Pastor american: Ce m-a invatat despre Noul Testament traiul meu in Romania

Marti, 20 Mai 2014, ora 19:27
7815 citiri
Pastor american: Ce m-a invatat despre Noul Testament traiul meu in Romania

Pastorul american James McGrath, care a locuit o perioada in Romania, a povestit cum mai multe intamplari petrecute cu oameni din tara noastra l-au ajutat sa inteleaga anumite chestiuni fundamentale despre Noul Testament.

"Imi place sa vad surpriza de pe fetele oamenilor atunci cand le spun ca nu am inteles cu adevarat Noul Testament pana cand nu am trait in Romania. O sa va dau si cateva exemple", scrie McGrath pe blogul sau.

"In primul rand imi amintesc foarte bine o vizita facuta de Anthony Thiselton in campusul unde predam in Romania. El si-a publicat recent un studiu despre 'Prima Epistola catre Corienteni' si a vorbit despre cei din Corinth care spuneau 'Eu sunt de-al lui Paul' sau 'Eu sunt de-al lui Apollo'", isi incepe povestea pastorul american.

Asa-numita Evanghelie a sotiei lui Iisus este un fals Interviu cu un specialist in limba copta

"Thiselton arata ca nu era pur si simplu vorba despre politica partizana asa cum o intelegem in zilele noastre, dar insusi sistemul roman al patronajului. Exista un numar mic de indivizi care aveau putere si statut, iar ceilalti puteau castiga influenta prin asocierea cu primii, asa cum o iarba cataratoare se sprijina pe un copac.

Mi-a luat foarte putin sa imi dau seama ca asta era exact fenomenul care se petrecea in interiorul scolii unde predam. Existau cateva persoane care aveau bisericile lor, unde ei erau pastori si aveau doctorate. Apoi, veneau ceilalti, asociati cu ei, care nu aveau studiile si statutul de pastor, dar care deveneau influenti prin asociere.

A fost ca o revelatie, si daca as fi stiut de studiul facut de Thiselton mai devreme, as fi inteles mai bine ce se intampla in jurul meu", isi incheie McGrath primul exemplu despre realitatea tribala romaneasca.

Multa lume din Romania se adreseaza, in anumite contexte si ocazii cu "frate". McGrath a constatat ca, in Romania, "frate" are alt inteles decat in alte tari.

"De asemenea, de multe ori ma intrebam despre ce e vorba in limbajul 'fratilor' din Noul Testament. Intr-un context american, ne putem gandi ca e vorba de un discurs egalitarist, si intr-adevar exista mentiuni in Noul Testament care ne-ar putea duce catre aceasta concluzie. Cu toate acestea, in Romania, 'frate' poate indica distanta si respectul, mai degraba decat intimitatea", constata McGrath.

Pastorul american se intreaba ce consecinta ar putea avea aceasta nuanta asupra intelegerii Noului Testament si a mentalitatii celor care l-au scris.

"Asta ridica problema daca e posibil ca romanii moderni, care au valori culturale foarte similare celor reflectate in Noul Testament, au esuat in incercarea de a asimila invataturile Bibliei.

Sau daca ei le-au inteles cu adevarat si le-au practicat in felul in care primii crestini o faceau. Asta ar insemna ca americanii si ceilalti sa fi gresit, crezand ca limbajul egalitarist anuleaza diferentele sociale", spune uluit de perspective pastorul american.

"Inca nu m-am hotarat nici eu in privinta acestei probleme, dar fara aceasta experienta transculturala nu m-as fi gandit niciodata la ea", incheie McGrath.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...