Ziare.com

Podul Calafat-Vidin va fi deschis cel mai devreme in mai

Joi, 07 Martie 2013, ora 07:21

   

Podul Calafat-Vidin va fi deschis cel mai devreme in mai
Guvernul roman estimeaza ca Podul peste Dunare de la Calafat-Vidin, dintre Romania si Bulgaria, va fi inaugurat cel mai devreme in a doua jumatate a lunii mai, "dat fiind contextul politic actual" din Bulgaria.

Estimarea este inclusa intr-o nota discutata in sedinta de miercuri a Guvernului.

In document se arata ca a fost semnat Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria pentru infiintarea unei entitati comerciale mixte, ca operator al noului Pod intre cele doua state, iar lucrarile la componenta rutiera sunt finalizate 100%, in timp ce lucrarile la componenta feroviara sunt finalizate in proportie de 95%.

"Dat fiind contextul politic actual din Republica Bulgaria, data inaugurarii obiectivului va fi cel mai devreme in a doua jumatate a lunii mai 2013", se mai afirma insa in document.

In luna februarie, Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a demisionat, dupa zece zile de manifestatii, uneori violente, impotriva saraciei.

Fostul premier bulgar Boiko Borisov a anuntat, in urma cu o luna, ca Podul Calafat-Vidin va fi inaugurat oficial pe 9 mai, de Ziua Europei, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a comisarului UE pentru Politici regionale, Johannes Hahn.

Conform estimarilor, peste 100.000 de vehicule ar urma sa traverseze anual acest pod.

Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Costurile totale ale proiectului totalizeaza 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridica la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiaza de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2646 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce teapă le-am tras Europenilor! Tot dăm noi năvală peste ei, da'

prin Bulgaria,! De al'fel, cum s-avem si noi acces la sistemul autostradal European decat pe acolo, că Bulgarii se vor conecta inaintea noastră la Autostrada Nis-Beograd!

 

parca il mai inaugurase o data Ponta !

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1686/10547603/1/pod-calafattibi-bologh.jpg?width=400

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor