor? Daca noi, romanii am promova o asemenea atitudine impotriva strainilor, nu am fi de laudat, dar macar am fi de inteles. Noi suntem aici dintotdeauna. Dar nu ponegrim, nu alungam strainii. Maghiarii in schimb, comparativ cu noi, sunt veniti aici, ei la randul lor, au fost straini veniti aici, in Europa, si acceptati. Si tot ei vin acum sa se planga ca strainii le ameninta lor tara. Care tara lor, aia pe care si ei au obtinut-o venind aici neinvitati? Iar maghiarii nostri din Ditrau se infecteaza prin simpatie de la Budapesta si se sperie si ei ca vin strainii sa le ia lor Tinutul Secuiesc, care practic nici nu exista! Atat si asa au invatat ei de la Budapesta. Sa fie si rai, si stupizi.

ce nu-ti convine, kalergistule?

comunitatile, in special cele mici ca aceasta, ar trebui sa aibe dreptu sa se pronunte daca accepta sau nu nou venitii.
pe voi astia, multiculturalistii, v-as face domiciliu fortat in ferentari.
asta-i treaba, frate, acu 4000 de anisori, toate comunitatile au plecat de la acelasi nivel, intre timp unii ajungand pe luna, iar altii ramanand la stadiu de semi-maimutoi.

Dar nu ponegrim, nu alungam strainii.

Mai documenteaza-te un pic inainte de a vorbi aiurea https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cazul-ditrau-nu-este-singular-alte-trei-cazuri-de-rasism-povestite-de-seful-unei-firme-care-aduce-muncitori-straini-in-romania-1254551

o problema tratata gresit

nu vorbesc acum de comentariile rasiste antimaghiare care sunt facute de "patrioti" frustrati,vorbesc acum strict economic si social,o tara cu salarii mici si depopulata ca romania daca in urmatorii 10-15 ani va primii un milion de oameni din lumea a treia ,musulmani,asiatici saraci,africani,atunci tara asta va fi pierduta iremediabil,va disparea pur si simplu,va exista fizic ,dar nu va mai fi romania romanilor,de religia ortodoxa nu mai vorbesc,in loc sa faci pe plac la niste nenorociti inumani si smecheri de patroni care doresc forta de munca ieftina,adica sclavi moderni din lumea a treia,trebuie sa iei masuri dure ,ca sa aduci inapoi romanii plecati,cum face de ex polonia ,trebuie ridicat fortat salariul minim,cu tot riscul ca unele firme vor da faliment ,nu conteaza, pe termen lung raman firmele care produc plusvaloare si nu se face profit din exploatarea oamenilor platind salarii de mizerie,asta e singura solutie pentru romania ,si mai lasati prostiile astia globaliste ,sorosiste,care vor face din romania o tara depopulata de romani,conflictele gen ditrau sau cluj vor continua violent in viitor peste tot ,mai ales daca vine o criza si va fi somaj in randul romanilor,sau daca unul sau doi din acesti migranti va comite ceva cum e si in germania de ex,dar in romania acest fenonem va lua o amploare uriasa,lipsa fortei de munca se poate rezolva daca doresti,sunt 2 milioane de oameni la tara care nu muncesc plus poti gasi si pensionari doritori sa munceasca cum face de ex ungaria ,daca vrei poti ,dar pentru asta trebuie sa ai politici sociale eficiente in loc sa aduci forta de munca ieftina si slab calificata din lumea a treia,riscand ca peste 20 de ani romania sa dispara

 

Direcție greșită

Deci mari segmente ale populației pleacă pentru a caștiga salarii mai mari și vin in loc străini care le accepta pe ale noastre mici. Ceea ce insemna că patronii nu vor crește salariile iar romanii vor continua să plece (pentru că nici in 50 de ani nu vom fi la nivelul Gemaniei) iar Romania va deveni și ea colonie pentru alte rase. Adică inceputul sfarșitului. Pai atunci modelul politic ales e greșit pentru că pune in pericol viitorul nostru ca nație. E evident acum ca ce-au lăsat comuniștii in spate e nimic pe langă dezastrul ce-l contemplăm acum pe cale să se producă pentru ceva mancărică și o libertate iluzorie. Și ca de obicei mămăliga va aștepta deznodămantul. Soluția este ieșirea din UE, sfarșitul liberei circulații, politici demografice planificate daca vrem sa mai salva ceva, adică sacrificii. Altfel Romania noastră va deveni Romania nimănui iar noi generația care am surpat ce-au făcut cei dinaintea in secole.

 

Dl.Dumitru Sandu scrie un articol invartindu-se in jurul cozii!!!!

Multe fraze fara continut real!
Parca ar fi un demagog politician care vorbeste fara sa spuna nimic!
Adevarul clar este sovinismul picurat ca o otrava de secole in mentalul populatiilor mghiarizate lingvistic(culmea secuii sovinizati nici nu sunt unguri!)in frunte cu bisericile autodenumite "crestine(reformata si catolica)care au spalat mintile oamenilor propovaduind rasismul,sovinismul ura si anti-romanismul!Curat crestini!
Sa fim intelesi,nu oamenii sunt de vina ,ei fiind victime
ale manipulatorilor interesati sa-i tina izolati cu mentalitati inapoiate ramase in feudalism!
Scopul este clar!
Acesti,candva" grofi",acum UDMR-isti ,pretinsi preoti etc etc sunt interesati sa tina aceste ghetouri lingvistice cat mai izolate,deci inapoiate,pentru a le baroniza mai usor!
Daca dl.Sandu crede ca este o intamplare fenomenul Ditrau,se inseala!
De ce nu s-a intamplat in comune romanesti ori cu populatii majoritar romane?
Povestile cu propagarea unor idei de deschidere prin televiziune sunt naive,deoarece,am constatat personal ,in aceste zone oamenii urmaresc televiziunile din Ungaria,propagatoare de iredentism si ura fata de "altii",inclusiv imigrantii,care culmea,nici nu vor sa ramana in Ungaria,tara folosita ca o placa turnanta spre tari mult mai dezvoltate din Vest,cu programe sociale avantajoase,Germania fiind preferata!
Nu dle.Sandu,cazul Ditrau arata odata in plus ca trebuie schimbata politica fata de minoritatile maghiarizate lingvistic,prin intensificarea invatarii limbii romane din scoala,introducerea de cursuri civice in scopul luminarii mintilor minoritarilor respectivi,eliberandu-i astfel de handicapul care-i condamna la izolare oferindu-le sanse egale tuturor,pe intreg teritoriu national!
In loc ca statul roman sa incurajeze aceasta deschidere,prin politicieni venali care sunt interesati de agatarea de putere cu orice pret,s-au facut concesii incredibile prostituatei din parlamentul Romaniei care si-a vandut voturile celor care le acordau privilegii(atentie nu drepturi,de care se bucura pe deplin!!)ca invatarea istoriei Romaniei in limba maghiara(incredibil!)iar romana sa fie tratata ca limba straina cum sunt engleza,franceza etc etc!
Mai mult,PSD urma sa insereze in noul cod administrativ,folosirea limbii maghiare ca limba oficiala in zone majoritar romanesti cu minoritate maghiara sub 20%!!!
Cu alte cuvinte,ori invata romanii maghiara ,ori sunt eliminati din administratia locala!
Problemele nu se rezolva prin fraze"ce din coada au sa sune"dle Sandu,ci abordate cinstit,in interesul,in primul rand al celor manipulati si tinuti in Evul Mediu!Teo

 

morisca populista

Orele de limba romana tinute cu forta ar rezolva echilibrul salarial intre Ditrau si Bucuresti? Na, sa stiti ca eu nu am auzit de aceasta idee, dar tare miroase a propaganda comunista. Tovarasi, furati tot, si apoi mai vedem, daca furati prea mult nu veti fi si voi grofi, ci secretari de partid. Apropo, nu stiu cine crede ca dintre romanii transilvaneni nu au existat grofi, ba chiar destul de multi, chiar si baroni. Dupa merite in consolidarea societatii. Nu stiu, de ce nu ati inceput sa vedeti analogii intre hortism (cam asa scriu cei mai multi, nu vreau sa ma laud ca stiu cum se scrie corect) si somajul rural. Ah, ca bratienii au tras in popor pe la 1883, pe la 1907, astea nu conteaza, din motive de ascundere a antisemitismului, sau ca Iosif Iacobici a dispus executarea a mai multor mii de evrei din regiunea Odesa in doar doua zile, ah, acestea toate nu sunt lucruri petrecute, dupa cum au comentat altii mai de demult, astea au fost inventate de catre sovietici. Indemnati, va rog, patronii, sa inghete salariile si sa aduca migranti cu 350 de lei pe luna, si apoi daca copiii dvs vor muri de foame, nu ma voi mira.

Sa fie bine ca sa nu fie rau...

Articolul nu vorbeste nimic de romanii din secuime care sunt tratati mai rau decat imigrantii si nici de ura maghiarilor fata de toti strainii din vecinatatea apropiata.
Ce ne facem cu ,,imigrantii" nostri (rromii) care ne sfideaza in fiecare zi (traiesc din alocatiile acordate ,deocamdata, cu generozitate de vest europeni si de statul roman si din ,,traditionalele activitati" ilicite). Nu muncesc nicaieri, se inmultesc ca iepurii (incurajati de guvernele Romaniei)si au invadat centrele oraselor, politia - timida - asistand la ,,manifestarile" acestor haite violente.

 

iarasi generalizati

Care romani? Politistii, sri-stii si familiile lor? Apai aia nu sunt saraci cu salariul minim, ci cu spor de periculozitate. De fapt, aratati-mi un roman oropsit cu 350 de lei pe luna la un patron local, tare as fi curios sa existe vreunul.

Ditrau, prima miscare sociala anti-imigratie?!?!? Incetati sa mai

intelectualizati aceasta aiureala! Este pur si simplu un cuib de rasisti ordinari, de xenofobi inapoiati. Nu sunt purtatorii nici unei valori europene sau umane. Sunt rezultatul iredentismului maghiar si a nationalismului desantat!

In loc sa le cautati explicatii filozofice, mai bine le aplicati legile romanesti care pedepsesc rasismul, integrismul religios sau orice alta forma de excludere sociala.

Uitati-va la ei! Unul nu a trecut de clasa 8-a! Nici paine nu mai stiu sa faca cu mainile lor. Trebuie sa vina un indian sa le-o faca. Ditrau este Romania Evului Mediu, nu Romania moderna contemporana.

 

Am ințeles ca in Ditrau mai sunt și romani...

Cat despre "atitudinea fata de cei mai inchiși la culoare", cred ca are o origine strict autohtona: țiganii.

@Stan 15:16. Va citez din "vakarcs_szilard 00:43":

"...aici (in Ditrau, nota mea) exista un instinct puternic de conservare, care s-a opus cu succes romanizarii incepand din 1920..."

Alt pro-european din Est, Dante69 10:11 scrie:
"Soluția este ieșirea din UE, sfarșitul liberei circulații, politici demografice planificate daca vrem sa mai salva ceva...".

Eu am trait intr-o adevarata societate cosmopolita, multi limba, multi culturala mai mult decat am trait in Romania inchisa lumii exterioare, nationalista si "straino"foba. In satul meu (4-5'000 locuitori), sunt vreio 25-30 de nationalitati! Copii merg la aceeasi scoala, au aceleasi lectii si respira acelasi aer ca toti copiii autohtoni. Copilul meu, astazi adult in floarea varstei, vorbeste curent 4 limbi, a facut turul planetei de cateva ori, are o cariera internationala, etc. Credeti ca in Ditrau, copiii lor sau cei ai eventualilor imigranti vor avea aceeasi soarta si viitor?

Eu nu am aceleasi valori ca cei din Ditrau. Inseamna ca sunt mai putin roman in suflet sau imi iubesc patria natala mai putin? Va las sa judecati.

opinie demna de art. 368 si 369 Cod penal

Tratezi oamenii nevinovati ca si cum ar fi rasisti din nastere. Asta da, xenofobie demna de art. 368 si 369 Cod penal.

Doamne mai Vakarcs cit de Tokes Laszlo poti sa fIi

!!!

Stimata, Camelia Badea, stimate Dumitru Sandu,

Situatia de la Ditrau repetabila oriunde,are componente strict politice,care au determinat penuria de forta de munca,prin migratia masiva a populatiei in Vest.
1.Solutia reala NU este aducerea de lucratori straini,ci RECONSTRUCTIA INDUSTRIALA a Romaniei,care sa readuca plecatii si sisteze plecarile,refacind treptat milioanele de locuri de munca pierdute dupa 89!
Imposibilitatea reconstructiei industriale are cauze profund "programatice" din 1992 cit si de azi.Intelighentia economica nationala, Presedentia, Guvernele si cercetatorii independenti au esuat in constructia unui proiect de tara cu acest obiectiv.
Astfel "modelul economic bugetar intre doua legislaturi" n-a putut fi "completat" cu MODELUL pro-activ economic (de tipul asiatic),capabil sa determine aparitia masiva de noi intreprinderi si locuri de munca industriale,desi Romania avea traditia,infrastructura tehnica (si parte stiintifica) de a le asigura locarea si profitabilitatea.
Caderea generala industriala a inceput odata cu "proiectul economic postcomunist Iliescu" din 1992 care a spus NU privatizarii si liberalizarii economice,impunind un stat "democratic postcomunist",bazat economic pe intreprinderile de stat si sloganul "Nu ne vindem tara!".
2.Tranzitia rapida (pe model polonez) fiind oprita, intreprinderile industriale au devenit ale pradatorilor economici,fiind devalizate pina in 2000 la primirea foii de parcurs a Integrarii.
3.Spargerea PNL de presed. Basescu in 2007 a demontat orice viziune si proiect liberal de dezvoltare economica industriala, desi el era conturat in 2006 sub forma de "Program de dezvoltare economica 2006-2012" in Guvernarea Tariceanu.Degringolada dreptei dupa spargerea PNL si alianta sa cu USL (prin care C. Antonescu a reusit cu pretul *** sale politice sa salveze PNL-ul de la extinctitie) si reunificarea sa abia dupa 10 ani,au anulat orice capabilitate a dreptei de a construi un proiect national de reindustrializare.Cercetarea economica a marilor economirti romani n-a putut depasi pina azi concluzia generala privind imposibilitatea reindustrializarii Romaniei "in lipsa economiei nationale si a unui nou model de dezvoltare".(Vezi "Reconstructia Industriala a Romaniei - Politici si strategii",2010, L.Voinea, comandata in 2009 de Ministerul Economiei catre G.E.A,consiliata Stiintific de Academicienii romani, pag. 106, in format PDF).
4.Pe de alta parte - proiectul de tara cu obiectivul reindustrializarii propus oficial Presedintelui,P.M. L. Orban si guvernelor de stinga (dupa 2016 si mai recent) pentru evaluare si promovare - n-a primit absolut nici un raspuns pina azi!In concluzie,a TREIA CAUZA principala pentru continuitatea SARACIEI,a caderii industriale,a emigratiei economice si nevoii de forta de munca straina, este dezinteresul politic general pentru soarta si viitorul economic al tarii!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor