Republica sau monarhie? Ce ar vrea romanii - sondaj Inscop

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 09:45
6327 citiri
Republica sau monarhie? Ce ar vrea romanii - sondaj Inscop
Foto: Ziua Veche

Romanii raman fideli optiunii republicane in proportie de 58,2%, releva un sondaj realizat de Inscop Research, dar cei mai multi (29,5%) considera ca lucrurile ar fi evoluat in bine in Romania daca monarhia ar fi fost adoptata imediat dupa 1989.

In eventualitatea organizarii unui referendum privind optiunea pentru monarhie sau republica, 58,2% dintre romani considera republica cea mai potrivita forma de guvernamant, 20,4% ar opta pentru monarhie, in timp ce 13,8% sunt nehotarati si 7,7% nu au stiut sau nu au raspuns.

O ducem mai rau ca in comunism?- sondaj INSCOP

Republica pare a fi cu atat mai populara cu cat creste varsta respondentilor: 50% din segmentul 18-30 de ani ar opta pentru republica, 59,4% din segmentul 31-50 de ani si 61,3% din cei de peste 50 de ani.

Optiunea pentru monarhie nu depinde foarte mult de varsta, arata sondajul - 21,4% dintre cei intre 18 si 30 de ani, 18,9% dintre cei intre 31 si 50 de ani, respectiv 20,9% din cei peste 50 de ani ar vota pentru monarhie la un referendum pe aceasta tema.

"Nehotararea pare a fi mai degraba opusul republicanismului din punct de vedere al distributiei pe segmente de varsta: cu cat creste varsta, cu atat scade procentul de nehotarati - 18,1% dintre cei intre 18 si 30 de ani se declara nehotarati in privinta unei alegeri intre monarhie si republica, 14,4% dintre cei intre 31 si 50 de ani, respectiv 11,1% dintre cei peste 50 de ani", se precizeaza in concluziile sondajului.

Tarile care au facut cel mai mult bine Romaniei - sondaj Inscop

Totodata, 29,5% dintre romani cred ca ar fi fost mai bine in Romania daca monarhia ar fi fost adoptata imediat dupa 1989, 21,4% cred ca ar fi fost mai rau, in timp ce 21% nu cred ca ar fi fost vreo schimbare. Non-raspunsuri pe aceasta tema - 28,2%.

"Barometrul Inscop - Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscopt Research la comanda Adevarul in perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#Romania monarhie, #Romania republica, #republica monarhie Romania sondaj , #romani