Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR

Marti, 21 August 2012, ora 09:09
6251 citiri
Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR
Foto: Arhiva

Situatia orfanilor din Romania este in continuare dezbatuta de presa externa, care apreciaza ca adoptia, in tara noastra, inca este o raritate.

In perioada comunista, cand la putere era dictatorul Nicolae Ceausescu, scenele din orfelinatele din Romania erau ingrozitoare: zeci de mii de copii abandonati in orfelinate erau abuzati ori neglijati, multi dintre ei dormeau in propria mizerie ori sufereau de boli mintale, noteaza National Public Radio.

Aproape un sfert de secol mai tarziu, soarta copiilor abandonati din Romania este o problema nerezolvata. Conditiile sunt altele, adevarat, dar "numarul de copii aflati in ingrijirea statului, peste 70.000, este aproape acealasi ca in 1989", apreciaza Meghan Collins Sullivan, autoarea materialului, precizand ca pe langa micutii din orfelinate, exista zeci de mii de orfani pe strazi.

O alta problema transata in articolul din NPR este cea a Legii Adoptiei.

In Romania sunt infiati, anual, 700-900 de copii. Adoptiile internationale au fost interzise acum 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Noua lege, intrata in vigoare in aprile, vrea sa usureze procedura de infiere.

"Dar multi din domeniul protectiei copilului se indoiesc ca noua lege va putea imbunatati conditiile de viata ale acestor copii abandonati", continua autoarea articolului.

Bogdan Panait (Oficiul Roman pentru Adoptii) i-a spus lui Sullivan ca numarul de copii adoptati poate ajunge la 2.000 pe an - probabil incepand cu anul viitor.

Bodan Simion (SERA Romania) a subliniat, pentru NPR, ca "sistemul nu protejeaza drepturile copilului; sistemul protejeaza drepturile parintilor". SERA Romania, se arata in material, "este unul din cei mai mari contributori financiari ai sistemului de protectie a copilului".

Mai departe, "cea mai mare schimbare din noua lege e aceea ca un copil este eligibil pentru adoptie daca timp de 1 an nu a existat nicio relatie parentala". "Cum definim aceasta relatie?", se intreaba Sullivan.

Ramona Popa de la Oficiul Roman pentru Adoptii a explicat aceasta relatie: trebuie sa existe contact cat de des.

Autoarea apreciaza ca multe din problemele orfanilor isi trag radacinile in epoca lui Ceausescu. Cand dictatorul a venit la putere in mijlocul anilor 1960, el a propus sa creeze o rasa alba, lucratoare. El a cerut tuturor femeilor sa aiba cel putin cinci copii si a scos avortul in afara legii.

Dar multi parinti nu isi puteau permite sa se hraneasca si sa imbrace atatia copii, iar mii de micuti au fost abandonati. Multe familii au crezut ca statul ar putea sa aiba mai bine grija de copii, iar aceasta mentalitate a ramas si astazi, in special in randul celor saraci.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#adoptie Romania raritate orfani, #orfelinate copii Romania , #romani