Proiectul care prevede cumpararea de vechime in munca pentru pensie, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern

Joi, 10 Septembrie 2020, ora 07:27
7603 citiri
Proiectul care prevede cumpararea de vechime in munca pentru pensie, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern
FOTO Pixabay

Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de joi, care va incepe la ora 18.00, un proiect de ordonanta de urgenta prin care persoanele care nu sunt pensionate pot plati contributia de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau unul asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii ori intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in Romania, in statele membre ale UE sau in alte state cu care tara noastra aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.

"Art. I. -(1) Prin derogare de la art.... din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, denumita in continuare lege, referitoare la asigurarea in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale", potrivit proiectul de OUG afisat pe site-ul Executivului.

Proiectul de act normativ mai prevede ca perioadele de timp pentru care se poate incheia contractul de asigurare sociala si efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare.

Astfel pana la data de 1 septembrie 2021, persoanele prevazute la art. I pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate sau pensiei anticipata partiala. (2) Contractul de asigurare sociala este incheiat intre persoana interesata sau mandatar si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei sau a mandatarului desemnat de aceasta prin procura speciala.

"La incheierea contractului de asigurare sociala, solicitantul completeaza o declaratie din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea, indeplineste urmatoarele conditii cumulative: a) nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia; b) nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii; c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar", conform sursei citate.

De asemenea, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.

Un alt proiect de ordonanta de urgenta modific OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare. Aceasta are prevederi care vizeaza alocarea unor sume catre CFR din bugetul Ministerului Transporturilor.

"Suma de 130.000 mii de lei, din totalul sumei prevazute in bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor se aloca pentru majorarea, in conditiile legii, a contributiei statului la capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori C.F.R. Calatori - S.A. Suma prevazuta se vireaza de catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, dupa obtinerea avizului Consiliului Concurentei, Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori - S.A, intr-un cont de disponibil deschis la Trezoreria Statului si se utilizeaza pentru plata obiectivelor de investitii si reparatii ale societatii", conform proiectului de OUG.

Un alt proiectul de OUG modifica si completeaza ordonanta Guvernului 22/1999 privind administrarea porturilor si a cailor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval apartinand domeniului public, precum si desfasurarea activitatilor de transport naval in porturi si pe caile navigabile interioare, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei 21/1996.

Astfel, este introdus un alineat care prevede ca: "Administratiile portuare care au in proprietate/concesiune sau administreaza infrastructura portuara aferenta porturilor identificate la art. 1 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/352 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare si a normelor comune privind transparenta financiara a porturilor, denumit in continuare Regulament trebuie sa respecte si obligatiile ce rezulta din aplicarea acestuia".

Pe ordinea de zi a intrunirii de joi a Executivului figureaza si un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 11/2003 privind gospodarirea in siguranta a deseurilor radioactive si a combustibilului nuclear uzat.

Guvernul va avea in prima lectura si un proiect de lege privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si la concursul de admitere in magistratura.

Guvernul va adopta si un proiect de hotarare privind stabilirea masurilor tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020 si un alt proiect de hotarare privind stabilirea cheltuielilor necesare pregatirii, organizarii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor parlamentare din acest an.

Executivul mai are pe ordinea de zi un memorandum cu tema: "Aprobarea negocierii si semnarii Programului de cooperare in domeniul educatiei si formarii intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Educatiei si Formarii din Republica Socialista Vietnam pentru perioada 2020- 2024".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#pensionari, #vechime in munca, #guvern, #OUG , #romani