Peste jumatate dintre romani nu au acces la retelele de canalizare

Luni, 18 Iulie 2016, ora 12:19
2200 citiri
Peste jumatate dintre romani nu au acces la retelele de canalizare
Foto: captura YouTube

Peste jumatate dintre romani nu au acces la retelele de canalizare si nici la cele de epurare a apelor uzate, arata un raport al Institutului National de Statistica (INS), publicat luni.

Astfel, datele INS arata ca, la finalul anului trecut, 47,7% din populatie avea acces la retele de canalizare si 45,7% la retele de epurare a apelor uzate.

Totusi, lungimea retelei de canalizare din Romania s-a extins cu 3.043 de kilometri (respectiv cu 2.007 km in mediul urban si cu 1.035 km in mediul rural) de la sfarsitul anului 2014 pana la sfarsitul anului 2015, ajungand la 31.702 km, dintre care 22.984 km in municipii si orase.

Statisticile oficiale arata diferente mari intre regiunile tarii in privinta infrastructurii de canalizare.

Cel mai mic procent - 33% - al populatiei care are acces la servicii de canalizare este in regiunea Sud-Muntenia.

De asemenea, in regiunea Nord-Est (care cuprinde sase judete din Moldova), 33,6% dintre locuitori traiesc in locuinte cu canalizare, iar in Oltenia (regiunea Sud-Vest), procentul este de 35,2%.

La polul opus, in regiunea Bucuresti-Ilfov, 81,3% din populatie are acces la canalizare, in regiunea Centru (sase judete din sudul si estul Transilvaniei) 57,2% dintre locuitori traiesc in locuinte cu canalizare, in timp ce in regiunea Vest (patru judete din vestul tarii), procentul este de 54%.

Comparativ cu anul 2014, numarul locuitorilor Romaniei cu acces la retele de canalizare a crescut anul trecut cu 80.000, pana la 9,47 milioane, dintr-o populatie totala estimata de INS la 19,871 milioane locuitori.

In acelasi timp, 9,09 milioane de romani aveau, la finalul anului trecut, acces la sisteme de epurare a apelor uzate, cu 92.000 mai multi comparativ cu finalul anului precedent.

Potrivit ultimelor statistici ale Eurostat, in 2014, 33,3% dintre romani traiau in locuinte fara toalete in interior, de departe cel mai mare procent din Uniunea Europeana, in conditiile in care media la nivelul celor 28 de state membre era de 2,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#canalizare statistici Romania , #romani