Prea saraci? Nu. Prea pomanagii (Opinii)

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 23:59
6719 citiri
Prea saraci? Nu. Prea pomanagii (Opinii)

Aproape ca nu e zi in care sa nu vedem la televizor scene apocaliptice din interiorul sau din fata marilor magazine care ofera promotii. Oameni de toate varstele, femei, barbati si copii isi rup hainele de pe ei, se calca in picioare, se injura, se bat, lesina si hohotesc de plans in incercarea furibunda de a pune mana pe o sticla de ulei, o punga de zahar, una de cafea sau detergent la jumatate de pret.

Cam la fel s-a intamplat si la lansarea unui mare lant de magazine de haine, cand mii de oameni s-au asezat la coada cu noaptea in cap in speranta ca vor prinde cate un cupon de reduceri. Dar nebuia a continuat si dupa epuizarea ravnitelor vouchere.

Fiecare dintre aceste intamplari este prezentata cu lux de amanunte de televiziunile de stiri si devine un argument hotarator pentru dovedirea saraciei in care ar fi ajuns romanii din cauza actualei guvernari. Adica oamenii se comporta ca animalele salbatice impinse exclusiv de instictul de supravietuire in lupta cu pericolul iminent al extinctiei. Asa sa fie?

Intai se cuvine spus ca scenele acestea halucinate nu sunt neaparat un specific romanesc. In SUA, in prima zi a sezonului de reduceri mor oameni in busculade similare. Promotiile au un succes nebun cam peste tot in lume, de aceea se si practica. Aceeasi bluza care zace luni de zile necumparata, devine o prada ravnita de zeci de maini disperate artunci cand costa cu cativa banuti mai putin. Efectul psihologic al ieftinirii, cat de mica, este spectaculos.

Doar ca niciunde nu am mai vazut bataie pe ulei, zahar, cafea, pe alimente in general. Pentru ca noi o ducem mai greu, veti spune. Poate, dar nu cred ca in acest moment ne este mai greu decat japonezilor, ramasi fara case, fara alimente, fara benzina, fara lumina.

Ei bine, dupa cum nota intr-o scrisoare deschisa o romanca doctoranda in Tara Soarelui Rasare, n-am vazut nici macar o imagine cu japonezi care sa se omoare intre ei pentru o punga de zahar sau o sticla de ulei. N-am vazut nici sarbi facand asta in timpul cruntelor razboaie prin care au trecut in anii '90.

Dupa cum pot intelege fenomenul cozii in sine, intrat in gena romanului din anii comunismului. Coada a devenit un loc de socializare, de impartasire, de imbogatire spirituala cu ultimele barfe, de racorire pentru necazul cotidian, mai alesi pentru cei care nu erau chiar copii in 1989. Dar salbaticia nu o pot intelege si nu-mi aduc aminte sa se fi manifestat la asemenea cote nici macar in cruntii ani '80.

Am mai vazut natiuni lovite de nenorociri chiar mai mari decat cea traversata acum de Romania, dar n-am mai vazut vreuna care sa se comporte atat de jalnic. Caci ceea ce ii impinge pe acei oameni la lupta pentru punga cu ceva nu este foamea, ci lacomia si pomanagala. Uitandu-ma la fizionomiile si hainele "luptatorilor" n-am vazut decat foarte putini cu aspect de amarati. Am vazut in schimb cucoane aranjate, cu parul vopsit, cu haine de blana. Asa cum la promotiile Petrom am vazut inghesuindu-se mai multe Audi, Mercedes si BMW, decat Dacii, Trabant sau Tico.

Dar sa zicem ca sunt oameni recent scapatati, care poarta inca urmele unei bunastari trecute. De ce sunt la busculade in loc sa fie la munca sau in cautarea unui loc de munca? Cand oi veda primul oficiu al fortelor de munca luat cu asalt precum raftul cu ulei, voi admite ca la mijloc ar putea fi saracia sau disperarea.

Dar cat timp nu gasesti o femeie sa te ajute la curatenie nici sa dai cu tunul, cat timp nu gasesti vreun barbat sa-ti coseasca iarba sau sa taie niste lemne, cat timp firmele duc lipsa acuta de zilieri pentru munca bruta, descarcat camioane de exemplu, nu cred ca e vorba de saracie. Sau, cel mult, despre o saracie provocata de lene si nesimtire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#romani cozi, #putere cumparare romani , #romani