Peste jumatate dintre romani ar dori o alta clasa politica: Cati simt nevoia de partide noi - sondaj Inscop

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:15
3700 citiri
Peste jumatate dintre romani ar dori o alta clasa politica: Cati simt nevoia de partide noi - sondaj Inscop

Majoritatea romanilor sustin ideea schimbarii clasei politice din tara noastra, releva un sondaj realizat de Inscop Research. Astfel, 73,3% dintre romani cred ar trebui schimbata clasa politica din tara noastra, in timp ce 15,4% considera ca nu este nevoie de o asemenea schimbare.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri presei, sondajul arata ca un procent important dintre subiectii chestionati cred ca nu este nevoie de partide noi pentru ca toate formatiunile politice aparute in ultima vreme au dezamagit. In ceea ce priveste ideologia pe care ar trebui sa o aiba un partid politic nou, romanii prefera o orientare liberala sau social-democrata. Pe de alta parte, nu exista o majoritate dispusa sa voteze un partid nou infiintat.

Solicitati sa isi exprime parerea cu privire la ideea infiintarii de partide noi in Romania, 42,8% dintre respondenti considera ca nu e nevoie de partide noi pentru ca toate formatiunile politice aparute in ultima vreme au dezamagit. 24,6% spun ca toate partidele existente acum in Romania trebuie sa dispara si sa fie inlocuite cu unele noi, in timp ce 24,5% cred ca este nevoie de partide noi, dar ca acestea nu au sanse sa supravietuiasca intre formatiunile politice care exista deja, iar 8,1% nu au raspuns la intrebare.

La intrebarea "ce orientare ideologica ar trebui sa aiba un partid nou pentru a fi votat", respondentii au ales urmatoarele variante: 24,1% liberala, 20% social-democrata, 18,5% fara o ideologie anume, 6,1% monarhista, 3,9% nationalista, 3,8% ecologista, 1,8% alta ideologie, iar 21,7% nu au stiut sau nu au raspuns.

De asemenea, 35,8% dintre romani sustin ca nu ar vota un partid nou, in timp ce 29,8% spun ca ar vota un partid nou, 23,6% sunt nehotarati, iar 10,8% nu au stiut sau nu au raspuns la intrebare.

Totodata, 30,3% dintre persoanele care au acces la Internet si 29% dintre respondentii care nu beneficiaza de acest serviciu au declarat ca ar vota un partid nou infiintat. 33% dintre romanii cu acces la Internet si 41% dintre cei care nu beneficiaza de acest serviciu au declarat ca nu ar vota un partid nou infiintat. Sunt nehotarati 25,8% dintre cei cu acces la Internet si 19,6% dintre cei fara. Nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda la intrebare 11% dintre subiectii care au acces la Internet si 10,4% dintre cei fara.

Mai mult, 29,5% dintre romanii care au cont pe retele de socializare si 30,1% dintre cei fara un astfel de cont ar vota un partid nou. 41% din cei care nu au cont pe retele de socializare si 29,5% dintre persoanele care au un astfel de cont nu ar vota un partid nou. 28% dintre subiectii care au conturi pe retelele de socializare si 20% dintre cei care nu au un cont sunt nehotarati. 13% dintre persoanele chestionate care au cont pe retelele de socializare si 8,9% care nu au un astfel de cont nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda la intrebarea pusa de operatorii de sondaj.

Barometrul Inscop-Adevarul despre Romania a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul" in perioada 23 - 30 aprilie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii