Povestea tanarului care imparte "bani cu suflet" in plicuri ascunse: Uneori, putinul nostru e lux pentru cineva

Luni, 09 Iunie 2014, ora 21:04
6994 citiri
Povestea tanarului care imparte "bani cu suflet" in plicuri ascunse: Uneori, putinul nostru e lux pentru cineva
Foto: Facebook/Bani cu Suflet

Un tanar clujean, cu un salariu mediu pe economie, vine cu o abordare noua a actelor de caritate - un plic cu bani, ascuns sub o banca in parc sau pitit intre crengile unui copac, care poate fi gasit de oricine. Cel care descopera banii are o singura datorie - sa dea mai departe jumatate din suma.

Proiectul "Bani cu suflet" a devenit, in doar cateva zile, un adevarat fenomen pe retelele de socializare. In plus, zeci de voluntari din diferite orase ale tarii, dar si din strainatate s-au aratat dornici sa se alature acestei intiative.

Ziare.com a vrut sa afle cine este omul din spatele acestei campanii, de unde vin banii pentru acest proiect caritabil si cum reactioneaza oamenii care gasesc plicurile.

Initiatorul proiectului vrea sa isi pastreze anonimatul, insa a precizat ca este "un om normal, cu nevoi normale, cu familie, cu slujba normala si rate la banci". Nu este nici pe departe milionar, "poate doar in lei vechi", insa este de parere ca "bogatanii sau guvernele nu vor salva tara, ci romanii". Pana acuma a "investit" 1.000 de lei in aceasta campanie.

Gaseste plicul cu bani - jocul unui filantrop creeaza haos

De curand, un milionar din San Francisco, care si-a facut averea din investitii imobiliare, a inceput sa daruiasca bani in plicuri ascunse. A vrut astfel sa ofere si el comunitatii cate ceva din averea stransa, iar exemplul sau a fost urmat de filantropi din zeci de orase americane. "Bani cu Suflet" nu se inspira, insa, din initiativa filantropului american.

"Bani cu suflet NU se inspira din HiddenCash, aveam aceasta idee de vreo 3-4 ani, dar aparitia HiddenCash m-a determinat sa incep propriul meu proiect. Initial, mi-am zis ca ar trebui sa astept sa devin milionar si apoi sa fac acte caritabile. Insa am invatat ca nu conteaza suma donata, ci exercitiul in sine", marturiseste binefacatorul clujean.

Cum functioneaza Bani cu Suflet?

Daca in SUA banii ascunsi in plicuri par un joc de-a v-ati ascunselea, proiectul autohton are alta dinamica.

"Functioneaza foarte simplu: plasez un plic cu bani undeva intr-un loc public, ascuns de privirile imediate. Trimit apoi 1-2 poze din locurile respective pe Twitter si Facebook si invit oamenii sa gaseasca plicul ascuns.

Cine gaseste plicul va avea, pe langa suma de bani gasita, si un scurt ghid despre ce sa faca mai departe: o poza cu plicul gasit, postata pe Facebook si Twitter cu tagul #banicusuflet, precum si recomandarea ca jumatate din suma sa fie data mai departe cuiva aflat in nevoie", ne-a explicat clujeanul.

Ce se intampla cu banii gasiti?

Am vrut sa aflam daca banii lasati in plicuri sunt, intr-adevar, dati mai departe sau daca oamenii care ii gasesc ii pastreaza pentru sine.

"Spre placuta mea surpriza, pana acum, doar un singur gasitor a pastrat jumatate din suma, restul au donat in intregime banii din plicuri mai departe", ne lamureste omul din spatele proiectului "Bani cu Suflet".

Un anonim din Cluj lasa plicuri cu bani prin oras - cum le gasesti si ce faci cu ele

In ceea ce priveste oamenii care gasesc plicurile, acestia sunt persoane cu acces la Facebook si/sau Twitter. "Nu ma priveste ce fac cu banii mai departe, au intreaga libertate sa dea sau sa nu dea mai departe din ei", puncteaza clujeanul.

De exemplu, Razvan Barboi, un tanar de 23 de ani, a donat banii din plicul gasit unei batrane care vindea flori in centrul Clujului. Iza Misziak este o tanara din Cluj care a gasit si ea un plic cu bani.

"Din nou mi s-a dovedit ca nimic, nimic pe lumea asta nu este intamplator. E cliseu, stiu! Dar totodata adevarat! Se intampla s-o vad zilnic pe strada. Se plimba cu o carja invelita in carpe si pungi si de fiecare data ne-a daruit un zambet curat. Mi-a dat niste batai de cap unde sa dau de ea, asa ca m-am pornit in directia magazinelor in zona carora obisnuiam s-o intalnesc. Nu cred ca intamplator am gasit-o intr-unul din magazine numarand niste maruntisuri. 86 de ani, o pensie mizera. Si astazi Te pomeneste cineva cu recunostinta! Si astazi ai facut pe cineva fericit si pe cineva sa simta bucuria de a darui! Multumim", a scris fata pe Facebook.

Si un barbat internat intr-un azil din Siret, judetul Suceava, a primit un plic cu bani.

Zeci de voluntari

Proiectul a demarat in Cluj, dar cu ajutorul a zeci de posibili voluntari, se va extinde si in Sighisoara, Timisoara, Bucuresti, Craiova, Siret, dar si in strainate.

"Da, am o avalansa de doritori care vor sa se implice in proiectul #banicusuflet. Toti sunt entuziasmati si nu le vine sa creada ce simpla si cat de eleganta si antrenanta e ideea", ne-a mai declarat clujeanul.

Pe Facebook Bani cu Suflet are mii de aprecieri in doar cateva zile.

"Mesajul meu e simplu: nu astepta sa fii bogat sa deschizi ochii la nevoia celui de langa tine. Uneori putinul nostru e lux pentru altcineva", transmite clujeanul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Bani cu suflet campanie, #campanie filantrop Cluj, #bani gasiti plic , #romani