Ziare.com

Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR

de Diana Robu
Marti, 21 August 2012, ora 09:09

   

Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR
Situatia orfanilor din Romania este in continuare dezbatuta de presa externa, care apreciaza ca adoptia, in tara noastra, inca este o raritate.

In perioada comunista, cand la putere era dictatorul Nicolae Ceausescu, scenele din orfelinatele din Romania erau ingrozitoare: zeci de mii de copii abandonati in orfelinate erau abuzati ori neglijati, multi dintre ei dormeau in propria mizerie ori sufereau de boli mintale, noteaza National Public Radio.

Aproape un sfert de secol mai tarziu, soarta copiilor abandonati din Romania este o problema nerezolvata. Conditiile sunt altele, adevarat, dar "numarul de copii aflati in ingrijirea statului, peste 70.000, este aproape acealasi ca in 1989", apreciaza Meghan Collins Sullivan, autoarea materialului, precizand ca pe langa micutii din orfelinate, exista zeci de mii de orfani pe strazi.

O alta problema transata in articolul din NPR este cea a Legii Adoptiei.

In Romania sunt infiati, anual, 700-900 de copii. Adoptiile internationale au fost interzise acum 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Noua lege, intrata in vigoare in aprile, vrea sa usureze procedura de infiere.

"Dar multi din domeniul protectiei copilului se indoiesc ca noua lege va putea imbunatati conditiile de viata ale acestor copii abandonati", continua autoarea articolului.

Bogdan Panait (Oficiul Roman pentru Adoptii) i-a spus lui Sullivan ca numarul de copii adoptati poate ajunge la 2.000 pe an - probabil incepand cu anul viitor.

Bodan Simion (SERA Romania) a subliniat, pentru NPR, ca "sistemul nu protejeaza drepturile copilului; sistemul protejeaza drepturile parintilor". SERA Romania, se arata in material, "este unul din cei mai mari contributori financiari ai sistemului de protectie a copilului".

Mai departe, "cea mai mare schimbare din noua lege e aceea ca un copil este eligibil pentru adoptie daca timp de 1 an nu a existat nicio relatie parentala". "Cum definim aceasta relatie?", se intreaba Sullivan.

Ramona Popa de la Oficiul Roman pentru Adoptii a explicat aceasta relatie: trebuie sa existe contact cat de des.

Autoarea apreciaza ca multe din problemele orfanilor isi trag radacinile in epoca lui Ceausescu. Cand dictatorul a venit la putere in mijlocul anilor 1960, el a propus sa creeze o rasa alba, lucratoare. El a cerut tuturor femeilor sa aiba cel putin cinci copii si a scos avortul in afara legii.

Dar multi parinti nu isi puteau permite sa se hraneasca si sa imbrace atatia copii, iar mii de micuti au fost abandonati. Multe familii au crezut ca statul ar putea sa aiba mai bine grija de copii, iar aceasta mentalitate a ramas si astazi, in special in randul celor saraci.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5301 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

a propus sa creeze o rasa alba, lucratoare?

de unde ai scos pro stia asta, Diano? Vrei sa-l acuzi si de rasism pe Ceausescu? o fi avut omul pacatele lui dar vrasist n-a fost, frumoas-o!
Eu stiu ca la momentul repectiv, CC-ul a fost avertizat ca prevederile decretului vor duce la o inmultire exploziva a tiganilor si la schimbarea radicala a componentei nationale a statului, obiectii de care Ceausescu n-a tinut seama.
Rezultatul a fost pe de o parte nenumarate morti printre femeile albe care nu acceptau sa creasca copii de dragul lui Ceausescu fara sa aiba conditii omenesti de a-i intretine si apelau la quretaje ilegale, pe de alta parte aparitia unui numar urias de mame eroine printre femeile tuciurii ale caror familii nu mai munceau ci traiau din ajutorul de stat pentrui copii si prima de mama eroina.
De aia, cand te plimbi pe strada, in special in Bucuresti si in general in sudul tarii, n-ai loc de tuciurii si trebuie sa ai buzunarele cusute.
Este exact invers decat ce sustii tu, frumoas-o, probabil ca a vrut sa creeze o rasa de tuciurii asistati social

 

Parer

Se scrie ...frumoaso si nu frumoas-o !

da, ai dreptate si

inca 2x 5 pumncte de la mine

...............

............

a propus sa creeze o rasa alba, lucratoare?

frumusetea n-are limita, Diano!

 

Nu e inca tarziu!

Ar trebui ca numai mamele care benefiaza de indemnizatia de crestere a copilului sa primeasca si cei 200 de lei alocatie(pana la varsta de 2 ani).Ganditi-va ca tigancile fac copii doar pentru a beneficia de aceti bani:face rromanca trei copii in 4 ani.Cand cel mare are 4 ani,e trimis la munca,iar piranda incaseaza banii pentru ceilalti copii.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor