Pragmatici cat sa ne furam propria caciula (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Mai 2013, ora 21:41
2974 citiri
Pragmatici cat sa ne furam propria caciula (Opinii)

"Nu mi se pare ca pragmatismul este domeniul in care excelam", spunea intr-un recent interviu acordat Ziare.com academicianul Laurentiu M. Popescu, poate cel mai mare cercetator roman in viata.

Telocitele descoperite de domnia sa sunt studiate in toata lumea si ar putea deveni in curand leacul pentru regenerarea unor organe vitale, in primul rand inima. De la insulina incoace, este cu siguranta cea mai mare descoperire a cercetarii romanesti. Ca dovada, academicianul Laurentiu M. Popescu este, cum se zice, "in carti" pentru premiul Nobel.

Academicianul Laurentiu M. Popescu, despre ''betele in roate" puse cercetarii - Interviu Ziare.com

Si, totusi, domnia sa spune ca ar fi multumit, daca tot nu este ajutat, macar sa nu ii fie puse bete in roate. Ce inseamna ele? De la delatiuni ieftine, care tin de natura umana, de zatul unor constiinte, pana la lipsa finantarii. Si aici ajungem la pragmatism.

Cercetarea romaneasca este, nu de azi de ieri, Cenusareasa societatii romanesti. Mai toate guvernele au socotit ca investitia in cercetare este un lux posibil abia dupa ce alte nevoi sunt acoperite. Si cum nu au fost niciodata acoperite, cercetarea a primit mereu resturi, doar cat sa nu se spuna ca a fost complet ucisa. Toti guvernantii au crezut ca astfel sunt pragmatici, fiind de fapt cat se poate de fraieri.

Pentru ca investitia in cercetare este investitia in viitorul tarii, in forta ei economica, in pozitia ei in cadrul competitiei mondiale, este investitia care iti tine valorile in tara, care sporeste un prestigiu ce apoi functioneaza ca magnet important pentru investitori.

A socotit cineva cati tineri valorosi au plecat din Romania in ultimii ani, in toate cele patru zari pentru a face parte din proiecte de cercetare pe la mari universitati ale lumii?

Inclusiv telocitele descoperite de academicianul Laurentiu Popescu sunt studiate in toate marile universitati ale lumii si este foarte posibil ca modul de folosire a lor ca leac pentru inimi si plamani epuizati sa fie adjudecat de o universitate din China sau SUA. N-ar fi pacat? Cat de mare ar fi investitia in finantarea totala a unui astfel de proiect si cat de mari beneficiile reusitei?

Sigur ca nimeni nu astepta de la Romania o investitie in cercetare similara cu ale marilor puteri economice. Trebuie sa fim realisti. Dar ceea ce merita sustinut ar trebui sustinut cu adevarat, ca investitie pragmatica, nu ca hobby, ca dovada de intelepciune si viziune.

Si nu este vorba numai despre sustinerea statului, ci despre sponsorizari. Nu vad de ce mari companii care mai gasesc resurse de generozitate, e drept destul de modeste, pentru alte domenii nu-si pun problema finantarii marilor proiecte de cercetare. Tot pragmatic, pentru ca, in ultima instanta, un infarct poate face oricine, chiar si un mare presedinte de companie, iar atunci cred ca ar da orice sa existe leac de regenerare a inimii.

Incapacitatea de a profita de propriul potential, de sansele proprii, fie ca este vorba de cele pe care ni le dau elitele ignorate, fie ca este vorba despre cele care tin de apartenenta la UE, de resurse sau orice altceva, pare a fi marele nostru blestem. Blestemul de a ne fura singuri toate caciulile pe care le avem sau le-am putea avea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#cercetare bani telocite, #bani investitii cercetare Romania, #Laurentiu Popescu telocite , #romani